Nokia 6.1 review: un mid-range bine construit

11.10.2018
Nokia 6.1 review: un mid-range bine construit
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Telefoanele Nokia pe care le-am testat până acum au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să ducă mai departe tradiţia brandului. HMD Global a realizat dispozitive accesibile, cu hardware bine pus la punct şi a pornit un adevărat trend pe care multe alte companii l-au adoptat, oferind Android fără modificări, ceva ce o bună perioadă de timp a cam lipsit de pe piaţă. Nokia 6.1 este un model mid-range exact aşa cum ne aşteptam, acesta fiind urmaşul primului smartphone Nokia cu Android lansat anul trecut, îmbunătăţind atât design-ul cât şi performanţa originalului Nokia 6.

Design, construcţie şi ergonomie

Nokia 6 a fost un smartphone foarte apreciat la momentul lansării, acesta fiind unul dintre cele mai bine construite modele de pe piaţă. HMD a păstrat design-ul cu margini drepte exclusiv pentru seria 6, noul Nokia 6.1 fiind mai degrabă un rafinament decât o adevărată revoluţie. Avem de a face cu o construcţie monobloc din aluminiu, cu margini teşite, acestea fiind vopsite într-o nuanţă arămie, similară cu cea de pe Nokia 7 Plus, testat în urmă cu câteva luni. Senzorul de amprentă a fost mutat de sub display pe spatele dispozitivului, sub camera foto, care acum beneficiază de optică ZEISS, conform inscripţiei.

Acest model este unul dintre puţinele de pe piaţă care încă foloseşte vechiul format 16:9 pentru display, care ar putea fi considerat învechit de unii dintre utilizatori. Acest lucru înseamnă însă că cei care nu îşi doresc un telefon prea înalt, au acum o alternativă ieftină, cu un display nici prea mare, nici prea mic (diagonală de 5,5”). Asemeni oricărui telefon modern, Nokia 6.1 beneficiază însă de un port USB Type-C, însă vine şi cu ceva ce nu se mai găseşte pe multe modele: un jack audio de 3,5mm.

În trecut, telefoanele cu ecrane de 5,5” erau considerate mari, însă Nokia 6.1 pare chiar mic în comparaţie cu alte modele şi poate fi folosit mult mai uşor cu o singură mână, chiar şi partea de sus find relativ uşor de accesat cu degetul mare fără prea mult efort. După utilizarea multor telefoane cu spate din sticlă, acesta pare să fie o briză de aer proaspăt, marginile drepte şi textura metalică conferind o senzaţie de încredere.

Nokia 6.1 nu pare să fie nici fragil şi nici nu pare să alunece în orice moment din mâna utilizatorului. Acest lucru nu înseamnă că ar putea fi mai rezistent la căzături, ecranul fiind acoperit tot cu sticlă, însă există un risc mai mic ca o componentă să se spargă (spatele) în cazul unui accident. De asemenea, telefonul este bine balansat din punct de vedere al greutăţii, fiind la limita între uşor şi greu pentru dimensiunile sale.

Un singur aspect negativ ar fi de menţionat la capitolul construcţie: motoraşul pentru vibraţii este deranjant. Fie am avut noi de a face cu un model cu probleme, fie HMD a ales un motoraş slab. Poate fi simţită o vibraţie neobişnuită, de calitate slabă, care contrazice aspectul bine închegat al dispozitivului.

Specificaţii

Ecran 5,5”, IPS, rezoluţie 1.920 x 1,080 pixeli
Sistem de operare Android 8.1 (Android One)
Chipset Snapdragon 630 
Procesor octa-core (8 x Cortex-A53)
Procesor grafic Adreno 508
RAM 3 GB
Stocare 32 GB
Card da, comun cu SIM2
Date HSPA, LTE 
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0
USB USB Type-C, USB 2.0
Cameră foto cameră 16 MP (1,0 nm), f/2.0, blitz LED
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 30 FPS 
Cameră foto frontală 8 MP, f/2.0 (filmare 1080p @ 30 FPS)
Baterie 3.000 mAh
Dimensiuni 148,8 x 75,8 x 8,2 mm
Greutate 172 grame
Culori Black/Copper
Altele încărcare rapidă, NFC, Dual SIM (dual stand-by), radio FM, senzor de amprentă

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie de calitate
Autonomie bună
Sistem de operare Android Oreo nemodificat
Încărcare rapidă

Părţi negative

Cameră slabă în orice condiţii
Senzor de amprentă mic
Performanţă limitată pentru multe cazuri de utilizare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult