Nexus 6 şi Nexus 9 nu vor primi actualizare la Android 7.1.2

31.01.2017
Nexus 6 şi Nexus 9 nu vor primi actualizare la Android 7.1.2

Google a dezvăluit că dispozitivele Nexus lansate cu doi ani în urmă nu vor mai primi noi update-uri software. Dispozitivele afectate sunt Nexus 6 şi Nexus 9, disponibile pe piaţă începând cu sfârşitul anului 2014, care vor rămâne pentru totdeauna cu suport oficial până la versiunea 7.1.1 a sistemului de operare de la Google. Desigur, cei care dezvoltă şi lansează versiuni neoficiale vor putea în continuare să aducă noi variante de Android.

Această veste a venit odată cu anunţul lansării noului Android 7.1.2, care va fi lansat peste două luni, conform Google. Acesta va fi disponibil exclusiv pe dispozitivele Pixel, Pixel XL, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player şi tableta Pixel C. Toate acestea vor primi suport software cel mai probabil până când vor împlini doi ani de la lansarea pe piaţă, o situaţie similară cu toate dispozitivele echipate cu Android de pe piaţă, indiferent de producător.

Este o situaţie ciudată, având în vedere că versiunile precedente ale lui Android Nougat au fost lansate în trecut şi pe Nexus 6 şi Nexus 9, iar update-ul 7.1.2 nu va aduce ceva atât de solicitant încât hardware-ul nu ar putea să ruleze conform specificaţiilor.

În contrast, Cea mai nouă versiune de iOS, 10.2.1 poate rula pe orice smartphone Apple începând cu iPhone 5, un dispozitiv lansat în urmă cu mai bine de patru ani, în toamna anului 2012. De asemenea, adopţia noilor versiuni software este la un nivel foarte ridicat pe dispozitivele Apple, 76% dintre cele care sunt active în acest moment fiind deja actualizate la cea mai nouă versiune, în timp ce 18% rulează iOS 9.

Pe Android, Lollipop (versiunile 5.0 şi 5.1) este cel mai populară variantă a sistemului de operare, fiind instalat pe 33,4% dintre dispozitivele active, în timp ce Marshmallow este pe locul 2 cu 29,6%. Noul Nougat, disponibil încă din vară pe smartphone-uri Nexus şi recent pe alte dispozitive este instalat pe abia 0,7% dintre dispozitivele active pe Google Play Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult