MediaTek anunţă Dimensity 1000, un nou chipset high-end cu 5G care va concura cu Snapdragon 865 şi Kirin 990

26.11.2019
MediaTek anunţă Dimensity 1000, un nou chipset high-end cu 5G care va concura cu Snapdragon 865 şi Kirin 990

Nu este de mirare faptul că Intel face un parteneriat cu MediaTek pentru modem-uri 5G pentru laptop-uri, întrucât producătorul taiwanez de procesoare tocmai a anunţat un nou chipset pentru mobile numit Dimensity 1000, cu modem 5G de mare viteză integrat şi bazat pe unele dintre cele mai noi tehnologii disponibile. Pentru prima dată, MediaTek ar putea avea în portofoliu un procesor mobil cu adevărat competitiv pe piaţă, pe care s-ar putea să îl vedem pe mai multe dispozitive de tip „flagship ieftin”.

MediaTek Dimensity 1000 este un cip care doreşte să stea la baza unor dispozitive puternice şi promite să satisfacă nevoile de performanţă ale acestora. Noul cip este construit folosind nuclee de nouă generaţie de la ARM, integrând patru nuclee Cortex-A77 la 2,6 GHz , cele mai puternice din prezent din oferta ARM, şi patru nuclee Cortex-A55 la 2 GHz, nucleele de viteză mai mică, pentru activităţi nu foarte pretenţioase.

Noul chipset vine echipat şi cu un GPU nou, modelul Mali-G77, cu un procesor secundar numit APU pentru calcule de tip AI, cât şi cu un procesor de imagine mult mai performant. Acesta din urmă oferă suport pentru camere foto de până la 80 megapixeli sau combinaţii de 32 + 16 megapixeli în format dual-camera şi permite înregistrare video la rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă. Aceste valori pun modelul Dimensity 1000 pe acelaşi nivel precum celelalte procesoare de top din piaţă, însă în urma modelelor care urmează să apară în următoarele câteva luni, care vor putea filma în 4K la 30 cps.

Nu în ultimul rând, avem de a face cu un modem 5G integrat, compatibil cu tehnologia Sub-6, care asigură viteze de download de până al 4,6 Gbps (prin agregare de la doi operatori), cât şi uploade de 2,5 Gbps. Desigur, MediaTek Dimensity 1000 va fi fabricat folosind litografie pe 7nm, pe care o întâlnim pe toate procesoarele de top de la producătorii importanţi din piaţă (Apple, Qualcomm, Samsung şi Huawei).

Comparat cu modelul de top precedent, Helio G90, avem de a face cu nuclee mult mai rapide, un GPU îmbunătăţit, capabilităţi foto/video moderne şi viteze de transfer de date foarte mari. Totodată, trecerea de la 12nm la 7nm ar trebui să asigure un consum de energie redus, ceva ce reprezenta o problemă în trecut pe chipset-urile MediaTek.

Noul MediaTek Dimensity 1000 ar trebui să înceapă să îşi facă apariţia pe noi dispozitive în următoarele câteva sătămâni sau luni, probabil pe dispozitive ale unor producători care oferă în general dispozitive mai ieftine.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult