La ce să te uiți când cumperi un smartphone pentru a te asigura că va avea tehnologiile din următorii ani

25.01.2023
La ce să te uiți când cumperi un smartphone pentru a te asigura că va avea tehnologiile din următorii ani

Ne aflăm în prima parte a anului și, deși am văzut deja câteva flagship-uri, anul acesta ne rezervă încă multe surprize în domeniul smartphone-urilor. Aceasta este, mai de degrabă, o privire practică asupra viitorului acestui sector, pentru a afla cum ar trebui să fie un telefon pentru a vă fi alături cât mai mult timp. Este cazul să alegeți un telefon pliabil precum Samsung Flip sau un flagship precum Samsung S22 Ultra?

Cum arată un telefon pregătit pentru viitor?

1. Cu ecran OLED și rezoluție QHD

Astăzi, tendința de a avea ecrane din ce în ce mai mari este clară. Cu toate acestea, ca instrument pentru efectuarea de apeluri, telefonul a câștigat teren în alte sarcini. În primul rând, în aplicațiile de mesagerie și de rețele sociale, iar în prezent, ca gadget multimedia pentru consumul de conținut audiovizual și jocuri video.

Rapoarte apropiate de 2:1, reducerea cadrelor la minimum și elemente de design precum crestături, găuri și alte „invenții” au făcut posibilă exploatarea dimensiunilor terminalului fără a sacrifica utilitatea.

Deși, adevărul fie spus, folosirea telefonului cu o singură mână este o misiune aproape imposibilă, așa că există încă susținători ai telefoanelor mici și ai modelelor care înoată împotriva curentului în această privință.

Telefoanele pliabile sunt deja o realitate deși, în practică, deși există deja la vânzare modele precum Samsung Flip, aceste propuneri ambițioase din punct de vedere al utilizabilității și al prețului sunt întâmpinate cu o primire călduță de către consumatori. Deși tendința pare să fie spre formatul carte, există și cei care optează pentru formate mai originale, cum ar fi revenirea designului clamshell al lui Samsung Flip.

O privire aruncată asupra a ceea ce propune piața arată clar că 6,5 inci a devenit punctul de plecare actual în materie de dimensiuni și, dacă ești sigur că vei petrece ore întregi bucurându-te de conținuturi multimedia, care vor continua să crească în volum și în propuneri. La urma urmei, la fel de importantă ca o rezoluție ambițioasă este și o bună reprezentare a culorilor și luminozitate, oferind performanțe bune în situații complexe, cum ar fi vizionarea în exterior.

Dacă ne referim la tehnologia panourilor, și cu excepții onorabile în ceea ce privește ofertele LCD de vârf, în viitor, câștigătorul este OLED, care oferă o imagine mai izbitoare, cu negri mai profunzi și o luminozitate și un contrast ridicate, ca să nu mai vorbim de o eficiență energetică mai mare și de realizarea unor telefoane mai subțiri și mai ușoare, cum ar fi Samsung S22 Ultra. O altă tendință actuală în cazul ecranelor high-end este creșterea ratei de reîmprospătare la 120 Hz, ceea ce se traduce printr-o experiență vizuală mai fluidă în general, nu doar pentru jocuri, ci și pentru sarcini de bază ale utilizatorului, cum ar fi defilarea. Dacă sunteți în căutarea unui astfel de telefon, Samsung S22 Ultra sau Samsung Flip sunt opțiuni foarte bune.

2. Camere foto: cantitate și calitate

Cu excepția cazului în care nu vă este indiferentă fotografia, caz în care veți găsi telefoane entry și mid-range cu rezultate acceptabile pentru așteptările dumneavoastră, fotografia este una dintre zonele de diferențiere între diferitele game de telefoane mobile.

În câțiva ani am trecut de la democratizarea camerei duale din spate la camera triplă din spate, iar în prezent camera cvadruplă este norma în gama medie, cu telefoane precum Samsung S22 Ultra cu un senzor principal de 108 MP. În orice caz, diversitatea grupului de senzori permite camerei ca întreg să se adapteze la mai multe situații.

Dar, ca și în cazul megapixelilor, mai mult nu înseamnă mai bine. Fotografia computerizată permite terminalelor să reușească în situații dificile, cum ar fi în mișcare, în condiții de lumină slabă sau în portrete. Fotografia pe telefonul mobil este strâns legată de software.

O „specificație” foarte interesantă de analizat este optica aleasă. Presupunând că materialele sunt de cea mai bună calitate și că corespondența lor nu poate fi egală cu cea a obiectivelor aparatelor foto mari, este esențial ca deschiderea să fie cât mai mare, ceea ce se traduce printr-o intrare mai mare a luminii, lucru care ne va ajuta atunci când luminozitatea este redusă.

3. Mai multă memorie RAM

Deși nu îi putem cuantifica clar efectul, cantitatea de memorie RAM de pe un dispozitiv este esențială pentru multitasking și pentru a rezista mai bine la trecerea timpului, atunci când aplicațiile devin mai mari. Și, având în vedere modul în care funcționează și se actualizează Android, memoria RAM este un element hardware care va fi întotdeauna util.

Dacă interfața utilizată de telefon nu are nicio restricție în ceea ce privește numărul de aplicații deschise, o memorie RAM mai mare ne permite să rulăm mai multe aplicații în același timp și să trecem mai repede de la un program la altul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult