Magazinele de aplicaţii conţin mai puţine produse decât credeam, iar 50% dintre acestea sunt „moarte”

30.08.2013
Magazinele de aplicaţii conţin mai puţine produse decât credeam, iar 50% dintre acestea sunt

Atunci când producătorii sau utilizatorii doresc să sublinieze avantajele sau dezavantajele unei platforme software pentru terminale mobile, numărul aplicaţiilor disponibile este unul dintre cele mai folosite argumente. Conform unui analize realizate de compania pentru analiza şi testarea platformelor mobile Stardust, mai mult de jumătate din aplicaţiile Android, iOS sau Windows Phone sunt de fapt produse software decedate.

Platforma Android deţine oficial cel mai mare ecosistem de aplicaţii pentru telefoane mobile sau tablete (circa 1.000.000), aceasta fiind urmată îndeaproape de iOS cu 900.000 şi, la distanţă mai mare, de Windows Phone. Aceasta este situaţia oficială iar cifrele cu care se laudă producătorii sunt cunoscute, însă cât de reale sunt aceste cifre?

Conform Stardust, mai bine de jumătate de aplicaţiile disponibile în App Store, Google Play sau Windows Phone Marketplace sunt de fapt produse defuncte care nu mai contează. Aceste aplicaţii „decedate” sunt cele care nu au primit niciodată actualizări şi au mai puţin de 10 comentarii, un criteriu care ar putea penaliza câteva produse de nişă dar care este suficient de bun pentru o analiză generală.

Cele mai multe aplicaţii moarte se găsesc în magazinul Windows Phone,  unde 69% din produse nu au mai beneficiat de interesul dezvoltatorilor şi nici de atenţia cumpărătorilor. App Store urmează cu 65 de procente, Google Play reuşind să se distanţeze vizibil cu doar 41 procente de aplicaţii defuncte.

În plus, numărul real de aplicaţii disponibile este mai mic decât cel declarat oficial, diferenţele putând fi explicate prin numărarea produselor lansate dar ulterior retrase, prin scăderea aplicaţiilor defuncte sau prin indisponibilitatea în anumite regiuni.

Conform Stardust, dezvoltatorii software lansează zilnic aproape 2400 de aplicaţii, 47% din acestea ajungând în Google Play, 41% în App Store şi doar 12% în Windows Phone Marketplace. În timp ce Google Play beneficiază de mai multă activitate, atât prin prisma numărului de lansări cât şi al actualizărilor, App Store beneficiază de atenţia unui număr mai mare de producători software.

Conform acestor date, App Store rămâne cel mai productiv teren pentru dezvoltatorii de aplicaţii, circa 50% din produsele descărcate fiind disponibile contra cost. Acesta este urmat de Google Play, cu 32 de procente, şi Windows Phone Marketplace cu doar 12 procente. Preţul mediu al aplicaţiilor vândute este mai mare în App Store, circa 3,49€, acesta fiind urmat de magazinul Windows Phone, cu 2,01€, şi Google Play cu 1,73€.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News