iPhone 15 va primi un nou „Action Button”. Iată ce funcții vor putea fi programate pe acesta

27.07.2023
iPhone 15 va primi un nou

Anul 2023 este cel în care iPhone-ul pare că este pe cale să își piardă una dintre cele mai apreciate componente hardware: slider-ul pentru mutarea pe mod silențios. În locul său, pe iPhone 15, va apărea un nou „Action Button”, care, conform celor mai noi informații ar putea fi programabil, cu un nivel de personalizare pe care rareori îl întâlnim la produse Apple. Versiunea beta de iOS 17 practic a confirmat existența acestui nou buton, cei care au „săpat” în codul software-ului descoperind mențiuni despre Action Button, cât și funcțiile pe care pot fi atașate de acesta.

iPhone 15 va renunța la slider-ul pentru mod silențios

Noul buton de acțiune va fi amplasat tot în același loc în care vedem acum slider-ul pentru modul silențios, pe partea din stânga a telefonului, deasupra butoanelor de volum. Acesta va fi un buton obișnuit, cu activare standard, fără mai multe poziții, așa cum vedem la slider-ul de pe telefoane OnePlus, de exemplu.

Conform celor care au accesat codul sursă al iOS 17 (via MacRumors), Action Button va avea nouă funcții programabile, fiecare cu propriile particularități. Funcționalitatea de a schimba între modul silențios și profilul de sunet standard rămâne, pentru cei care vor să folosească în continuare această capabilitate, însă mulți cu siguranță vor alege una dintre celelalte noi funcții, care pot fi extrem de utile. Iată lista completă a funcțiilor care vor putea fi atașate de noul buton de pe iPhone 15.

Iată lista completă de funcții accesibile pe Action Button

  • Accesibilitate: Această opțiune ar permite utilizatorilor să acceseze diverse funcții de accesibilitate, cum ar fi VoiceOver, Zoom, AssistiveTouch și altele.
  • Comenzi rapide: Ca și pe ‌Apple Watch Ultra‌, această opțiune ar permite utilizatorilor să ruleze orice comandă rapidă pe care au creat-o sau descărcat-o din aplicația Comenzi rapide, cum ar fi trimiterea unui mesaj, redarea unei liste de redare sau controlul dispozitivelor inteligente pentru casă.
  • Mod silențios: Asemănător cu modul în care funcționează întrerupătorul pe modelele actuale de ‌iPhone‌, această opțiune ar permite utilizatorilor să activeze sau să dezactiveze modul silențios, ceea ce ar înmuia sau dezmuia sunetul de apel și alertele.
  • Camera: Această opțiune ar permite probabil utilizatorilor să lanseze aplicația Camera și/sau să facă o fotografie sau un videoclip cu o singură apăsare a butonului Acțiune.
  • Lanterna: Această opțiune ar permite utilizatorilor să aprindă sau să stingă lanterna de pe spatele dispozitivului.
  • Focus: Această opțiune ar trebui să permită utilizatorilor să activeze sau să dezactiveze un mod Focus.
  • Lupă: Această opțiune ar permite probabil utilizatorilor să activeze aplicația Lupă pentru a folosi camera ‌iPhone‌ ca o lupă pentru a mări textul mic sau obiectele.
  • Traducere: Această opțiune ar putea permite utilizatorilor să lanseze aplicația Traducere și să înceapă o conversație sau o traducere de text cu o singură apăsare a butonului Acțiune.
  • Memo-uri vocale: Această opțiune ar permite utilizatorilor să înceapă sau să oprească înregistrarea unui memo vocal cu aplicația Memo-uri vocale.

Desigur, acest tip de buton nu este tocmai nou pe smartphone-uri. Multe dispozitive cu Android au fost echipate de-a lungul timpului cu diverse butoane programabile, inclusiv cele de la Samsung, care aveau în trecut un buton dedicat pentru asistentul Bixby, care putea fi programat folosind aplicații terțe pentru a îndeplini alte funcții. Doar cele de la OnePlus au avut însă acel slider pentru profiluri audio, iar acum acelea vor rămâne singurele din piață, odată ce Apple abandonează acest concept.

sursa: MacRumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult