iPhone ar putea rula macOS în viitor, într-o manieră similară cu Samsung DeX

01.07.2020
iPhone ar putea rula macOS în viitor, într-o manieră similară cu Samsung DeX

Anunțul că Apple va face tranziția de la procesoare Intel la soluții Apple Silicon cu arhitectură ARM proprietară era așteptată de mult. Această decizie are însă implicații mai mari decât credeam inițial. Pe lângă posibilitatea dea a dezvolta laptop-uri cu putere de procesare mai mare și autonomie mai bună, toate computerele Apple vor putea rula aplicații de iOS și iPadOS. Se pare însă că la un moment dat, inclusiv iPhone-ul va putea rula o interfață desktop macOS, într-un mod similar cu DeX de pe Samsung.

Apple ar putea rezolva problema care împiedică acum transformarea telefoanelor în PC-uri

Ideea de a transforma un smartphone într-un computer nu este tocmai nouă. Samsung permite funcționalitatea DeX de câțiva ani buni deja, în timp ce diverse proiecte de a porta și rula Linux pe telefoane există deja. Totuși, nicio implementare nu a reușit să aducă acea funcționalitate completă și rapidă pe care utilizatorii și-o doresc. De asemenea, procesul de instalare cu mai multe cabluri și adaptoare nu este tocmai elegant.

Conform Mauri QHD, un utilizator de Twitter cunoscut pentru leak-uri din industria smartphone-urilor, Apple lucrează acum la un iPhone cu macOS. Acesta descrie experiența drept similară cu cea a dispozitivelor Samsung DeX sau Linda. Mauri mai spune că efortul software pe care Apple l-a depus este impresionant și că cei de la Apple sunt foarte entuziasmați de această posibilitate.

Aceasta nu este prima dată când auzim despre o astfel de capabilitate pe iPhone. Apple a înregistrat în trecut un brevet prin care un iPhone era introdus într-un „dock” de forma unui laptop, în zona trackpad-ului. Ecranul telefonului devenea astfel un trackpad complet funcțional, în timp ce hardware-ul său era folosit asemeni unui computer.

iphone dock

Un iPhone ar putea rula acum macOS 11 Big Sur

Acum că macOS este dezvoltat să ruleze pe procesoare ARM, iar procesorul Apple A12Z de pe iPad, care este doar o versiune mai puternică a modelului A12 de pe iPhone XS, a fost deja demonstrat rulând acest sistem de operare, sunt puține lucruri care ar putea împiedica rularea lui pe hardware-ul unui iPhone. Practic, odată conectat la un dock care oferă afișare pe un display, nu este nimic care ar împiedica un iPhone 12, de exemplu, să ruleze macOS 11 Big Sur. Procesorul său, Apple A14, care va fi lansat anul acesta ar trebui, cel puțin în teorie, să ruleze sistemul de operare fără probleme pentru funcții de bază.

Ideea din spatele acestor dispozitive ar fi aceea de „dual boot”, putând porni iPhone-ul într-un mediu iOS sau macOS, după necesități.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult