Orice iPhone furat din magazinele Apple este blocat și urmărit prin GPS

02.06.2020
Orice iPhone furat din magazinele Apple este blocat și urmărit prin GPS

Magazinele de electronice și de haine sunt unele dintre cele mai afectate de protestele din SUA care au loc în ultimele zile. Stocurile acestora vor fi cel mai probabil pierdute pentru totdeauna, însă Apple are un as în mânecă. În timp ce nu poate obliga pe nimeni să returneze dispozitivele, compania se asigură că acestea devin inutilizabile. Astfel, oricare dispozitiv din familiile iPhone, iPad sau Mac furat din magazine vor fi automat blocate.

Telefoanele iPhone sunt la mare căutare printre manifestanții care fură din magazine

O parte dintre protestatarii americani au trecut deja la spart de magazine și furat tot ce prind în cale. Astfel, magazinele Apple sunt unele dintre cele mai râvnite ținte, produsele companiei fiind scumpe și foarte căutate pe piața second hand. Unii probabil că și-ar dori chiar să păstreze dispozitivele pentru uz propriu, însă Apple nu permite acest lucru.

Compania americană abia începea să își deschidă multe dintre magazine în urma slăbirii restricțiilor cauzate pandemia de COVID-19. Acum că au loc manifestații în multe dintre orașele mari din SUA, aceste magazine sunt din nou închise. Apple și-a anunțat angajații să golească pe cât posibil stocurile, însă anumite locații au rămas cu produse pe rafturi. Astfel, mai multe iPhone-uri și alte dispozitive Apple au ajuns în mâinile manifestanților, dar nu pot fi folosite.

Orice iPhone furat din magazin este blocat automat

Apple ține evidența tuturor identificatoarelor unice ale dispozitivelor din magazinele sale. Astfel, dacă un dispozitiv dispare, acesta poate fi blocat de la distanță. La prima conectare la internet, telefonul afișează un mesaj de întâmpinare. În cazul unui iPhone, de exemplu, mesajul spune ca cel care este în posesia telefonului să îl returneze la magazinul Apple de unde a fost furat. De altfel, Apple spune că telefoanele sunt urmărite și că autoritățile vor fi notificate.

Sunt puține lucruri pe care le poți face cu un telefon blocat în acest mod. Întrucât conținutul dispozitivelor este criptat, nu există metode prin care să le deblochezi din această stare. Singurul lucru pe care cei care le fură din magazine ar putea să îl facă ar fi să le dezmembreze pentru componente. Totul în afară de placa de bază și probabil sistemul Face ID sau Touch ID ar trebui să poată fi folosit ca piesă de schimb pentru alt dispozitiv.

Probabil însă că pentru mulți nu merită riscul, întrucât un iPhone furat raportează locația prin GPS chiar și atunci când nu este conectat la internet.

(via Forbes)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult