Nokia 6.1 review: un mid-range bine construit

11.10.2018
Nokia 6.1 review: un mid-range bine construit
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Telefoanele Nokia pe care le-am testat până acum au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să ducă mai departe tradiţia brandului. HMD Global a realizat dispozitive accesibile, cu hardware bine pus la punct şi a pornit un adevărat trend pe care multe alte companii l-au adoptat, oferind Android fără modificări, ceva ce o bună perioadă de timp a cam lipsit de pe piaţă. Nokia 6.1 este un model mid-range exact aşa cum ne aşteptam, acesta fiind urmaşul primului smartphone Nokia cu Android lansat anul trecut, îmbunătăţind atât design-ul cât şi performanţa originalului Nokia 6.

Design, construcţie şi ergonomie

Nokia 6 a fost un smartphone foarte apreciat la momentul lansării, acesta fiind unul dintre cele mai bine construite modele de pe piaţă. HMD a păstrat design-ul cu margini drepte exclusiv pentru seria 6, noul Nokia 6.1 fiind mai degrabă un rafinament decât o adevărată revoluţie. Avem de a face cu o construcţie monobloc din aluminiu, cu margini teşite, acestea fiind vopsite într-o nuanţă arămie, similară cu cea de pe Nokia 7 Plus, testat în urmă cu câteva luni. Senzorul de amprentă a fost mutat de sub display pe spatele dispozitivului, sub camera foto, care acum beneficiază de optică ZEISS, conform inscripţiei.

Acest model este unul dintre puţinele de pe piaţă care încă foloseşte vechiul format 16:9 pentru display, care ar putea fi considerat învechit de unii dintre utilizatori. Acest lucru înseamnă însă că cei care nu îşi doresc un telefon prea înalt, au acum o alternativă ieftină, cu un display nici prea mare, nici prea mic (diagonală de 5,5”). Asemeni oricărui telefon modern, Nokia 6.1 beneficiază însă de un port USB Type-C, însă vine şi cu ceva ce nu se mai găseşte pe multe modele: un jack audio de 3,5mm.

În trecut, telefoanele cu ecrane de 5,5” erau considerate mari, însă Nokia 6.1 pare chiar mic în comparaţie cu alte modele şi poate fi folosit mult mai uşor cu o singură mână, chiar şi partea de sus find relativ uşor de accesat cu degetul mare fără prea mult efort. După utilizarea multor telefoane cu spate din sticlă, acesta pare să fie o briză de aer proaspăt, marginile drepte şi textura metalică conferind o senzaţie de încredere.

Nokia 6.1 nu pare să fie nici fragil şi nici nu pare să alunece în orice moment din mâna utilizatorului. Acest lucru nu înseamnă că ar putea fi mai rezistent la căzături, ecranul fiind acoperit tot cu sticlă, însă există un risc mai mic ca o componentă să se spargă (spatele) în cazul unui accident. De asemenea, telefonul este bine balansat din punct de vedere al greutăţii, fiind la limita între uşor şi greu pentru dimensiunile sale.

Un singur aspect negativ ar fi de menţionat la capitolul construcţie: motoraşul pentru vibraţii este deranjant. Fie am avut noi de a face cu un model cu probleme, fie HMD a ales un motoraş slab. Poate fi simţită o vibraţie neobişnuită, de calitate slabă, care contrazice aspectul bine închegat al dispozitivului.

Specificaţii

Ecran 5,5”, IPS, rezoluţie 1.920 x 1,080 pixeli
Sistem de operare Android 8.1 (Android One)
Chipset Snapdragon 630 
Procesor octa-core (8 x Cortex-A53)
Procesor grafic Adreno 508
RAM 3 GB
Stocare 32 GB
Card da, comun cu SIM2
Date HSPA, LTE 
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0
USB USB Type-C, USB 2.0
Cameră foto cameră 16 MP (1,0 nm), f/2.0, blitz LED
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 30 FPS 
Cameră foto frontală 8 MP, f/2.0 (filmare 1080p @ 30 FPS)
Baterie 3.000 mAh
Dimensiuni 148,8 x 75,8 x 8,2 mm
Greutate 172 grame
Culori Black/Copper
Altele încărcare rapidă, NFC, Dual SIM (dual stand-by), radio FM, senzor de amprentă

Galerie foto

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Fiind un telefon din gama mid-range, nu ne-am fi aşteptat la un ecran extrem de luminos şi nici la unul care să fie compatibil cu tehnologii noi precum HDR. Nokia 6.1 vine cu un ecran IPS de calitate, cu un nivel bun de luminozitate, care nu este foarte greu de utilizat afară, în soare puternic, însă care nu poate concura cu modelele OLED de pe telefoanele de top.

Cei care vor cumpăra acest telefon nu vor fi însă dezamăgiţi, culorile afişate fiind naturale în limitele tehnologiei utilizate. Desigur, nu se va ridica la nivelul unui IPS de pe dispozitive mai scumpe precum LG G7 sau iPhone 8, acelea fiind mult mai scump de produs. Trebuie să recunoaştem totuşi că acesta este un telefon pe care mulţi utilizatori şi-l permit, cele menţionate anterior pornind de la preţuri cel puţin duble.

Performanţă

Am testat multe telefoane echipate cu chipset-ul Snapdragon 630 deja, iar acesta s-a dovedit de fiecare dată a fi un model decent pentru modele de buget. Nu este nici la nivelul lui Snapdragon 660 şi nici nu se apropie de modelele de top din gama 800, însă va oferi o experienţă de utilizare foarte bună pentru cei fără prea multe pretenţii.

Diferenţele de 1-2 secunde în plus pentru anumite operaţiuni faţă de modele mai performante şi momentele în care animaţiile interfeţei ar putea suferi mici întreruperi există, însă nu sunt nici pe departe atât de grave încât să afecteze experienţa de utilizare într-un mod negativ. Acest lucru este datorat şi Androidului „curat” pe care HMD Global îl oferă. O interfaţă proprietară ar fi îngreunat cu siguranţă utilizarea telefonului, însă nu este cazul aici.

Desigur, cei care obişnuiesc să ruleze jocuri 3D, mai ales în ultima perioadă, când Fortnite şi PUBG demonstrează că experienţele de joc care erau disponibile până de curând doar pe console şi PC-uri de gaming sunt acum disponibile şi pe telefoane, nu vor fi satisfăcuţi de cipul grafic limitat al lui Snapdragon 630. Pentru cei care preferă să piardă câteva minute într-un titlu mai puţin pretenţios, cu grafică 2D sau mai puţin complexă, acesta va fi de ajuns.

Un capitol la care se va simţi însă o lipsă a puterii de procesare este la editarea video şi foto, care au nevoie de ceva mai puternic. Pasionaţii de social media care se aşteaptă să facă astfel de acţiuni pe un telefon vor trebui să se înarmeze cu puţin mai multă răbdare, întrucât randarea de clipuri video este semnificativ mai lentă decât pe smartphone-urile de top.

Test Scor
AnTuTu 90.414 puncte
Geekbench Single-Core: 880 / Multi-Core: 4.122
PCMark 5.070 puncte
3DMark Sling Shot Extreme (Vulkan) 695 puncte
3DMark Ice Storm Unlimited 17.176 puncte

Autonomie

Întrucât Nokia 6.1 este un telefon de medie, care în teorie nu poate să facă atât de multe operaţiuni complexe, autonomia lui poate fi mai bună decât a altor telefoane, prin simplul fapt că eşti tentat să îl foloseşti mai puţin. Un utilizator care foloseşte telefonul toată ziua pentru diverse lucruri, nu va reuşi să scoată mai mult de o zi de autonomie din acumulatorul de 3.000 mAh, însă cei care lucrează la un birou unde au la dispoziţie un PC care să asigure doza zilnică de acces la internet ar putea să îl folosească chiar şi două zile după o singură încărcare.

5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit nu sunt tocmai de lepădat, însă această performanţă a devenit standard în industrie, modelele cu autonomie de top fiind acum mult mai longevive în utilizare. Din fericire, HMD a optat pentru încărcare rapidă pe acest model, jumătate de oră în priză asigurând o încărcare de 50%.

 

Software, camera foto şi concluzii

Software

Nu vom zăbovi foarte mult la acest capitol, întrucât vorbim despre un telefon încadrat în programul Android One, adică bazat pe o versiune „curată” de Android 8.1, care primeşte actualizări de securitate în fiecare lună şi care va primi actualizări timp de 2-3 ani. Deja HMD Global a confirmat că toate telefoanele sale deja lansate vor fi actualizate la Android 9.0 Pie, iar modelul Nokia 6.1 urmează să primească update-ul la noul sistem de operare în cursul lunii octombrie, însă la momentul redactării acestui articol doar update-ul de securitate pentru octombrie era disponibil.

Nu există aplicaţii în plus pre-instalate faţă de cele de la Google, în timp ce anumite aspecte ale interfeţei rămân puţin enervante. De exemplu, introducerea parolelor necesită apăsarea pe butonul OK pentru confirmare, iar pentru accesul la toate butoanele rapide din centrul de notificări este necesară glisarea de sus în jos de două ori.

Un singur lucru ar mai putea fi menţionat la capitolul senzor de amprentă. Acesta pare să fie puţin mai mic decât pe alte telefoane, motiv pentru care uneori poziţionarea degetului nu este întotdeauna corectă de la prima încercare. Altfel, odată ce ai pus degetul în poziţia corectă, acesta funcţionează foarte bine, iar marginea teşită din jurul acestuia asigură că îl poţi găsi cu uşurinţă, fără să atingi camera, întrucât aceasta este încadrată într-un modul uşor ridicat, pe când senzorul este puţin mai retras faţă de restul carcasei.

Camera foto

Fotografiile de pe Nokia 6.1 nu vor uimi pe nimeni, întrucât camera sa de 16 megapixeli f/2.0 nu este tocmai de top pentru anul 2018, însă va reuşi să surprindă cadre decente în lumină naturală. Motivele pentru care performanţa în lumină slabă nu este foarte ridicată sunt mai multe, începând de la lipsa stabilizării optice şi continuând cu dimensiunea mică a senzorului. Nu putem vorbi despre un mod portret şi nici despre zoom optic, întrucât avem de a face cu un sistem „single camera” .

În mod curios, HMD a ales să ofere filmare la rezoluţie 4K pe acest telefon, chiar dacă editarea acestui material se va dovedi a fi complicată pe procesorul Snapdragon 630. Camera frontală este decentă şi nu iese în evidenţă cu nimic, oferind un senzor cu rezoluţie de 8 megapixeli şi un obiectiv cu diafragmă f/2.0.

Galerie foto

Ce lipseşte din imaginile pe timp de zi realizate cu Nokia 6.1 este dinamica, zonele cu umbră fiind prea întunecate, în ciuda faptului că multe sunt realizate folosind modul Auto HDR, care ar trebui să folosească mai multe expuneri pentru egalizarea nuanţelor. Focalizarea este destul de lentă şi imprecisă, iar timpul de expunere calculat automat de multe ori preferă să lumineze excesiv cadrul, ducând la zone „arse” în imagini.

Galerie foto

Pe timp de noapte, camera este aproape inutilizabilă, imaginile realizate chiar şi cu surse de lumină în apropiere oferind un balans de alb nenatural şi mult zgomot de imagine.

Concluzii

Nokia 6.1 este un smartphone foarte bun în categoria sa de preţ, care însă ar putea să nu fie potrivit pentru cei care au nevoie de un telefon ieftin care să beneficieze şi de o cameră mai bună. Simplul fapt că Nokia 6.1 vine echipat cu Android nemodificat va asigura că există un public interesat de acest model, care îl va lua în calcul în cazul unei achiziţii, iar construcţia de calitate îl poate pune în faţa altor modele care vin cu carcase din sticlă, mult mai fragile.

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie de calitate
Autonomie bună
Sistem de operare Android Oreo nemodificat
Încărcare rapidă

Părţi negative

Cameră slabă în orice condiţii
Senzor de amprentă mic
Performanţă limitată pentru multe cazuri de utilizare