MediaTek pregătește un procesor high-end de calibrul Snapdragon 898

22.10.2021
MediaTek pregătește un procesor high-end de calibrul Snapdragon 898

MediaTek este liderul pieței de procesoare, fiind compania care livrează cele mai mari volume în acest moment, mai multe chiar și decât Qualcomm. Seria de procesoare Dimensity s-a dovedit a fi o alternativă competentă, la prețuri mai mici la variantele Snapdragon, iar mulți producători preferă aceste cipuri pentru modelele din gamele mai ieftine. Se pare că ambițiile companiei nu se opresc aici, următorul său procesor high-end având potențialul să depășească în performanță chiar și Snapdragon 888, flagship-ul Qualcomm.

Următorul flagship MediaTek ar putea fi comparabil cu noul procesor Qualcomm

Conform Digital Chat Station, MediaTek se pregătește de lansarea unui nou chipset de top: Dimensity 2000. Acesta va folosi procesul de fabricație pe 4nm de la TSMC și ar putea folosi cele mai noi nuclee de la ARM. Vorbim despre un Cortex-X2 la 3 GHz, alături de trei nuclee de medie, probabil Cortex-A76 sau 78 la 2,85 GHz, plus patru nuclee eficiente la 1,8 GHz. Pentru GPU, MediaTek ar putea folosi un Mali-G710.

Cel puțin pe hârtie, în funcție de cât de bine va fi optimizat procesorul, acesta ar putea fi chiar mai performant decât Snapdragon 898, care se zvonește că va fi livrat cu un nucleu Cortex-X2 la 3 GHz, trei nulcee de medie la 2,5 GHz și patru nuclee eficiente la 1,79 GHz. La fel ca anul trecut însă, Qualcomm va își va construi procesoarele în fabricile Samsung.

Anterior, modelele Dimensity nu foloseau cele mai noi tehnologii. Cel mai puternic model al MediaTek, Dimensity 1200, era bazat pe arhitectură de 6nm, când concurența din piață folosea deja 5nm. De asemenea, nucleul cel  mai puternic era un Cortex-A78, modelul din generația precedentă, de dinainte de Cortex-X1.

S-ar putea însă ca Snapdragon 898 să aibă un avantaj în procesare video. Noul GPU Adreno ar putea fi mai puternic decât Mali-G710. Totodată, Dimensity 2000 ar putea întrece performanța grafică a lui Snapdragon 888, plasând acest model undeva între cele două flagship-uri Qualcomm.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult