Nokia 8.3 5G, 5.3, 1.3 şi 5310 Xpress Music au fost prezentate oficial. Vin cu preţuri mici şi design nou

19.03.2020
Nokia 8.3 5G, 5.3, 1.3 şi 5310 Xpress Music au fost prezentate oficial. Vin cu preţuri mici şi design nou

Nokia tocmai a anunţat primul său telefon 5G: Nokia 8.3 5G. Acesta este modelul pe care l-am văzut în trecut cu sistemul de camere încadrate într-un cerc, numit în glumă modelul „Captain America”. Acesta pare să fie de asemenea telefonul care va fi folosit în urmatorul film cu James Bond, No Time To Die. Telefonul pare să fie încadrat de asemenea în seria PureView, fiind echipat cu o cameră de acest gen de 64 megapixeli cu lentile ZEISS.

Nokia 8.3: primul telefon 5G „global”

Pe hârtie, telefonul pare să fie un model mid-range, acesta fiind echipat cu un Snapdragon 765 cu 5G. HMD Global spune că Nokia 8.3 5G beneficiază de toate frecvenţele 5G din lume, fiind ceea ce Nokia numeşte „primul telefon 5G global” de pe piaţă. Asta înseamnă că acesta va putea fi conectat la reţelele din toată lumea folosind antenele 5G. De asemenea, HMD spune că beneficiază de agregare de frecvenţe care poate oferi până la 40% mai multă performanţă decât alte modele de pe piaţă.

Cu toate că 5G-ul este important, camera foto principală pare să fie cea mai importantă componentă. Avem de a face cu o cameră foto principală de 64 megapixeli care poate realiza fotografii detaliate în orice tip de lumină, o cameră ultra-wide şi o cameră de adâncime. Aceasta din urmă va ajuta telefonul să realizeze portrete cu un efect bokeh realist, pe care compania îl numeşte „ZEISS Bokeh”. Cea de-a patra cameră este de tip macro.

Se pare că HMD Global a oferit o atenţie sporită şi funcţiilor de filmare, telefonul putând folosi tehnologii ZEISS pentru această capabilitate şi adăuga efecte cinematice. Nu în ultimul rând, telefonul poate filma în format cinematic wide-screen şi are modul „action cam” care filmează cu stabilitate crescută.

PureDisplay este numele ecranului perforat de 6,81” care dă viaţă modelului Nokia 8.3 5G. Acesta este compatibil cu tehnologia HDR şi se adaptează la lumina ambientală. HMD Global spune că foloseşte un procesor special numit Pixelworks pentru a seta ecranul noului său smartphone.

Nokia 8.3 5G se lansează în această vară la preţul de 600 de euro. Astfel, acesta devine unul dintre cele mai ieftine telefoane de pe piaţă.

Nokia 5.3: un mid-range accesibil

Alături de Nokia 8.3 5G, HMD Global a dezvăluit şi modelul mid-range Nokia 5.3. Acesta este similar în design, fiind echipat de asemenea cu o cameră circulară care seamănă cu scutul lui Captain America din universul Marvel. Şi acesta beneficiază de patru camere foto, cât şi de o construcţie premium, realizată din metal rezistent la zgârieturi, sticlă şi un spate special.

Acest model pare să fie echipat cu hardware de medie, precum un ecran de 6,65” şi un acumulator care promite 2 zile de autonomie. În configuraţia de bază cu 4 GB RAM şi 64 GB stocare, Nokia 5.3 promite un preţ extrem de mic, de numai 189 euro. Acesta ar putea fi un best buy în categoria sa de preţ, fiind livrat cu Android 10, doi ani de update-uri de sistem şi trei ani de actualizări de sistem.

Nokia 5.3 vine pe piaţă în luna aprilie.

Nokia 1.3: telefonul fără pretenţii

Ultimul smartphone anunţat de HMD astăzi este Nokia 1.3, un model de bază cu Android Go. Acesta beneficiază de o construcţie din plastic cu spate texturat şi promite peste o zi de autonomie în utilizare normală. Nu au fost oferite prea multe detalii despre acest model, însă HMD Global a menţionat aplicaţia Camera Go de la Google, care ar trebui să proceseze mai bine fotografiile realizate. La un preţ de 95 euro, probabil că nu există prea multe pretenţii de la acest dispozitiv. Lansarea va avea loc la începutul lunii aprilie.

Nokia 5310 Xpress Music: un clasic relansat

În cele din urmă, HMD a prezentat şi un nou model „retro”. După Nokia 3310 şi Nokia 8310 „Banana”, compania finlandeză a prezentat pentru 2020 modelul Nokia 5310 Xpress Music. Acesta beneficiază de o construcţie din plastic şi butoane multimedia din cauciuc pe laterale, care pot fi folosite pentru a controla redarea de muzică.

Desigur, acesta este un „feature phone”, deci nu ne putem aştepta la un sistem de operare modern sau funcţii prea smart. Acesta beneficiază de butoane alfanumerice, este recomandat pentru apeluri şi mesaje text şi poate fi conectat la internet prin reţele 2.5G. Fiind un telefon care nu are modem 3G, nu va putea fi folosit pe Digi Mobil în România, de exemplu.

Alte caracteristici interesante ale acestui model ar fi radio FM integrat şi autonomia de 30 de zile de standy-by. Telefonul va putea oferi 20 de ore de convorbiri şi va costa numai 39 de euro în magazine. Lansarea va avea loc în curând, întrucât acesta este programat să apară cândva în luna martie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult