Nokia 6: un clasic Nokia cu Android „curat” [REVIEW]

02.11.2017
Nokia 6: un clasic Nokia cu Android „curat” [REVIEW]
Prezentare

Dezvăluit în India acum câteva luni şi prezentat de producătorul HMD Global drept primul smartphone Nokia cu Android, Nokia 6 este disponibil de ceva timp şi în ţara noastră, conturând o soluţie de buget cu trăsături ce vor părea familiare celor care au folosit în trecut produsele companiei finlandeze.

Prezentare

Încadrat la gama mid-range, Nokia 6 se prezintă cu o construcţie surprinzător de solidă, carcasa de tip unibody fiind confecţionată dintr-o singură bucată de aluminiu 6000 series, unită la partea superioară cu scutul din sticlă Gorilla Glass. Designul este însă unul clasic, ecranul de 5.5” fără margini curbate fiind încadrat de o carcasă cu margini decupate la unghi de 90° şi benzi late deasupra şi la partea de jos. Rezultatul este un telefon mai puţin confortabil în palme şi oarecum dezavantajat la partea de ergonomie, carcasa de 15.4 cm înălţime fiind incomod de manevrat cu o singură mână. Totuşi, cei care aşteaptă să regăsească la Nokia 6 anduranţa telefoanelor Nokia de odinioară ar putea să aprecieze construcţia bine protejată împotriva căzăturilor de la mică înălţime, pe care marginile alunecoase ale carcasei le fac aproape inevitabile.

Disponibil cu preţul de aproximativ 1100 lei în magazinele din ţara noastră, Nokia 6 are drept principale atuuri ecranul Full HD de 5.5” şi cantitatea generoasă de 32GB memorie internă. În schimb, platforma hardware centrată în jurul chipsetului Snapdragon 430 ar fi potrivită mai degrabă pentru un smartphone entry-level, cantitatea de 3GB memorie RAM putând compensa doar până la un punct deficitul de performanţă al procesorului octa-core bazat pe nuclee Cortex-A53 la 1.4GHz.

Din fericire, versiunea Android 7.1.2 este bine optimizată pentru hardware-ul folosit, aplicaţiile uzuale rulând fără probleme.

Carcasa de 7.85 mm grosime şi 169 grame adăposteşte un acumulator Li-ion de 3000, nedetaşabil.

Scutul Corning Gorilla Glass aplicat peste ecran este uşor curbat, însă nu acoperă marginile carcasei, fiind astfel bine protejat împotriva loviturilor survenite din lateral. Tratamentul oleofobic este de bună calitate, ecranul fiind perfect lizibil sub lumină solară directă şi uşor de curăţat.

Nokia 6 dispune de senzor biometric sub ecran. Acesta ia rolul tastei Home şi este asistat cu alte două taste capacitive, iluminate la atingere. Pe lista dotărilor mai avem două microfoane, unul sub ecran şi altul pe spatele carcasei pentru funcţia de anulare a zgomotului de fundal. Difuzorul extern este plasat la partea de jos, pe rama laterală, unde nu poate fi acoperit atunci când ţinem telefonul pe masă. Alimentarea bateriei se face cu ajutorul unui conector micro-USB 2.0, chipsetul Snapdragon 430 neoferind suport pentru tehnologia Qualcomm QuickCharge. Tastele Power şi Volum sunt dispuse pe muchia lateral-dreapta iar deasupra găsim un conector pentru căşti, de tip jack 3.5mm.

Telefon dual-SIM (dual stand-by), Nokia 6 permite folosirea a unei cartele nano SIM şi încă una micro SIM. Însă la cea din urmă va trebui să renunţăm, dacă dorim să instalăm un card micro SD (până la 256GB).

Punând accentul pe claritatea imaginii, dar fără pretenţii pentru rezultate deosebite în condiţii de lumină slabă, camera foto principală cuplează un senzor de 16MP unui obiectiv cu lentile f/2.0. Aceasta dispune de focalizare cu sistem phase detection, blitz dual-LED (dual-tone) şi capabilităţi pentru filmare 1080p/30fps. Uşor înălţată peste spatele carcasei, camera foto este protejată împotriva zgârieturilor cu o lentilă din sticlă.

Camera frontală păstrează obiectivul cu lentile f/2.0 şi funcţia de filmare 1080p, dar înjumătăţeşte rezoluţia foto (8MP).

Nokia 6 – specificaţii:

 • Ecran: 5,5”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 403 ppi, protecţie Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 7.1.2
 • Chipset: Snapdragon 430, 28nm
 • Procesor: octa-core @1.4GHz (Cortex-A53)
 • Procesor grafic: Adreno505
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: slot micro SD
 • Date: FDD-LTE: 800/850/900/1800/2100/2600MHz (Band 1,3,5,7,8,20), TDD-LTE: B40
 • WiFi: 802.11 b/g/n/ac dual-band
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: micro USB 2.0
 • Cameră foto: 16 MP, autofocus, cu flash dual LED
 • Filmare video: FHD
 • Cameră foto frontală: 8 MP
 • Baterie: 3000 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 154 x 75.8 x 7.9 mm
 • Greutate: 169 grame
 • Senzori: accelerometru, orientare, biometric, lumină ambientală, proximitate
 • Altele: OTG, Battery saver, radio FM, receptor A-GPS, senzor amprente

Din păcate, Nokia 6 nu include LED pentru notificări şi nici funcţie always-on display. În schimb, putem inspecta conţinutul ecranului cu o simplă atingere pe tasta Home, setarea unei amprente permiţând şi deblocarea completă în mai puţin de o secundă.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Depăşind etapa iniţială de acomodare cu înălţimea carcasei şi finisajele alunecoase, Nokia 6 oferă o experienţă în utilizare confortabilă, ecranul cu tehnologie IPS având unghiuri de vizibilitate excelente şi calitate bună a imaginii.

Versiunea de Android livrată oferă o interfaţă şi funcţionalitate aproape identică celei întâlnite la telefoanele Google Pixel. În cazul de faţă, bagajul redus de aplicaţii preinstalate şi interfaţa fără efecte vizuale pretenţioase contribuie la o experienţă în utilizare foarte lină. Exceptând timpii de pornire a aplicaţiilor care nu sunt chiar la nivelul unui smartphone high-end, performanţele resimţite sunt confortabile, derularea News Feed-ului Facebook sau a albumelor cu pune nepunând nici un fel de probleme. În schimb, pasionaţii de jocuri Android ar putea remarca un deficit de performanţă în titlurile mai pretenţioase.

Adăpostit într-o carcasă integral metalică, Nokia 6 se încălzeşte sesizabil la utilizare prelungită, dar în afară de palme uşor transpirate în zilele călduroase nu vom sesiza alte neplăceri, disiparea bună a căldurii excluzând practic posibilitatea pentru supraîncălzire a chip-ului Snapdragon 430.

Nokia 6 – teste de performanţă:

 • AnTuTu – 47248 (3D 9424, UX 17119, CPU 15498, RAM 5217)
 • Geekbench 4.1.3 – 664 (single core), 2858 (multi-core)
 • PCMark Work 2.0 – 3706
 • GFX Bench – 147,8  frames (1080ă Car Chase Offscreen)
 • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 291
 • A1SD benchmark – 156.42 MB/s Read / 74.57 MB/s Write (memoria internă)
 • A1SD benchmark – 3789 MB/s (RAM copy)
 • SpeedTest Wi-Fi – 123,1 Mbits upload / 116,08 Mbits download

Camera foto

Foarte generoasă în privinţa numărului de pixeli, camera foto de 16MP dă rezultate excelente în condiţii de cer însorit, pozele oferit excelând prin claritate şi coloritul plăcut, chiar dacă uşor exagerat.

Însă la umbră, nivelul detaliilor scade vertiginos sub efectul procesării agresive a zgomotului digital. Per total, experienţa avută cu Nokia 6 la obţinerea de poze este una satisfăcătoare, atât timp cât nu încercăm să obţinem poze pe timp de noapte.

Deşi este limitată la rezoluţie 1080p, funcţia de filmare dă rezultate excelente în privinţa calităţii imaginii. Dezavantajul este că fiecare minut de filmare ocupă aproape 150 MB din memoria telefonului, achiziţionarea unui card microSD încăpător şi suficient de rapid fiind astfel binevenită.

 

Autonomie

Deşi combinaţia între acumulatorul de 3000 mAh şj un ecran Full HD de 5.5” nu promite foarte mult, Nokia 6 vine cu un chipset puţin pretenţios în privinţa consumului de energie şi o versiune de Android bine optimizată. Astfel, în condiţiile unui regim de utilizare ocazional am obţinut o autonomie de două zile, fără a economisi conexiunea de date mobile sau pe cea Wi-Fi. Totuşi, durata de activitate a ecranului de numai 3 ore indică o rezervă limitată de energie, folosirea mai intensivă reducând autonomia la aproximativ o zi.

Din păcate, odată epuizat, acumulatorul are nevoie de peste două ore pentru încărcare completă.

Concluzie

Bine construit şi livrat cu o versiune de Android 7.1.2 foarte prietenoasă, Nokia 6 poate fi un bun telefon pentru folosirea de zi cu zi. Ecranul este de bună calitate iar pasionaţii de muzică vor aprecia difuzorul extern şi conectorul pentru căşti. Convorbirile se aud clar, vocea este perfect inteligibilă chiar şi în zarva aglomerărilor urbane, iar camera foto poate fi suficientă pentru folosire ocazională.

Totuşi, la preţul de aproximativ 1100 Lei aş fi dorit un procesor mai rapid decât cel oferit de chipsetul Snapdragon 430. În plus, designul uşor învechit nu este cel mai eficient la partea de ergonomie, Nokia 6 fiind cam mare pentru un smartphone cu ecran de 5.5” şi nu foarte comod de manevrat cu o singură mână.

Părţi pozitive

Finisaje de bună calitate şi construcţie solidă
Versiune de Android fără prea multe modificări
Ecran şi difuzor de bună calitate
Autonomie rezonabilă a bateriei
Cameră foto cu performanţe acceptabile

Părţi negative

Fără LED pentru notificări
Încărcare lentă a bateriei
Chipsetul Snapdragon 430 este o soluţie modestă, din punct de vedere al performanţelor oferite

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult