Samsung anunţă Exynos 990, procesorul de pe Galaxy S11, şi un nou modem 5G performant

24.10.2019
Samsung anunţă Exynos 990, procesorul de pe Galaxy S11, şi un nou modem 5G performant

Samsung abia a lansat de câteva luni seria Note10, echipată cu chipset-ul Exynos 9825, însă deja compania vorbeşte despre generaţiile următoare de smartphone-uri high-end. Pentru început, nu avem informaţii despre un dispozitiv anume, însă ştim ce procesor va sta la baza unui eventual Galaxy S11, întrucât a fost anunţat oficial chipset-ul Exynos 990, care va putea funcţiona atât în regim 4G, cât şi 5G. Noul procesor foloseşte un proces de fabricaţie pe 7nm şi promite performanţă îmbunătăţită faţă de generaţia precedentă.

Anunţul pentru Exynos 990 a fost făcut în cadrul evenimentului Tech Day 2019, şi promite un aport de performanţă de 20% faţă de generaţia precedentă. Avem de a face cu un procesor octa core, echipat cu două nuclee Samsung şi două nuclee Cortex-A76 de la ARM pentru performanţă şi patru nuclee Cortex-A55 pentru activităţile care nu necesită prea multă procesare. De asemenea, cipul grafic Mali-G77 este cu 20% mai puternic şi oferă suport pentru ecrane cu refresh rate de până la 120 Hz. Acesta ar putea fi primul indiciu despre ceea ce ar putea integra un nou flagship Samsung în 2020.

Nu în ultimul rând, procesorul va integra un NPU (neural processing unit) dual-core, pentru funcţii AI, va oferi suport pentru memorie LPDDR5 şi pentru 5G alături de noul modem Exynos 5123. Acesta va putea atinge viteze maxime de transfer de 8,36 Gbps pe perioade scurte şi va fi compatibil atât cu reţelele 5G sub-6GHz, cât şi cele mmWave.

Desigur, un procesor nu va spune toată povestea unui dispozitiv mobil. În timp ce noul chipset Exynos este capabil să facă multe, nu toate aceste funcţii vor fi obligatoriu puse în valoare de telefonul în care va fi integrat. Generaţiile precedente de Exynos promiteau inclusiv filmări 4K la 120 FPS, însă în practică, telefoanele sunt limitate la 60 FPS, pentru că restul componentelor nu pot ţine pasul (camerele, stocarea, etc.).

Totuşi, este bine că acum ştim că Samsung ia măcar în considerare un display la 120 Hz pentru S11 şi Note11, întrucât acestea sunt la rând pentru a folosi Exynos 990.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult