Mesaj de status pentru telefonul iPhone – idee bună sau încălcare a dreptului la intimitate?

23.08.2013
Mesaj de status pentru telefonul iPhone - idee bună sau încălcare a dreptului la intimitate?

Potrivit unui nou brevet înregistrat de Apple, telefoanele mobile din seria iPhone ar putea primi suport pentru mesaje de status, vizibile în agenda de contacte a prietenilor.

Aplicaţia pentru brevet intitulată “Metode pentru determinarea disponibilităţii unui utilizator pe baza statusului telefonului mobil” descrie cum poate fi folosit un mesaj în stilul celor de status postate pe reţele de socializare şi aplicaţii de mesagerie instant pentru a indica disponibilitatea utilizatorului de a fi apelat. Aplicabil doar între utilizatori care deţin telefoane iPhone, sistemul este conceput pentru a ne ajuta să anticipăm disponibilitatea celuilalt utilizator înainte de a iniţia apelul telefonic.

Mesaj de status pentru telefonul iPhone - idee bună sau încălcare a dreptului la intimitate?

Totodată, comunicând propriul mesaj de status celor care vor să ne contacteze putem reduce numărul de apeluri primite în momente nepotrivite, spre exemplu în timpul orelor de curs sau şedinţă, informând dinainte partenerii de discuţie despre faptul că suntem ocupaţi.

Pentru ca sistemul să poată funcţiona între telefoane mobile este necesar ca fiecare terminal iPhone să comunice cu un server central, responsabil cu sincronizarea mesajelor de status între dispozitive. Printre informaţiile ce pot fi comunicate serverului central se numără puterea semnalului, autonomia bateriei, modul în care este setat telefonul (Normal, Avion sau Vibraţii) şi chiar locaţia în care ne aflăm. Toate aceste informaţii ar urma să fie afişate pe ecranul celui care intenţionează să ne apeleze, încă de la selectarea contactului din agendă.

Dincolo de utilitatea acestei funţii atunci când este folosită în mod legitim, spre exemplu între membrii familiei sau parteneri de afaceri, posibilitatea ca o persoană străină să poată afla în orice moment detalii despre disponibilitatea şi locaţia altui posesor de iPhone prin simpla selectare a contactului păstrat în agendă este cu siguranţă de evitat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult