MediaTek are o acum alternativă performantă la modem-urile 5G de la Qualcomm: Helio H80

02.02.2021
MediaTek are o acum alternativă performantă la modem-urile 5G de la Qualcomm: Helio H80

MediaTek are în sfârșit o alternativă de modem 5G la ceea ce oferă Qualcomm producătorilor de smartphone-uri. Noul său modem Helio M80 este primul produs de compania taiwaneză care beneficiază de suport pentru rețelele de mare viteză mmWave, acele rețele „standalone” de 5G care permit cele mai mari viteze de transfer. Acest lucru este o veste bună în special pentru cei care sunt în căutarea de telefoane de buget, întrucât produsele MediaTek sunt în general mai ieftine.

Helio H80 este la fel de performant precum cipul concurent de la Qualcomm

Noul modem Helio H80 al producătorului de cipuri pare a fi unul modern, adaptat la cerințele pieței. Cu viteze de download de până la 7,67 Gbps și upload de până la 3,76 Gbps, performanța acestui modem ar trebui să fie comparabilă cu cea oferită de concurența din piață, precum soluțiile Huawei, Qualcomm sau Samsung. În comparație, Snapdragon X60 oferă viteze de 7,5 Gbps pentru download și 3 Gbps pentru upload.

De altfel, vorbim despre un upgrade major față de modemul Helio H70 de anul trecut, care oferea 5G doar folosind tehnologia sub-6GHz (non-standalone), cu viteze de 4,7 Gbps download și 2,5 Gbps upload. Noul H80 poate agrega până la opt frecvențe și permite utilizarea în regim dual-SIM a două  rețele 5G simultan.

Din păcate, va mai dura o perioadă până când acest modem se va regăsi în smartphone-uri. MediaTek promite că va oferi dezvoltatorilor hardware-ul mai târziu în 2021, sugerând că primele telefoane care îl vor folosi vor apărea pe piață abia la finalul anului sau chiar în 2022.

Momentan, dispozitivele capabile de conectivitate 5G mmWave sunt cele mai scumpe de pe piață și se vând doar în țări în care acest tip de rețele chiar există: SUA, China, Coreea de Sud, etc. Multe dintre modelele de smartphone-uri 5G care se vând în Europa nu includ hardware-ul necesar pentru a se conecta la rețele mmWave. Folosind un chipset MediaTek și un modem precum Helio H80, producătorii de smartphone-uri ar putea oferi conectivitate de top la un preț mai accesibil.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult