MediaTek va lansa un chipset la fel de puternic ca Snapdragon 865, dar mai ieftin

23.11.2020
MediaTek va lansa un chipset la fel de puternic ca Snapdragon 865, dar mai ieftin

Deși Qualcomm, ARM și Apple primesc majoritatea atenției, MediaTek deține o cotă semnificativă din piața smartphone globală, telefoanele low-cost motorizate de chipseturi ieftine realizând vânzări mult mai mari decât modelele de top.

Alimentat de succesul avut până acum, MediaTek continuă să se aventureze tot mai aproape de segmentul high-end, unde se obțin cele mai mari profituri per-unitate vândută, dar păstrând eticheta de brand accesibil care oferă mai mult decât competiția.

Primul pas a fost făcut odată cu integrarea conectivității 5G în gama de chipseturi Dimensity, acestea devenind practic peste noapte o opțiune credibilă pentru amatorii de telefoane low-cost cu 5G, în măsură să livreze performanțe competitive din constrângerile unui buget limitat.

MediaTek MT6893, chipsetul pentru flagship-uri accesibile

Parte din aceeași ecuație, MediaTek MT6893 ar putea fi următorul chipset pentru telefoane din categoria flagship-killer, suficient de accesibile pentru a ajunge în mâinile unui mare număr de consumatori, dar cu performanțe comparabile unui vârf de gamă din generația anului trecut.

MediaTek MT6893

Având în vedere că software-ul este oricum depășit de cea hardware în ce privește necesarul de performanță, faptul că te alegi cu performanțe la nivelul de anul trecut nu contează atât de mult, dacă prețul plătit este unul corect. Pornind de la această premisă, chipsetul MT6893 scoate la înaintare avantajele procesului de fabricație pe 6nm, țintind un nivel de performanță  atins în mod normal cu un chip mai complex și mai costisitor de produs.

Potrivit testelor publicate în catalogul Geekbench 5, MT6893 este mai rapid chiar și decât actualul vârf  de gamă Dimensity 1000+, obținând un scor de 886puncte în testul single-core și 2874 puncte în cel multi-core. Spre comparație, Snapdragon 865 obține scoruri de 886 și 3104 puncte. Deși, nu chiar la nivel de paritate, diferența este suficient de mică cât să nu conteze în experiența de zi-cu-zi, dacă prețul este unul suficient de bun.

Potrivit aceleiași surse, MediaTek MT6893 are în componență un CPU octa-core cu trei variante de nuclee: Cortex-A78 la 3GHz, Cortex-A78 la 2.6GHz și patru nuclee Cortex-A55 optimizate pentru eficieță. Chipsetul va folosi chip-uri de memorie RAM LPDDR5 și soluții de stocare UFS 3.0, având toate atuurile pentru livrarea unor performanțe de top.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult