iPhone 15 ar putea fi prima generație cu modem-uri 5G produse intern de Apple

25.11.2021
iPhone 15 ar putea fi prima generație cu modem-uri 5G produse intern de Apple

Apple lucrează la dezvoltarea propriilor modem-uri 5G încă din 2019, încă de când a cumpărat divizia de modem-uri de la Intel. La momentul respectiv, termenul pentru dezvoltarea lor era de aproximativ 5 ani, iar conform celor mai noi informații, s-ar putea ca Apple să aducă aceste componente pe iPhone-uri chiar cu un an mai devreme. Un articol Nikkei spune că primele modem-uri 5G de la Apple vor fi integrate în iPhone-urile din 2023 și vor fi dezvoltate tot în fabricile TSMC.

Apple lucrează la dezvoltarea de modem-uri 5G pentru iPhone încă din 2019

Motivul pentru care Apple a adoptat atât de târziu tehnologia 5G a fost în parte influențată de conflictul legal pe care l-a avut cu cei de la Qualcomm pe baza unor licențe de brevete, pe care Apple a acceptat să le plătească după ce Intel s-a retras de pe piața de modem-uri. Apple a cumpărat tehnologia Intel, însă a semnat și un parteneriat cu Qualcomm, companie care furnizează modem-urile din iPhone-urile din prezent.

Parteneriatul cu Qualcomm nu va dura însă foarte mult, întrucât în 2023, probabil la generația iPhone 15, Apple va începe să integreze propriile modem-uri în smartphone-uri. TSMC va produce aceste componente pe arhitectură de 4nm, tehnologie care la momentul acela ar trebui să fie folosită și pentru dezvoltarea unor procesoare Apple.

Nikkei spune că Apple deja testează modem-urile proprietare, însă acestea nu sunt încă gata de a fi produse în masă. Modem-urile de test din prezent sunt construite pe 5nm, la fel precum procesoarele M1 și A15. Anul viitor, Apple ar putea trece la procesul de fabricație pe 4nm pentru chipset-urile de mobil, și 3nm pentru anumite modele iPad, în timp ce iPhone ar putea trece la 3nm abia în 2023.

Dezvoltarea propriilor modem-uri ar putea deschide și calea către integrarea tehnologiilor de conectivitate 5G și în laptop-urile MacBook. Momentan, Apple nu oferă conectivitate wireless decât pe telefoane și tablete.

sursa: Nikkei

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult