iPhone XR review: un flagship „de buget” greu de întrecut

29.10.2018
iPhone XR review: un flagship „de buget” greu de întrecut
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

În timp ce modelele iPhone XS şi XS Max de la Apple au fost lansate la scurt timp după evenimentul de prezentare, noul iPhone XR a întârziat cam o lună şi jumătate. Motivul pentru amânare nu este tocmai clar, însă telefonul a reuşit să ne impresioneze din mai multe puncte de vedere pe parcursul ultimelor câteva zile, dar şi să evidenţieze şi mai mult compromisurile făcute de Apple pentru a-l realiza. Este însă acesta un dispozitiv demn de anul 2018?

Construcţie, design şi ergonomie

iPhone XR pare să fie un telefon hibrid pentru Apple, fiind la graniţa dintre vechi şi nou. Din punct de vedere al construcţiei, acesta are mai multe în comun cu modelele iPhone 8 şi 8 Plus de anul trecut, în timp ce design-ul său este inspirat direct de iPhone X şi XS, cu notch-ul caracteristic acestora în partea de sus a display-ului.

Dacă ai vedea telefonul pur şi simplu cu ecranul pornit pe o masă, ai putea să juri că este vorba despre un model din gama iPhone X sau XS. Dimensiunile acestuia nu sunt imediat evidente, acesta fiind mai degrabă poziţionat undeva între modelul standard iPhone X cu ecran de 5,8” şi modelul Max cu ecran de 6,5”.

Cu un ecran de 6,1” în diagonală, acesta ar putea avea dimensiunile ideale pentru cei care se plâng că iPhone X/XS este prea mic, iar iPhone XS Max este prea mare. La o măsurare ochiometrică, fără a avea un iPhone 8 Plus la îndemână, am putea spune că este ceva mai mic decât acesta şi doar cu puţin mai mare faţă de un X.

Pentru a putea păstra preţul la un nivel mai accesibil, Apple a renunţat la câteva elemente „premium”. Astfel, rama telefonului este realizată din aluminu, spatele din sticlă (aceeaşi de pe iPhone X, nu cea mai puternică de pe iPhone XS), iar ecranul este acum de tip LCD IPS, asemeni iPhone-urilor de dinainte de X. Rama din jurul ecranului este puţin mai groasă decât la iPhone X, însă poţi observa asta uşor doar dacă ambele telefoane sunt unul lângă celălalt. Fără termen de comparaţie, acest telefon nu va arăta deloc mai „slab” din acest punct de vedere.

 Pe spate găsim o singură cameră foto ieşită în relief, de dimensiuni destul de mari, care va crea efectul de balans nedorit atunci când telefonul este poziţionat pe masă. Aceasta este o „problemă” pe iPhone-uri încă de la iPhone 6, aşa că probabil că majoritatea utilizatorilor s-au obişnuit cu ea.

Nu avem un jack audio, nici un adaptor pentru acesta şi nici un încărcător rapid. Apple livrează iPhone XR cu aceleaşi accesorii precum modelele XS, adică include în pachet clasicul încărcător de 5W, un cablu USB-A – to- Lightning şi căştile EarPods cu mufă Lightning. Spatele din sticlă asigură încărcare wireless, la acelaşi nivel precum modelele mai scumpe, deci compatibile cu încărcătoarele rapide Qi de pe piaţă.

La prima atingere, telefonul conferă aceeaşi senzaţie de „calitate” pe care ne-am obişnuit de la smartphone-urile Apple din ultimii ani, însă este o senzaţie mai asemănătoare cu cea a unui iPhone 8 Plus, decât a unui iPhone X. Aluminiul de pe margini nu este la fel de rece la atingere, iar Întregul iPhone XR este puţin mai gros, lucru care îl coboară puţin pe scara ierarhică a dispozitivelor Apple. Există însă un avantaj: marginile rotunjite ale aluminiului sunt mai puţin alunecoase decât cele din oţel.

Iar acest lucru este important în special pentru că în utilizarea cu o singură mână. iPhone XR nu este nici extrem de mare, dar nici tocmai mic, iar pentru anumite acţiuni şi gesturi pe ecran vor fi necesare ambele mâini, în special pentru accesarea Control Centre. Faptul că telefonul este puţin mai gros şi mai puţin alunecos asigură însă o siguranţă mai bună în utilizare.

Desigur, o husă este absolut necesară pentru acest telefon, costurile de reparaţie fiind foarte mari pentru înlocuirea spatelui din sticlă, de exemplu, dar şi costul pentru înlocuirea ecranului. Aproape că ne e puţin ciudă de faptul că acesta este singurul iPhone care vine în culori deschise precum albastru, galben sau coral, întrucât acestea vor fi aproape tot timpul acoperite cu o husă antişoc, care le va ascunde.

Specificaţii

Ecran 6,1”, IPS LCD, rezoluţie 1.792 x 828 pixeli, Ion-X Glass, 120 Hz touch-sensing, HDR
Sistem de operare iOS 12
Chipset Apple A12 Bionic (2 x Vortex Core + 4 x Tempest Core)
Procesor hexa-core + procesor neural octa-core
Procesor grafic Apple GPU quad-core
RAM 3 GB
Stocare 64/128/256 GB
Card nu
Date HSPA, LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)
Bluetooth 5.0
USB Lightning, USB 2.0
Cameră foto 12 MP (1,4 nm), f/1.8, OIS, blitz True Tone
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS, HDR, sunet stereo
Cameră foto frontală 7 MP, f/2.2 (filmare 1080p 60 FPS)
Baterie 2.942 mAh
Dimensiuni 150,9 x 75,7 x 8,3 mm
Greutate 194 grame
Culori alb, negru, roşu, galben, albastru, coral 
Altele
FaceID rapid, încărcare rapidă, încărcare wireless Qi, NFC, rezistenţă la apă IP68, Dual SIM (dual stand-by) cu eSIM, sunet stereo

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Performanţă de top
Cameră foarte bună
Autonomie foarte bună

Părţi negative

Preţ destul de mare
Rezoluţia şi culorile de pe display-ul LCD sunt mai slabe decât pe OLED
Este puţin cam gros şi cam greu în comparaţie cu alte iPhone-uri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult