Motorola Edge 30 review: un mid-range performant, foarte subțire

16.05.2022
Motorola Edge 30 review: un mid-range performant, foarte subțire

Brandul Motorola pare să fie preocupat mai degrabă de aspectul exterior al modelului Edge 30 decât de performanța pe care telefonul o oferă, întrucât a ținut neapărat să menționeze că acesta este cel mai subțire telefon al său la momentul anunțului. Totuși, se pare că acesta este și unul dintre cele mai bine dotate dispozitive din categoria sa de preț, oferind un ecran foarte rapid, camere decente și performanță peste media din piață.

Edge 30 vine cu un design „slim”

Într-adevăr, design-ul lui Motorola Edge 30 este unul dintre avantajele acestui model. Deși nu pot spune că sunt fan al telefoanelor subțiri și ușoare, cu siguranță sunt destui utilizatori care își doresc astfel de modele. Edge 30 iese în evidență prin faptul că măsoară doar 6,7mm în grosime, însă insula pentru camera foto face acest telefon cam la fel de gros precum alte modele odată ce îi pui o husă care să aducă totul la nivel.

Motorola Edge 30 camera detail

De altfel, telefonul include o husă în pachet, care vine preinstalată din fabrică. Este vorba despre o husă de silicon obișnuită, însă este un detaliu care începe să dispară din cutiile altor telefoane din această zonă de preț. La fel am observat și în cazul încărcătorului, care a dispărut recent din cutia modelelor Samsung din gama de medie. Motorola Edge 30 vine însă cu un încărcător de 33W, alături de un cablu de încărcare pentru acesta.

Fiind un telefon din gama de medie, Motorola a ales plasticul ca material predominant în construcția lui Edge 30, însă aspectul general al telefonului este foarte plăcut. Plasticul mat de pe spate oferă la prima vedere impresia că este sticlă, iar culoarea sa se schimbă din gri în albastru în funcție de lumina ambientală. Am apreciat și faptul că telefonul este foarte „plat”, ceea ce asigură o prindere mai bună în mână. Singurul lucru care lipsește de pe acest model este un jack de căști și un slot de card, însă ne-am cam obișnuit să vedem astfel de lipsuri chiar și în zona de medie în ultima perioadă.

Motorola Edge 30 accessories

Spre diferență de modelul Edge 30 Pro, testat anterior, modelul Edge 30 are butoanele fizice poziționate „corect”, pe la 1/3 din înălțimea telefonului, nu sus. De asemenea, butonul Power nu mai are un senzor de amprentă.

Ecranul este unul dintre cele mai „fluide” din piață

Și ecranul este un avantaj al lui Motorola Edge 30 față de alte modele din piață. Spre diferență de alte modele care vin cu ecrane la 90, sau chiar 120 Hz, Edge 30 vine cu un panel AMOLED la 144 Hz, ceva ce nu prea am văzut în această zonă de preț. În general, astfel de ecrane apar pe telefoane de gaming, cu specificații de top. Ecranul este protejat cu sticlă Gorilla Glass 3, iar Motorola nu include o folie în pachet, deci probabil că o folie va fi necesară pentru a asigura rezistența în timp.

Motorola Edge 30 front handheld

Panelul OLED este însă foarte luminos, peste medie, fiind lizibil chiar și în lumină puternică. Motorola configurează ecranul pe un mod „saturat” din fabrică, dar există și un mod „natural”, iar acesta este compatibil cu conținut HDR10+. Am, ajuns acum într-un punct în care telefoanele de medie pot oferi ecrane foarte bune, iar cel de pe Motorola este unul dintre cele mai bune din categoria sa, fiind potrivit chiar și pentru gaming la framerate-uri înalte. Diferența între 120 și 144 Hz nu este foarte mare în utilizare, însă am simțit o diferență față de modelul Galaxy A53 testat anterior. Probabil și pentru că acel model avea încetiniri chiar și în meniuri, în timp ce Motorola Edge 30 s-a comportat ceva mai bine din acest punct de vedere.

Senzorul de amprentă optic a fost mutat în ecran. Acesta este amplasat parca puțin cam jos, fiind uneori greu de atins din prima încercare corect. Atât timp cât pui întregul deget pe senzor, acesta va debloca telefonul de fiecare dată, fără erori.

Performanța lui Edge 30 este peste cea a altor modele concurente

Iar motivul pentru care modelul de la Motorola este mai „fluid” este procesorul ales. În timp ce Samsung a mers în această gamă de preț pe o soluție Exynos proprietară, care oferă cam jumătate din performanța unui flagship, Motorola a mers pe mâna Qualcomm, cu chipset-ul Snapdragon 778G+, un model octa-core pe 6nm cu un GPU Adreno 642L, cip pe care îl găsim și pe telefoane de gaming din gama de medie. Performanța lui este încă departe de cea a unui telefon cu Snapdragon 8 Gen 1, dar ceva mai apropiată decât soluția Samsung.

Motorola Edge 30 back blue

Iar performanța acestui model se vede și în teste, unde Motorola Edge 30 atinge scoruri pe care le vedeam pe modele din gama de top in urmă cu doar câțiva ani. Acest lucru va asigura o longevitate mai bună acestui model și performanță mai bună atât în aplicații de zi cu zi, dar și în jocuri sau aplicații mai avansate, precum cele de editare foto sau video. Având în vedere popularitatea TikTok și Reels, nu ar fi ieșit din comun ca utilizatorii de smartphone-uri de medie să editeze clipuri video pe telefoane, iar Edge 30 pare că nu ar oferi bătăi de cap la acest capitol.

Benchmarks

  • AnTuTu – 517.087
  • GeekBench – Single-Core: 830 / Multi-Core: 2.866
  • 3DMark Wild Life – 2.833
  • PCMark – 14.001

Autonomia are de suferit din cauza design-ului subțire

Având un profil atât de subțire, era clar că Motorola a renunțat la ceva pentru a asigura acest design. Autonomia este cea care are de suferit, fiind necesar un acumulator de 4.020 mAh pentru un spațiu atât de limitat. Având un ecran la 144 Hz și un procesor destul de performant, Motorola Edge 30 nu oferă mai mult de o zi de utilizare normală cu 4-6 ore de ecran pornit. Încărcarea la 33W ajută însă, putând încărca complet bateria în mai puțin de o oră.

Motorola Edge 30 bottom

Motorola adoptă software-ul Google cu puține personalizări

În zona de software, Motorola are întotdeauna un avantaj în fața concurenței, pentru utilizatorii care își doresc o experiență software cât mai puțin „personalizată”. Asta pentru că folosește interfața Android de la Google, cu mici modificări pentru a adapta software-ul la hardware-ul său. La prima configurare ai chiar și opțiunea de a alege între butoanele de navigație și bara modernă de navigație prin gesturi, iar utilizatorii au acces la metode de personalizare a interfeței, dacă își doresc asta.

Bloatware-ul este păstrat la un minim rareori întâlnit în ultima perioadă, întrucât Motorola se bazează pe aplicații de la Google, fără să le dubleze. Compania a adăugat doar câteva aplicații proprii complementare, care oferă acces la funcții dedicate dezvoltate pentru telefoanele sale, precum Ready For, interfața de conectare a telefonului la un ecran pentru a-l transforma într-un dispozitiv de redare multimedia, un dispozitiv de gaming sau un computer desktop de productivitate.

Motorola Edge 30 front center

Singurul dezavantaj software ar fi perioada de suport. Motorola oferă pentru modelele Edge trei ani de actualizări de securitate și doi ani de actualizări de sistem, deci va primi maximum Android 14, fiind deja echipat cu Android 12.

Camera foto este neobișnuită, dar peste medie

Motorola are probleme la capitolul camere de câțiva ani, pe care nu pare să le rezolve nici măcar pe modelele de top. Măcar de la Edge 30 nu avem pretenții de flagship, așa că în zona sa de preț se descurcă destul de bine, însă tot are de suferit în fața concurenței. Telefonul integrează trei camere, un wide de 50 megapixeli, un ultra-wide de 50 megapixeli și o cameră de adâncime de 2 megapixeli. Spre diferență de alte modele din această zonă de preț însă, Motorola Edge 30 poate realiza și fotografii macro folosind camera ultra-wide.

Motorola Edge 30 camera

Am observat însă ceva neobișnuit pe acest model. Pentru prima dată, mi se pare că fotografiile realizate cu camera „secundară” ultra-wide sunt mai calitative decât cele realizate cu camera principală. Asta în special datorită unui dynamic range mai bun. În condiții similare, camera wide „principală” supraexpune cadrele, având porțiuni „arse”, în special pe cer în zile însorite. Camera ultra-wide se descurcă mult mai bine la acest capitol. Detaliile sunt însă mai bune pe camera wide, întrucât camera ultra-wide devine cam „soft”, in special spre margini. Rezultatele pentru fotografiere macro sunt în schimb decente, demonstrând încă o dată că o cameră dedicată pentru această funcție nu este necesară.

Foto zi

Pe timp de noapte însă, Motorola permite doar fotografiere cu camera principală, iar rezultatele nu sunt impresionante. Algoritmul pentru night mode procesează fotografiile prea agresiv, transformând noaptea în zi și estompând detaliile printr-un algoritm de reducere a zgomotului de imagine. Astfel, aceste imagini nu sunt reprezentative pentru atmosfera reală în care au fost realizate.

Foto noapte

Per total, camera lui Motorola Edge 30 este bună, însă are și avantaje și dezavantaje față de alte modele din piață în gama sa de preț.

Concluzii

Motorola Edge 30 este o alternativă bună la modelele din zona de 2.000 de lei de la Samsung, Xiaomi sau Oppo. Fiecare model vine cu avantajele sale, iar Edge 30 vine cu un design plăcut, un ecran foarte rapid și interfață Google cu puține personalizări. Camera este de medie, în timp ce suportul software și autonomia ar putea fi dezavantajele cele mai mari ale acestui model. Momentan, telefonul este nou pe piață, dar ofertele de preț redus încep deja să apară. Cu câteva sute de lei tăiate din prețul standard, Edge 30 este o recomandare bună pentru cei care vor un telefon mid-range bine pus la punct, dar departe de a fi „perfect”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult