MediaTek a prezentat oficial Dimensity 800 cu 5G, un concurent pentru Snapdragon 765

08.01.2020
MediaTek a prezentat oficial Dimensity 800 cu 5G, un concurent pentru Snapdragon 765

După ce a anunţat Dimensity 1000, primul procesor MediaTek cu adevărat high-end, compania a anunţat şi un nou procesor Dimensity 800, care să ofere o concurenţă serioasă pe piaţa de chipset-uri pentru mobil din gama mid-range. Acesta va intra în concurenţă directă cu Snapdraon 765, Kirin 810 şi cu Exynos 980, toate apropiate în termeni de performanţă şi echipate de asemenea cu modem-uri 5G. Avantajul MediaTek ar trebui să fie însă preţul, producătorul taiwanez reuşind în trecut să ofere procesoare pentru telefoane la preţuri semnificativ mai mici decât ale altor companii.

Dimensity 800 este un procesor mid-range derivat din design-ul realizat pentru Dimenisty 1000. Acesta beneficiază de şase nuclee, faţă de opt, însă acestea sunt aproape la fel de puternice precum cele high-end. Vorbim despre două nuclee de performanţă înaltă pe design Cortex-A76 (aceleaşi nuclee folosite de Huawei pe Kirin 990) la 2 GHz, alături de alte patru nuclee eficiente Cortex-A55 tot la 2 GHz. Acesta integrează şi un co-procesor „APU”, care asistă la rularea algoritmilor AI, cât şi la procesarea eficientă şi rapidă a fotografiilor.

Printre avantajele lui Dimensity 800 apar caracteristici precum compatibilitatea cu camere de rezoluţie de 64 megapixeli, suport pentru sisteme de până la patru camere foto, cât şi suport pentru ecrane la frecvenţă de 90 Hz. Până în prezent, chipset-urile mobile mid-range ofereau doar suport pentru ecrane la 60 Hz, cele de peste 90 fiind dedicate modelelor high-end.

Dintre toate avantajele lui Dimensity 800, probabil că cipul 5G integrat este cel mai mare. Astfel, MediaTek va putea concura de pe acelaşi nivel cu Qualcomm, Huawei şi Samsung, toate cele trei companii anunţând chipset-uri mid-range cu modem-uri 5G integrate. Curios este însă faptul că doar Qualcomm nu oferă şi un chipset high-end cu modem 5G intern, în timp ce toţi concurenţii vor avea în 2020 şi un astfel de produs pe piaţă. Pentru Snapdraon 865, Qualcomm va oferi separat şi modem-ul X55.

Integrarea 5G la nivel de chipset va asigura însă o adopţie rapidă a acestui nou standard telecom, lucru care va încuraja companiile să îşi dezvolte mai repede reţelele de mare viteză, întrucât va exista cerere pentru servicii care să funcţioneze pe noile telefoane. Acum că avem şi o selecţie mare de cipuri ieftine cu 5G, vor începe cu siguranţă să apară şi multe telefoane sub 500 euro compatibile cu reţelele de generaţie nouă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult