LG G5 review

15.04.2016
LG G5 review
Prezentare

LG a reuşit să uimească anul acesta, vârful de gamă LG G5 reprezentând un progres remarcabil faţă de predecesorul G4 şi o alternativă plină de inovaţie pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone puternic şi versatil.

LG G5

Prezentare

Telefon cu design modular, LG G5 permite înlocuirea unor componente cheie cum este acumulatorul, dar şi extinderea funcţionalităţii de bază apelând la module opţionale, spre exemplu procesor de sunet dedicat pentru pasionaţii de muzică. Pariu riscant pentru un vârf de gamă dorit să fie cât mai subţire şi cel puţin la fel de elegant ca produsele rivale, designul modular a fost implementat fără aproape nici un compromis la partea de estetică.

Mult mai discret decât rivalul Galaxy S7, LG G5 se prezintă cu o carcasă de tip unibody realizată din aluminiu şi vopsită în diverse nuanţe metalice – argintiu, titan, auriu şi roz, finisajul obţinut având aderenţă bună în palme şi rezistenţă excelentă la murdărire.

LG G5 foloseşte un scut Gorilla Glass 4 curbat doar la partea de sus, simetria designului fiind dată de toc-ul detaşabil, curbat la partea de jos. Extras prin apăsarea unui buton dedicat vizibil în colţul stânga-jos, acesta uneşte într-un singur modul conectorul USB Type-C, difuzorul, modulul pentru vibraţii, microfonul şi acumulatorul de 2800mAh.

LG G5

Păstrând aranjamentul obişnuit, conectorul jack 3.5mm este poziţionat deasupra ecranului. Accesibil din lateral dreapta, SIM Tray-ul acceptă cartele nano SIM şi card microSD, permiţând suplimentarea memoriei interne cu până la 200 GB.

În afara designului modular, un alt element de inovaţie este camera foto duală. Uşor proeminentă pe spatele carcasei, aceasta este alcătuită dintr-un modul de 16 MP şi lentile cu deschidere f/1.8 şi modul de 8 MP având lentile cu deschidere f/2.4. Dincolo de rezoluţia folosită, cele două sunt diferenţiate prin perspectiva oferită, cea de 8MP având lentile wide care acoperă un câmp de vizibilitate mult lărgit. Cele două sunt comutate instantaneu cu o simplă apăsare de buton în aplicaţia de captură (chiar şi în timp ce filmăm), substituind cu succes funcţia de zoom optic. Ambele module foto dispun de sistem OIS cu 3 axe pentru stabilizarea imaginii, funcţie de focalizare laser, mod HDR, blitz LED şi suport pentru filmare 4K. Cu nimic mai prejos, camera frontală oferă rezoluţie 8MP, lentile cu deschidere f/2.0 şi suportă filmare 1080p.

Reţeta este completată cu un senzor de amprente. Instalat în spatele telefonului, acesta integrează butonul Power/Lock şi permite deblocarea ecranului cu o simplă atingere, amprenta fiind recunoscută în mai puţin de o secundă şi cu acurateţe de invidiat.

LG G5 – specificaţii

 • Ecran: 5,3”, IPS, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 820 (MSM8996)
 • Procesor: dual-core Kryo la 2.15 GHz şi dual-core Kryo la 1.6 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 530
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: MicroSDXC, 200 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: USB Type-C
 • Cameră foto: 16 MP + 8MP, focalizare laser, stabilizare optică
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 8 MP
 • Baterie: 2800 mAh, QuickCharge 3.0
 • Dimensiuni: 149.4 x 73.9 x 7.7 mm
 • Greutate: 159 grame
 • Altele: Wi-Fi Direct, Miracast, DLNA, radio FM

Oferit într-o carcasă cu dimensiuni 149.4 x 73.9 x 7.7 mm, LG G5 este nesperat de compact pentru un smartphone cu elemente demontabile, însă designul nu este complet lipsit de compromisuri. Pentru început, acumulatorul nu poate ocupa la fel de mult spaţiu pe cât ar fi posibil cu o carcasă nedemontabilă. De aici şi capacitatea de 2800 mAh, suficientă doar pentru o singură zi de utilizare fără griji. Cu implicaţii de ordin estetic şi nu numai, la zona de contact între modulul detaşabil şi corpul telefonului îmbinarea nu este perfectă, existând posibilitatea ca golul sesizabil atunci când privim telefonul de aproape să permită în timp acumularea de praf şi chiar pătrunderea de lichide.

Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Prevăzut cu port USB Type-C şi funcţie Quick Charge 3.0, LG G5 poate încărca acumulatorul din dotare de la 0% la 80% în aproximativ 30 minute, respectiv până la 100% în doar 1 oră şi 10 minute. Cu acumulatorul pregăătit, G5 ne întâmpină cu un ecran QHD de foarte bună calitate. Realizat folosind tehnologie IPS, ecranul bine iluminat se remarcă printr-o redare fidelă a nuanţelor de culoare, fără efect de suprasaturare, cum este cazul la unele soluţii de tip OLED. Degetele alunecă uşor pe scutul de protecţie Gorilla Glass 4, iar tratamentul oleofobic şi antireflexie nu pune probleme la folosirea în spaţii cu lumină ambiantă puternică.

LG G5

Un alt atu pentru LG G5 este difuzorul puternic, capabil să ofere o audiţie fără distorsiuni, acoperind cea mai mare parte e spectrului audio. Potrivit chiar şi pentru muzică, pot spune că difuzorul oferit este printre cele mai bune întâlnite până acum la un smartphone.

Foarte utilă pentru situaţiile când nu dorim să-i deranjăm pe cei din jur cu tonul de apel redat la volum maxim, funcţia de vibraţii este suficient de puternică pentru a răzbate chiar şi prin buzunare groase, sau geanta de mână.

Bine mascate sub stratul de vopsea cu aspect metalic, antenele din dotare asigură o stabilitate bună a conexiunii la reţeaua de telefonie, însă acoperirea WiFi este puţin sub media altor telefoane testate, vitezele de transfer scăzând destul de repede pe măsură ce ne depărtăm de router-ul de reţea.

Un alt element de noutate, versiunea de Android 6.0 livrată cu LG G5 vine cu o interfaţă adaptată după modelul iPhone, fără App Drawer şi cu set de icon-uri viu colorate. Asta înseamnă că toate aplicaţiile sunt acum pe ecran, personalizarea putând fi realizată doar prin regruparea acestora, sau mutarea în dosare individuale. Cei care doresc mai multă simplitate au la dispoziţie o temă numită EasyHome, cu font-uri mărite şi fără Dashboard, dar cu App Drawer în care să ascundem aplicaţiile mai rar folosite.

Din fericire în ce priveşte colecţia de aplicaţii preinstalate lucrurile stau foarte bine, LG G5 oferind doar strictul necesar. Avem câteva utilitare pentru gestionarea bateriei şi a consumului de memorie, respectiv alte aplicaţii folositoare cum este LG Health şi Remote. Pachetul standard de aplicaţii Google este completat cu web browser-ul Chrome deja instalat şi setat ca alegere implicită, respectiv 100 GB spaţiu de stocare bonus în contul Google Drive, disponibil timp de 2 ani.

Performanţe

Performanţe

LG G5 este motorizat de un CPU format din două nuclee la 2.15 GHz şi două două nuclee la 1.6 GHz, ambele bazate pe designul Kryo, nou introdus de Qualcomm pentru chipsetul Snapdragon 820.

Interfaţa grafică este asigurată de un GPU din seria Adreno 530. Configuraţia este completată cu 4GB memorie RAM şi 32GB memorie internă, expandabilă.

LG G5

Comparat soluţiilor octa-core şi deca-core folosite de competiţe, procesorul quad-core folosit cu chipsetul Snapdragon 820 poate părea în dezavantaj, însă lucrurile nu stau deloc aşa. LG G5 demonstrează performanţe impresionante, atât la partea de CPU dar şi GPU, nucleul Adreno 530 redând în cele mai bune condiţii orice joc pentru Android.

Ajutat cu memorie internă oferind viteze de transfer la nivelul unui dispozitiv SSD pentru laptop, LG G5 prezintă capabilităţi excelente pentru multitasking. Aplicaţiile se deschid fără timpi de aşteptare deranjanţi, iar memoria RAM de 4GB face comutarea între aplicaţiile recent folosite practic instantanee.

Camera foto, Autonomie, Concluzie

Camera foto

Unul din principalele atuuri pentru LG G5, sistemul dual-camera  prevăzut cu stabilizare optică şi focalizare asistată cu tehnologie laser, obţine poze la rezoluţie 16 MP, respectiv 8 MP cu unghi larg. LG se laudă cu această cameră, menţionând viteze mari de declanşare şi captură în format RAW, cât şi funcţii software precum Panorama şi Multi-view, cea din urmă permiţând obţinerea de colaje surprinzând ce se întâmplă în faţa şi spatele utilizatorului folosind toate cele trei camere foto.

LG G5

Foarte interesante sunt şi funcţiile Time-lapse, respectiv Slo-mo. Folosită cel mai bine cu telefonul aşezat pe un trepied, funcţia Time-lapse permite realizarea de filmuleţe spectaculoase surprinzând evenimente care se produc într-o durată mai mare de timp. (ex asfinţit/apusul soarelui, deschiderea unei flori, trecerea norilor pe cer). În schimb, funcţia Slo-mo ne permite să filmăm cu încetinitorul evenimente interesante care se produc într-un timp foarte scurt.

Două camere foto, mai bune decât una? Cu siguranţă, întrebarea a mai fost pusă în trecut şi de alţi producători. Aparent, este mai simplu să acomodezi două camere foto cu lentile uşor diferite decât una singură, prevăzută cu zoom optic şi adaptabilă la orice scenariu de fotografiere. De vină este spaţiul, insuficient pentru acomodarea unor lentile cu zoom optic. În schimb, LG a ales pentru modelul G5 o cameră foto de 16MP cu lentile oferind vizibilitate la 78° şi o cameră foto de 8MP cu vizibilitate la 135°. Amândouă pot fi considerate camere foto principale, de folosit pentru poze de aproape şi de departe, sau chiar perspective diferite ale aceluiaşi cadru. În practică, obţinerea pozei în modul standard urmată de repetarea aceluiaşi cadru în modul wide, doar pentru a surprinde mai multe detalii, este un aspect care face din LG G5 o alegere excelentă pentru pozele de vacanţă, petreceri şi cam orice eveniment unde camera foto obişnuită ne face să simţim că privim evenimentele printr-un ochean.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 2800 mAh, LG G5 trece fără probleme o zi normală de utilizare, păstrând suficientă rezervă de energie pentru încă jumătate din ziua următoare.

Totuşi, folosirea continuă a telefonului duce la epuizarea rapidă a bateriei. Sesiunile de navigare pe internet folosind conexiune 4G, respectiv cu luminozitatea ecranului aproape de valoarea maximă pentru a compensa lumina solară, permit un timp de utilizare (Screen Time) de numai două ore şi jumătate. Altfel, la un regim de utilizare moderat putem spera la aproximativ 3 ore de utilizare, cumulate de-a lungul întregii zile.

Per total, LG G5 stă destul de bine la partea de autonomie, chiar dacă este surclasat de rivalii Galaxy S7 şi S7 Edge, prevăzuţi cu acumulatori de capacitate mai mare.

Concluzie

De data aceasta, LG nu s-a mulţumit să lanseze doar o versiune îmbunătăţită a lui LG G4, care la rândul său a fost un upgrade minor adus modelului G3.

Fără să se inspire de la competiţie, LG a venit cu un produs complet diferit, oferind capabilităţi pe care nu le întâlneşti la alţi producători. Vorbesc desigur despre noul design modular, care permite înlocuirea rapidă a acumulatorului fără vizite în centrul de service şi chiar instalarea de upgrade-uri, cum ar fi procesor Bang & Olufsen pentru fidelitate crescută la audiţia de muzică, sau modulul CAM Plus, conţinând o baterie extinsă şi butoane dedicate pentru poze.

Dar oare merită cumpărat LG G5 doar pentru designul său modular? Probabil că nu. Oferta de accesorii este încă modestă, iar designul actual nu oferă chiar atât de multă flexibilitate şi impune unele compromisuri, cum ar fi lipsa protecţiei împotriva pătrunderii de apă şi praf. Pe de altă parte, acumulatorul uşor de schimbat şi opţiunea pentru baterie extinsă sunt rar întâlnite la un smartphone high-end.

Chiar mai folositor decât designul modular este însă sistemul dual camera, deosebit de util pentru pozele realizate la interiorul încăperilor, în spaţii înguste, sau când dorim să surprindem în cadru cât mai multe persoane. Chiar dacă rezoluţia celor două camere foto diferă (16MP şi 8MP), calitatea subiectivă a pozelor rezultate este asemănătoare, încât alegerea modului wide în locul celui standard poate fi la fel de naturală ca folosirea funcţiei zoom.   

Chiar dacă nu este la fel de extravagant ca unele modele competitoare, LG G5 vine cu un pachet convingător de dotări şi performanţe de invidiat, constituind o alegere solidă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone de nivel premium.

Părţi pozitive

Sistem dual camera şi stabilizare optică
Design modular
Ecran şi difuzor de foarte bună calitate
Performanţe de top

Părţi negative

Carcasa nu este protejată împotriva pătrunderii de apă şi praf
Autonomia bateriei, uşor sub nivelul principalilor competitori

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult