Meta va scana utilizatorii Facebook Dating folosind tehnologii AI de recunoaștere facială

06.12.2022
Meta va scana utilizatorii Facebook Dating folosind tehnologii AI de recunoaștere facială

Constrâns de autoritățile europene, Facebook anunța în urmă cu doar un an că nu va mai scana pozele și clipurile utilizatorilor folosind recunoaștere facială. Acum, aceleași autorități motivează reintroducerea acelorași tehnologii într-o versiune asistată de inteligență artificială.

După ce promitea anul trecut că va șterge datele biometrice a peste 1 miliard de utilizatori, totodată renunțând la folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială în cadrul rețelei de socializare, Meta revine acum la gânduri mai „profitabile”, anunțând că va scana fețele amatorilor de întâlniri romantice intermediate prin serviciul Facebook Dating folosind un nou sistem asistat de inteligență artificială. Totul pentru un scop banal: validarea vârstei trecută la înregistrarea contului de utilizator.

Sub formula inițială, pentru a accesa Facebook Dating nu trebuia să-ți faci un cont separat, să treci prin verificări amănunțite, nici măcar să instalezi o nouă aplicație pe telefon. Totul se petrece pe site-ul Facebook sau în aplicația pe care o ai deja. Cele două profiluri sunt însă separate prin conținutul care este disponibil fiecăruia. Facebook spune că nu te poți „trezi” cu un profil de Dating, deci va trebui să îți faci unul manual. Poți alege ce fotografii să apară pe cel pentru Dating, poți alege ce informații despre tine să apară public și dacă să integrezi din Facebook interesele tale precum evenimentele la care mergi sau grupurile din care faci parte. De altfel, există chiar și funcții dedicate prin care poți întâlni persoane care merg la aceleași evenimente sau fac parte din aceleași grupuri ca tine.

Problema este că prin această abordare relaxată, conturile Facebook Dating au trecut prin aceleași „găuri din gard” ca și restul conturilor de Facebook, lunga listă de conturi duplicat, sau înregistrate pentru SPAM, primind o extensie cu conturi folosite de utilizatorii minori aflați în căutare de „experiențe noi”. În scandalul inevitabil ce a urmat, administratorul Meta a fost acuza de neglijarea utilizatorilor minori prin omiterea unui sistem eficient de validare a eligibilității pe criteriu de vârstă, conturile de dating putând fi înregistrate doar pe baza vârstei declarată în mod voluntar.

Încercând să corecteze această scăpare, Meta recurge tocmai la tehnologiile invazive de recunoaștere facială la care a fost constrânsă să renunțe anul trecut, folosite însă la scară redusă.

Potrivit Meta, nu oricine dispune de mijloacele necesare pentru încărcarea unei copii obținută după Cartea de Identitate, scanarea faciale reprezentând o alternativă convenabilă. Pentru a evita cât mai mult suspiciunile, Meta apelează la serviciile partenerului Yoti.

Vestea bună este că vârsta solicitanților de conturi Facebook Dating va putea fi verificată cu acuratețe de 98%. Vestea mai puțin bună este că semnăturile faciale astfel obținute ajung la o terță companie din SUA, care va procesa aceste date fără ca eventuale abuzuri să fie direct imputabile clientului Meta.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult