MediaTek prezintă Dimensity 8200, un chipset pentru telefoane mid-range mai cu pretenții

08.12.2022
MediaTek prezintă Dimensity 8200, un chipset pentru telefoane mid-range mai cu pretenții

Încadrat la gama mid-range, dar beneficiar al unui nod de fabricație pe 4nm rezervat până de curând doar soluțiilor de top, Dimensity 8200 ridică și mai sus performanțele soluțiile Dimensity 8000 și 8100 lansate la începutul lui 2022.

Beneficiar mai degrabă al unor tehnologii de fabricație mai eficiente, decât îmbunătățiri reale la nivel de arhitectură, Dimensity 8200 promite totuși un salt consistent de performanță față de soluțiile sus-amintite.

„Noul” chipset oferă același CPU octa-core cu nucleu principal Cortex A78, inclus într-un cluster cu încă trei nuclee A78 + cluster cu patru nuclee A55, diferența fiind dată doar de frecvențele atinse. Astfel, nucleul principal atinge frecvența de 3.1GHz iar următoarele trei se opresc la 3.0GHz, (față de 2.85GHz la Dimensity 8100). Mai puțin important, clusterul cu patru nuclee A55 rămâne la aceeași frecvență de 2.0GHz, ajutând în schimb la îmbunătățirea autonomiei oferită de baterie.

Pe lista scurtă a îmbunătățirilor intră conectivitate Bluetooth LE și suport pentru redare wireless stereo sincronă, către mai multe dispozitive simultan. Însă acestea sunt mai degrabă noi standarde de conectare, decât modificări la nivel de hardware. Oferta continuă cu suport pentru captură video HDR și suport ray-tracing în jocuri, conținut în cel mai nou SDK Vulkan integrat cu driverul video.

Deși nu oferă prea multe inovații reale, chipsetul Dimensity 8200 ar putea avea destul succes cu telefoane promovate drept flaghip-killer, dar comercializate la prețuri accesibile consumatorilor din piețele emergente, cum este cea din India.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult