Noi tehnologii foto de la Oppo: senzori RGBW, zoom optic variabil, cameră sub ecran și stabilizare pe 5 axe

19.08.2021
Noi tehnologii foto de la Oppo: senzori RGBW, zoom optic variabil, cameră sub ecran și stabilizare pe 5 axe

Oppo a anunțat astăzi patru noi tehnologii noi pentru sistemele de camere de pe smartphone-urile sale. Prezentarea de 15 minute a acoperit un nou senzor pentru camera foto principală, introducerea unui nou sistem de zoom optic mecanic, un nou sistem de stabilizare pe cinci axe și, desigur, tehnologia sa de integrare a camerei sub ecranul telefonului. Două dintre aceste tehnologii vor debuta în viitorul foarte apropiat.

Senzorul RGBW va asigura cadre mai luminoase pe telefoanele Oppo

Prezentarea Oppo „Future Imaging Technology” a avut în prim plan îmbunătățirea performanței foto a smartphone-urilor sale. Probabil că cea mai mare îmbunătățire pe care o vom primi este integrarea unui senzor cu format de pixeli RGBW. Această tehnologie nu este tocmai nouă, însă Oppo spune că a găsit metode software și hardware pentru a corecta neajunsurile din trecut. Și Huawei a folosit în ultimii ani astfel de senzori, și chiar și Oppo a avut în urmă cu mai mulți ani un astfel de senzor pe un smartphone.

Oppo spune că folosind un algoritm proprietar, care este integrat direct în senzor, problemele cromatice care ar putea apărea în fotografiile realizate pe senzori RGBW pot fi corectate automat. Astfel, camerele vor beneficia de avantajele acestor senzori: 60% mai multă lumină captată în fotografii, care asigură și o scădere a nivelului de zgomot cu 35%. Primul telefon Oppo cu acest nou senzor este așteptat să apară în al patrulea trimestru din 2021.

Zoom-ul optic va fi realizat mecanic

La capitolul zoom optic, Oppo propune un obiectiv mecanic, care mișcă fizic lentilele din interior pentru a acoperi o plajă focală mai lungă. Astfel, imaginile realizate la zoom minim, maxim sau intermediar, realizate cu această lentilă, vor afișa aceeași calitate, fără nevoia de a realiza zoom digital sau zoom hibrid prin decupare. Lentila prezentată de Oppo acoperă distanțe focale între 85 și 200 mm, echivalate cu obiective pentru senzori de 35mm. Oppo nu a oferit însă un termen pentru lansarea acestei tehnologii, dar a confirmat că prisma va fi stabilizată optic. Am mai văzut ceva similar însă și de la Sony, pe Xperia 1 III, dar acea lentilă oferea doar două poziții prestabilite: 70 și 105mm. Soluția Oppo permite și poziții intermediare.

Stabilizarea pe 5 axe va fi prezentă pe telefoanele Oppo din 2022

Următoarea tehnologie pe care Oppo o va introduce ar putea însă avea efecte majore în îmbunătățirea cadrelor chiar și pe camere care nu au un senzor RGBW. Este vorba despre stabilizare pe 5 axe, la fel cum au și camerele foto profesionale. Pe lângă cele două axe pe care le stabilizează tehnologia OIS din obiectiv, Oppo dorește să introducă și senzor stabilizat pe 3 axe (laterală și verticală, plus rotire).

Apple a folosit deja un senzor stabilizat pe iPhone 12 Pro Max, dar acela nu are și un obiectiv stabilizat. Oppo va introduce un telefon cu această tehnologie în primul trimestru din 2022, probabil pe seria Find X4. Conform declarațiilor companiei, sistemul de stabilizare va îmbunătăți rezistența la vibrații cu 65%, în timp ce fotografiile în lumină slabă ar trebui să fie nemișcate 70% dintre cazuri.

Camera sub ecran mai întârzie

În cele din urmă, Oppo a vorbit puțin despre tehnologia sa pentru integrarea camerei în spatele ecranului OLED. Aceasta folosește la fel ca în cazul altor soluții similare, o dispunere puțin diferită a pixelilor în zona camerei, cât și software avansat pentru a compensa pentru lumina scăzută care intră în senzor, cât și pentru artefactele vizuale care ar putea apărea. Compania nu a dezvăluit însă când va lansa pe paiță astfel de ecrane, chiar dacă companii concurente precum ZTE, Samsung și Xiaomi au deja produse comerciale disponibile.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult