Snapdragon 898, noul chipset Qualcomm pe 4nm ar putea livra cu 20% mai multă performanță decât SD888

12.08.2021
Snapdragon 898, noul chipset Qualcomm pe 4nm ar putea livra cu 20% mai multă performanță decât SD888

Chipsetul Snapdragon 888 Plus (Snapdragon 898 după ultimele zvonuri) ar putea aduce un salt de performanță mult mai mare decât tranziția de la SD865 Plus la SD888, diferența estimată la aproximativ 20% în favoarea soluției pe 4nm depășind cu mult așteptările fanilor.

Snapdragon 898, un salt major de performanță

Cu nume fără prea mare rezonanță în termeni de marketing, Snapdragon 898 ar putea fi doar o speculație, Qualcomm alegând un nume cu totul diferit pentru noul chipset. În orice caz, saltul de performanță se anunță a fi unul major, mai ales dacă producătorii smartphone au mână libere pentru optimizarea parametrilor de funcționare mai degrabă conservatori, stabiliți de Qualcomm „la oficial”.

Pe scurt, nodul de fabricație pe 4nm se anunță a fi extrem de scalabil în termeni de performanță, dar nu lipsit de compromisuri. Astfel, chiar dacă producătorii smartphone vor alege să se întreacă în obținerea celor mai înalte performanțe cu putință, rezultatul ar putea fi o generație de telefoane cu reale probleme pe partea de temperatură, SD898 atingând temperaturi nu tocmai confortabile, odată ce procesul de fabricație folosit este împins la limită.

Adăugând la starea actuală de incertitudine, zvonurile nu clarifică dacă saltul de performanță de 20% vizează modul boost, activat pentru sarcini de procesare single-core, multi-core, sau una dintre unitățile de procesare auxiliare – GPU, AI.

Tot din zvonuri neconfirmate aflăm că nucleul de procesare principal, bazat pe unități Cortex-X2, va atinge frecvența de 3.09GHz, urmat de nucleul bazat pe unități Cortex-A710 cu frecvența de 2.4GHz și  nucleul bazat pe unități Cortex-A510, cu 1.8GHz. Spre comparație, complexul de unități CPU inclus cu chipsetul SD888 atinge frecvența maximă de 2.84GHz.

Per total, chipsetul Snapdragon 898 ar urma să ofere performanțe ușor inferioare alternativei A14 Bionic regăsită pe dispozitivele Apple, cel din urmă beneficiind de pe urma unor optimizări de performanță și mai rafinate, vizând atât partea de hardware cât și sistemul de operare iOS.

Desigur, acestea sunt doar informații neoficiale, rămânând să vedem și primele teste de performanță cu Snapdragon 898, care vor sosi cel mai probabil la începutul acestei toamne.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult