iPhone XS Max review: un upgrade minor la exterior, dar major la interior

01.10.2018
iPhone XS Max review: un upgrade minor la exterior, dar major la interior
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Apple funcţionează la putere maximă în continuare, compania lansând exact la timp noua generaţie iPhone XS. Vorbim despre două smartphone-uri care păstrează design-ul modelului iPhone X de anul trecut, aducând îmbunătăţiri semnificative la capitolul performanţă, asemeni alor modele S din anii precedenţi. Am avut la îndemână pentru testare modelul iPhone XS Max, iar rezultatele au fost în limitele aşteptărilor. Vorbim despre un iPhone mai mare şi mai rapid, care nu ascunde prea multe surprize, însă care poate fi cu siguranţă numit „cel mai bun smartphone produs de Apple până în prezent”.

Construcţie, design, ergonomie

Spuneam anterior că design-ul nu este tocmai nou, iPhone XS Max fiind pur şi simplu un iPhone X de dimensiuni mai mari. Ştii încă din primul moment de este, design-ul cu notch/breton de anul trecut realizat de Apple fiind „copiat” în ultimul an de către majoritatea producătorilor de smartphone-uri, toţi omiţând un lucru foarte important: lipsa unei „bărbii” în partea de jos a ecranului.

De asemenea, Apple are în continuare un motiv pentru decuparea ecranului, pe care doar câţiva alţi producători îl au: integrarea unui sistem de recunoaştere facială numit True Depth, care foloseşte un fascicul laser şi o cameră cu infraroşu pentru a detecta faţa utilizatorului în 3D.

iPhone XS Max este cel mai greu smartphone pe care l-a produs Apple până acum, acesta depăşind 200 de grame, greutate asigurată în special de materialele de construcţie. Acesta foloseşte ceea ce Apple susţine că este „cea mai rezistentă sticlă de până acum de pe un smartphone”, alături de o ramă din oţel inoxidabil, greu de zgâriat şi foarte plăcută la atingere. Telefonul întotdeauna se simte rece la margini, asemeni unui instrument de mare precizie realizat pentru utilizare într-un laborator.

După cum am spus şi în unboxing-ul pentru iPhone XS Max, acesta este neaşteptat de mare şi greu, mai ales în comparaţie cu iPhone X/XS, însă acest lucru conferă şi senzaţia de smartphone premium, pe care un dispozitiv care costă 1.280 euro ca preţ de pornire ar trebui să îl ofere. În afara telefoanelor „de lux” precum modele Porsche Design sau Lamborghini ale altor producători, sau chiar „clasicele” Vertu, nu prea există un alt smartphone de pe piaţă care să ofere această senzaţie în utilizare.

Pe partea din spate, camera a păstrat design-ul de pe iPhone X, cu doi senzori poziţionaţi pe verticală, cu un blitz quad-LED în centru, însă aceasta este şi puţin mai înaltă. Acest aspect este doar un lucru tehnic, pe care îl poţi măsura, însă în utilizare nu va părea mai mare decât cea de pe iPhone X. Singurii care ar putea avea probleme cu dimensiunea camerei ar putea fi cei care vor să folosească huse de iPhone X pe un model iPhone XS (non-Max). De aceea ar fi recomandată cumpărarea de accesorii realizate special pentru iPhone XS. Nu este cazul pentru modelul Max, întrucât nu a existat un alt iPhone similar în dimensiuni şi design până acum.

O altă mică diferenţă de design poate fi observată pe rama din oţel, aceasta primind acum nişte dungi în plus pentru antene. Una dintre dungi, poziţionată în partea de jos chiar „taie” grila pentru microfon, reducând-o la jumătate, de la 7 la doar 4 orificii, spre diferenţă de iPhone X. Dacă vreţi să vă daţi seama repede dacă un telefon este iPhone X sau XS, comparaţia grilelor din partea de jos este cea mai eficientă metodă.

Din punct de vedere al ergonomiei, iPhone XS Max este undeva la mijloc. Cei care sunt obişnuiţi cu un telefon iPhone din gama Plus nu vor avea probleme de adaptare prea mari. Rama din oţel este însă foarte alunecoasă, deci probabil că utilizarea cu o singură mână ar putea pune telefonul în pericol, iar atingerea părţilor superioare ale ecranului este aproape imposbilă fără nişte acrobaţii periculoase cu telefonul.

Recomandăm utilizarea sa cu două mâini, indiferent de situaţie şi acoperirea suprafeţei de sticlă de pe spate cu o husă, de preferat una originală sau una antişoc, care să împiedice alunecarea şi care să ofere un minimum de protecţie în caz de accidente. Reparaţiile pentru modelul iPhone XS Max nu sunt deloc ieftine, pentru înlocuirea spatelui Apple cerând cam jumătate din preţul total al telefonului. Cei care au garanţia extinsă AppleCare+ pot plăti însă doar 100 euro pentru această operaţiune.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran 6,5”, Super AMOLED, rezoluţie 2.688 x 1,242 pixeli, Ion-X Glass, 120 Hz touch-sensing, HDR
Sistem de operare iOS 12
Chipset Apple A12 Bionic 
Procesor hexa-core (2 x Vortex Core + 4 x Tempest Core) + procesor neural octa-core
Procesor grafic Apple GPU quad-core
RAM 4 GB
Stocare 64/256/512 GB
Card nu
Date HSPA, LTE Gigabit
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band)
Bluetooth 5.0
USB Lightning, USB 2.0
Cameră foto cameră duală 12 MP (1,4 nm), f/1.8, OIS + 12 MP f/2.4 (1.0 nm), zoom 2x , blitz dual tone, OIS 
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS, HDR, sunet stereo
Cameră foto frontală 7 MP, f/2.2 (filmare 1080p 60 FPS)
Baterie 3.174 mAh, autonomie mai bună cu 1:30h de utilizare faţă de iPhone X
Dimensiuni 157,5 x 77,4 x 7,7 mm
Greutate 208 grame
Culori space grey, silver, gold
Altele FaceID mai rapid, încărcare rapidă, încărcare wireless Qi, NFC, rezistenţă la apă IP68, încărcare rapidă, 3D Touch, Dual SIM (dual stand-by) cu eSIM, sunet stereo

 

Ecran şi performanţă

Ecran

Ne-am fi aşteptat ca după iPhone X, care a fost primul model de smartphone cu panou OLED de la Apple, să nu mai vedem mari îmbunătăţiri la capitolul ecran pe următoarele generaţii, însă producătorul american a comandat de la Samsung (şi probabil de la LG, conform zvonurilor), panouri şi mai performante pentru iPhone XS şi XS Max. Probabil că cineva care face pentru prima dată trecerea de la un iPhone LCD la unul cu OLED nu va vedea încă de la început îmbunătăţirile, însă diferenţele sunt imediat evidente pentru un utilizator de iPhone X.

Apple se laudă cu o plajă dinamică pentru culori îmbunătăţită cu 60%, adică poate reda mai multe nuanţe intermediare între culori. Încă din meniul principal, în modul în care pictorgramele sunt afişate, se poate vedea o diferenţă clară între panoul de la XS Max şi un X de anul trecut. Desigur, aceasta nu face o mare diferenţă în utilizarea de zi cu zi, însă poate avea alte avantaje.

Vorbim în special despre redarea de conţinut HDR, care oferă acum culori mai bogate şi mult mai apropiat de ceea ce poate reproduce un televizor de top, în timp ce fotografiile realizate vor fi afişate într-un mod greu de diferenţiat de realitate din punct de verdere al culorilor. iPhone-urile au avut întotdeauna ecrane calibrate să ofere culori cât mai naturale, fără saturaţia excesivă pe care o găsim pe modelele Samsung, de exemplu, iar iPhone XS Max are probabil cel mai performant display de smartphone de până acum. DisplayMate susţine că aşa este, iar testele noastre ochiometrice confirmă asta cel puţin la nivel vizual, nu obligatoriu ştiinţific.

iPhone XS Max are cel mai luminos ecran de pe piaţă, cu reflexii minime, lucru care îl recomandă pentru utilizarea în orice tip de condiţii, inclusiv în soare foarte puternic. Dacă nu ar fi existat decupajul din partea de sus (care a rămas la aceleaşi dimensiuni cu cel de pe X/XS, oferind astfel o suprafaţă puţin extinsă de afişare), acesta ar fi fost display-ul perfect de smartphone. În redarea de conţinut fullscreen (nu recomandăm funcţia „fit-to-screen” pentru că taie din material sus şi jos) şi în jocuri, această zonă ar putea să deranjeze anumiţi utilizatori. Din păcate pentru aceştia, mai sunt foarte puţine telefoane pe piaţă fără notch, aşa că măcar pentru încă unul sau doi ani va trebui să suportăm acest compromis.

Performanţă

Spuneam în review-ul pentru sistemul de operare iOS 12 testat pe iPhone X că acesta accelerează semnificativ toate dispozitivele compatibile de pe piaţă şi că flagship-ul de anul trecut pare să fie mai rapid decât până acum, chiar dacă nu părea lent nici pe iOS 11. Ei bine, iPhone XS Max urcă încă o treaptă pe scara performanţei. Pur şi simplu fiecare acţiune este absolut instantă, fără timpi de încărcare evidenţi, fără încetiniri de niciun fel, tranziţia între aplicaţii fiind insesizabilă. Atunci când compari „ochiometric” viteza pe iPhone X faţă de iPhone XS Max, nu pare să fie o diferenţă mare între ele, ba chiar este „aproape” la fel, însă în utilizare normală, fiecare acţiune este doar puţin mai rapidă încât să se poată simţi performanţa în plus.

Acest lucru se datorează în primul rând chipset-ului Apple A12 Bionic, un model care oferă doar 15% putere de procesare în plus, însă vine cu un procesor grafic cu 50% mai puternic, eficienţa în consumul de energie fiind drastic îmbunătăţită, în special datorită procesului de fabricaţie pe 7nm, acesta fiind primul procesor de pe piaţă de acest gen. Acest lucru asigură şi faptul că iPhone XS Max nu se încălzeşte excesiv, fiind aproape imposibil să îl supraîncălzeşti pentru a intra în „throttling”, efect care scade puterea pentru a nu depăşi limitele de temperatură.

Dacă în trecut anumite teste spuneau că procesoarele Apple sunt mai bune decât alternativele de la Qualcomm, Samsung sau Huawei, în timp ce altele le scoteau puţin în spate, în cazul Apple A12 Bionic, toate testele de performanţă confirmă un singur lucru: acesta este cel mai puternic procesor pentru smartphone-uri realizat vreodată. Din păcate, nu putem testa şi compara performanţa nucleelor neurale pentru „AI” ale acestuia, Apple susţinând că avem parte de performanţă de opt ori mai mare faţă de Apple A11 Bionic de anul trecut, în astfel de aplicaţii.

Un lucru este foarte evident însă: toate aplicaţiile se pornesc mai repede pe iPhone XS Max şi toate aplicaţiile de productivitate sunt mai rapide pe acesta, fie că vorbim despre editarea foto la rezoluţii mari sau despre editarea de clipuri video în format 4K. Foarte posibil ca aceste lucruri să fie valabile şi pentru iPhone XS, întrucât cele două telefoane sunt identice la nivel hardware, în afară de dimensiunea display-ului şi acumuatorului, însă neavând un astfel de model la îndemână, este greu să confirmăm.

Test Scor
3DMark Ince Storm Unlimited 77.435 puncte
3DMark Sling Shot Extreme  3.282 puncte
AnTuTu 348.895 puncte
Geekbench

Single-Core: 4.821 puncte

Multi-Core: 11.447 puncte

 

Autonomie, software, securitate şi audio

Autonomie

Apple nu a vorbit despre dimensiunea acumulatorului noului iPhone XS Max în cadrul prezentării oficiale, însă cei care au desfăcut telefonul au putut concluziona că acesta beneficiază de un acumulator în formă de „L” realizat din două celule care însumează 3.174 mAh. Acesta nu pare să fie foarte mare, având în vedere dimensiunile telefonului, însă oferă o autonomie destul de bună pentru majoritatea utilizatorilor.

În testarea noastră am reuşit să obţinem peste 7 ore de utilizare efectivă, cu ecranul pornit, în ton cu declaraţiile oficiale ale celor de la Apple care spun că oferă o oră şi jumătate în plus faţă de un iPhone X. Asta înseamnă cam o zi şi jumătate spre două de utilizare destul de intensă cu toate antenele pornite tot timpul (4G, Bluetooth şi Wi-Fi), plus multe conturi de socializare şi e-mail conectate, toate trimiţând tot timpul notificări care aprind display-ul. Desigur, „heavy users” probabil că vor putea scoate din iPhone XS Max o zi de utilizare, însă vorbim despre o zi de utilizare cu cel mai puternic telefon de pe piaţă.

În continuare, iPhone-urile nu sunt cele mai performante telefoane la capitolul autonomie, însă oferă performanţă peste medie, direct proporţională cu puterea de procesare oferită. Dezamăgitor este faptul că Apple încă nu a inclus în pachet un încărcător rapid, iPhone XS Max fiind livrat cu vechiul adaptor de priză şi un cablu USB-A-to-Lightning. Din fericire, încărcarea wireless este acum mai rapidă, acumulatorul mai mare din iPhone XS Max putând fi încărcat în cam acelaşi timp precum cel de pe iPhone X. Acest lucru înseamnă că iPhone XS standard ar putea fi încărcat wireless mai repede decât în trecut.

Software şi securitate

Despre iOS 12 am vorbit deja anterior, într-un deview dedicat acestuia, deci nu avem prea multe lucuri noi de spus în cazul lui iPhone XS Max. Software-ul s-a comportat impecabil pe toată durata testării, iar memoria RAM în plus a asigurat că aplicaţiile din fundal au rămas pornite mai mult timp înainte de suspendare. Probabil că şi în cazul în care acestea intră în stand-by, telefonul este destul de rapid pentru a le porni înainte să ne dăm seama, aşa că acest lucru este greu de testat. În mare parte, experienţa te utilizare este, cum spuneam şi la capitolul performanţă, puţin mai rapidă decât pe un iPhone X. Un lucru dezamăgitor este faptul că multe aplicaţii încă nu au făcut update-uri pentru a acomoda noua rezoluţie, multe afişând acelaşi conţinut precum pe ecranul iPhone X, doar că mai mare. În alte aplicaţii mai primeşti câteva rânduri în plus de text. Nici Apple nu oferă la nivel de interfaţă nimic în plus, fiind afişate la fel de multe rânduri de aplicaţii precum pe modelul de anul trecut.

Mai e un lucru de menţionat, care nu ţine obligatoriu de software, însă se simte în utilizarea telefonului, care din nou accelerează şi îmbunătăţeşte experienţa de utilizare: viteza sistemului de autentificare Face ID. În ciuda faptului că hardware-ul True Depth este identic între iPhone X şi XS/XS Max, procesorul A12 Bionic şi noul sistem „secure enclave” pot accelera autentificarea prin recunoaştere facială, aceasta fiind cam de două ori mai rapidă. Procesul era oricum destul de rapid şi pe iPhone X, de aproximativ o secundă, însă acum autentificarea se face cam în jumătate de secundă. Greu de testat fără o înregistrare video la viteză înaltă, însă se simte în utilizare.

Sistemul Face ID este utilizat la nivel de OS pentru multe lucruri, de la securizarea anumitor conturi prin recunoaştere facială (HomeBank de la ING, AppStore, etc.), până la salvarea parolelor în sistemul Keychain pentru diferite site-uri şi servicii. Astfel, introducerea parolelor este sensibil mai rapidă. În termeni de acurateţe, acesta pare să fie la fel, funcţionând foarte bine în 99% dintre cazuri, inclusiv cu ochelari de soare, pălării, şepci şi alte accesorii (chiar dacă ai barbă sau nu, sau dacă îţi schimbi look-ul între timp). Cazurile în care nu funcţionează sunt cele în care soarele puternic îţi bate direct în faţă, sau se reflectă în ochelari, sau dacă telefonul nu este folosit vertical la autentificare.

Această problemă există încă de la iPhone X, iar Apple încă nu a rezolvat-o. Practic, dacă pui un clip video pe pauză în mod landscape într-un suport şi se blochează ecranul, trebuie fie să faci acrobaţii şi să întorci gâtul la 90 de grade pentru autentificare, fie să ridici telefonul şi să îl pui la loc. Alternativ, poţi introduce parola de deblocare. În trecut, aceste probleme nu existau, pentru că era utilizat Touch ID. Este destul de clar că Apple nu se va întoarce la senzorii de amprentă, aşa că ar trebui să rezolve micile probleme ale lui Face ID.

Audio

În trecut, am menţionat componenta audio a dispozitivelor testate doar dacă ofereau ceva în plus faţă de alte dispozitive. În cazul lui iPhone XS Max, la nivel de funcţii, acesta nu oferă nimic nou. iPhone-urile redau deja sunet stereo folosind difuzorul de apeluri, însă upgrade-ul de la iPhone X la iPhone XS este impresionant. Sunetul redat este mult mai puternic decât ne aşteptam şi considerabil mai bogat.

Desigur, difuzoarele telefonului nu vor înlocui o boxă dedicată, însă calitatea sunetului este mult mai bun acum, ceea ce îi va bucura în special pe cei care se uită la filme sau ascultă muzică acasă pe telefon, fără căşti. Acest lucru înseamnă că şi tonul de apel este redat mult mai tare, ceva important în cazul unui telefon. Important de menţionat este faptul că adaptorul Lightning-to-3.5mm jack nu mai este oferit gratuit în pachet. Dacă foloseaţi căşti pe jack, şi nu aveţi deja un adaptor, va trebui să cumpăraţi unul separat.

 

Camera foto şi concluzii

Camera foto

Având în vedere lista de specificaţii a camerei foto de pe iPhone XS şi XS Max, nu ne aşteptam la mari diferenţe faţă de iPhone X. Telefonul de anul trecut oferea deja o cameră excelentă, care în continuare reuşeşte să calculeze mai precis setările de fotografiere pe modul „Auto” faţă de concurenţa din piaţă. Limitările acestei camere erau mai degrabă de tip hardware, senzorul de dimensiuni mici fiind principalul motiv pentru performanţa redusă în lumină slabă .

Camera de pe seria iPhone XS/XR a primit astfel câteva upgrade-uri, cel mai important fiind senzorul, uşor crescut. Nu este la fel de mare precum cel de pe Huawei P20 şi P20 Pro, însă oferă o performanţă mult mai bună în special în lumină slabă faţă de generaţia de anul trecut. Acesta, alături de noile funcţii software precum noul Smart HDR şi noul mod Portret care este acum mai mult ca niciodată asistat de software, garantează un upgrade semnificativ faţă de generaţia iPhone 8/X.

Fotografiile captează mai multe detalii din fiecare cadru, în timp ce asigură o plajă dinamică mult mai mare, ceea ce adaugă informaţii în zonele foarte luminoase, sau foarte întunecate. Diferenţele pot fi văzute atât în fotografii, cât şi în filmări, iar dinamica crescută poate asigura că o fotografie sau un clip filmat cu lumină din faţă nu va mai avea subiectul pe un fundal „ars”, ci poate chiar să expună corect întreaga scenă. De aceea şi culorile sunt mai naturale, nefiind necesară compensarea prin timp de expunere prea mare sau prea mic, sau prin valori ISO incorecte.

iPhone XS Max – fotografii pe timp de zi

Galerie foto

Din acest motiv, modul Auto de pe iPhone, care oricum era probabil cel mai bun de pe piaţă, este acum şi mai bun. Desigur, acest lucru nu înseamnă că în anumite situaţii alte camere nu vor oferi rezultate mai bune. În lumină slabă, în special noaptea, imaginile au mai puţin zgomot, datorită cantităţii mai mari de lumină care poate ajunge la senzorul mai mare. Cu siguranţă însă, un Huawei P20 şi P20 Pro vor putea să ofere performanţă mai bună în lumină scăzută (ajutate de senzor principal mai mare şi de modul cu expunere lungă). Posibil ca şi Samsung cu modelele Galaxy S9+ şi Note9 să poată performa mai bine la acest capitol datorită diafragmei variable care poate ajunge la valoarea f/1.5.

iPhone XS Max – fotografii pe timp de noapte

Galerie foto

Modul portret este acum mult mai bine pus la punct, separarea între subiect şi fundal fiind realizată mult mai corect. Există acum posibilitatea de a modifica nivelul intensităţii efectului de bokeh de pe fundal, într-un mod mai natural, care simulează lentilele pentru camere DSLR mai corect. Astfel, elementele devin înceţoşate gradual, în funcţie de distanţa faţă de subiect. Decuparea nu este încă perfectă, fiind destule cazuri în care ochelarii sunt bluraţi la margini, însă este ceva mai bună decât până acum.

Concluzii

iPhone XS Max este probabil singurul upgrade care ar putea merita de la un iPhone X, modelul XS fiind mult prea similar şi doar puţin mai puternic în utilizarea de zi cu zi. În cazul în care ecranul mai mare şi într-o oarecare măsură autonomia sunt foarte importante, modelul XS Max este cel pe care ar trebui să îl alegeţi din noua gamă de dispozitive Apple.

Desigur, cei care vin de la modele mai vechi precum iPhone 6, 6S sau 7, vor vedea cele mai mari îmbunătăţiri faţă de ceea ce aveau deja. Preţul foarte mare ar putea fi o piedică pentru mulţi dintre utilizatorii interesaţi de upgrade, aşa că probabil modelul XR care se lansează spre sfârşitul lunii octombrie ar putea fi o alternativă interesantă, acela promiţând performanţă similară, display-ul LCD de rezoluţie mică şi camera fără zoom fiind singurele diferenţe notabile.

Cert este că dacă vreţi cel mai bun telefon realizat vreodată de Apple, acesta este XS Max, care nu este tocmai perfect, însă care pare să fie un dispozitiv pe care te vei putea baza mulţi ani de acum înainte, graţie performanţei sale foarte ridicate şi suportului software extins pe care îl va primi în viitor. De fapt aceasta pare să fie noua strategie Apple, compania oferind telefoane mai scumpe, pe care să le schimbi mai rar. Vom afla pe parcurs dacă planul este cu adevărat de succes, însă faptul că modelul XS Max se vinde mai bine decât XS sugerează că ceva, undeva, compania a făcut bine.

Telefonul iPhone XS Max a fost oferit spre testare de către evoMAG.ro.

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone de pe piaţă
Construcţie excelentă din materiale premium
Camera este semnificativ îmbunătăţită
Ecranul este excelent
Autonomie bună pentru performanţa oferită
Difuzoarele stereo sunt mult mai puternice

Părţi negative

Nu mai include adaptor jack în pachet
Nu vine cu încărcător rapid în pachet
Face ID încă nu funcţionează în mod landscape
Grila „tăiată” de la microfon este inestetică, ceva necaracteristic pentru un produs Apple