Snapdragon 888: detalii complete despre noul procesor de top

03.12.2020
Snapdragon 888: detalii complete despre noul procesor de top

Qualcomm a anunțat în sfârșit detaliile complete despre configurația internă a noului său chipset high-end, modelul Snapdragon 888. Acesta pare să fie un upgrade semnificativ față de modelul anterior, adoptând un nou nucleu rapid pentru partea de CPU, cât și un GPU mai puternic, alături de un procesor neural mai performant. De altfel, noul model poate folosi memorie RAM mult mai rapidă, alături de un procesor de imagine cu mult mai performant. Desigur, și conectivitatea 5G a primit un upgrade.

Snapdragon 888 vine cu un procesor îmbunătățit

Dacă stăm să comparăm direct modelul Snapdragon 865 cu noul Snapdragon 888, nu s-au schimbat extrem de multe. Avem o din nou o configurație 1 + 3 + 4: un nucleu principal foarte puternic, alăturat a trei nuclee de performanță și în final, patru nuclee eficiente, pentru activități de bază.

Totuși, avem de a face cu un nucleu dintr-o generație nouă de la ARM, un Cortex-X1, tactat tot la 2,84 GHz, dar cu 1MB cache L2 dedicat, față de Cortex-A77 de anul trecut cu 512 KB cache. Apoi, Qualcomm a ales trei nuclee Cortex A-78 la 2,42 GHz, cu 1,5 MB cache L2. În cele din urmă, avem aceleași patru nuclee Cortex-A55 la 1,8 GHz cu 512 KB cache. Toate nucleele au acces și la încă 4 MB de Cache L3, la fel ca modelul de anul trecut.

Trecerea la nuclee performantă din generații mai noi asigură o performanță crescută, chiar dacă frecvențele au rămas în mare parte la fel.

Upgrade-urile majore sunt la capitolele GPU, AI, Memorie, ISP și 5G

La capitolul GPU, noul chipset de la Qualcomm nu oferă foarte multe detalii. Știm doar că este vorba despre Adreno 660, noua generație de procesor grafic de la Qualcomm. Nu știm la cât este tactat acest GPU (cel de anul trecut era la 587 MHz), dar beneficiază de un aport de performanță de 35%.

Următorul pe listă este un procesor neural pentru procesare AI. Acesta se numește Hexagon 780 și poate realiza 26 TOPS AI. Ar trebui să fie un aport semnificativ de performanță în acest sens, întrucât Snapdragon 865 oferea putere de procesare AI de 15 TOPS.

La capitolul memorie RAM, acest procesor vine cu suport pentru memorie LPDDR5 de până la 3.200 Mhz, pentru viteze de 51,2 GB/s. Ne apropiem de performanța memoriilor unor PC-uri de top pe smartphone-uri, deja.

Procesorul de imagine este de asemenea îmbunătățit, fiind acum capabil de o configurație triplă: poți folosi camere de până la 200 megapixeli, sau configurație 64+25 megapixeli sau până la trei camere de 28 megapixeli. Desigur, configurațiile pot varia în funcție de producător, însă procesorul de imagine permite captura de până la trei clipuri video 4K simultan, de la trei camere sau până la trei fotografii la 28 megapixeli simultan.

La capitolul filmare, Snapdragon 888 permite înregistrare în 8K la 30 FPS, 4K la 120 FPS în format 10-bit, cu suport pentru Dolby Vision, HDR10+, HDR10 și HLG. Nu în ultimul rând, procesorul permite înregistrarea în rezoluție 720p la 960 de cadre pe secundă fără limită de timp. Anterior, telefoanele care permiteau astfel de capabilități slow-motion erau limitate la doar câteva secunde.

În cele din urmă, avem un modem integrat pentru 5G, modelul X60 de la Qualcomm. Snapdragon 865 a apelat la o soluție externă, dar de această dată producătorul a reușit să integreze totul într-o singură componentă. Snapdragon 888 cu modem X60 va beneficia de capabilități de transfer îmbunătățite doar la capitolul 5G și nu cu foarte mult. Pentru LTE avem aceeași compatibilitate cu standardele Cat24 și Cat 22 pentru download și upload (2500 Mbps/316 Mbps). Pentru 5G, download-ul primește un mic upgrade față de generația precedentă: 7500 Mbps, dar upload-ul rămâne la fel: 3000 Mbps.

Întregul procesor este construit pe arhitectura de 5nm de la Samsung, 5LPE. Procesoarele Snapdragon 865 au fost anterior construite pe arhitectura de 7nm de la TSMC.

Snapdragon 888 va fi disponibil începând din primul trimestru al anului 2021 pe cele mai puternice smartphone-uri cu Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult