Nokia a provocat interzicerea telefoanelor Oppo și OnePlus în Germania. În curând ar putea fi interzise în tot spațiul UE

09.08.2022
Nokia a provocat interzicerea telefoanelor Oppo și OnePlus în Germania. În curând ar putea fi interzise în tot spațiul UE

Telefoanele vândute de Oppo și OnePlus au fost retrase de la vânzare în Germania și ar putea fi interzise și în alte țări din Europa. Motivul este un proces intentat de Nokia, care acuză producătorul chinez de smartphone-uri de utilizarea unor tehnologii brevetate fără licență. Deja un tribunal din Mannheim a oferit un verdict în favoarea Nokia, iar acum, compania finlandeză încearcă să obțină sentințe similare în Franța, Finlanda, Suedia, Spania, Marea Britanie și Țările de Jos.

Oppo spune că Nokia cere prea mult pentru licențierea brevetelor

Conflictul dintre Nokia și Oppo durează de câțiva ani deja și are legătură cu tehnologiile 4G pentru care compania finlandeză deține mai multe brevete care acoperă tehnologii din telefoanele Oppo. Decizia din Mannheim a fost dată în cursul lunii iulie, iar începând cu 5 august, Oppo și OnePlus nu mai au voie să vândă smartphone-uri în Germania. De altfel, companiile spun că nu se vor retrage din Germania, păstrând la vânzare dispozitive care nu sunt acoperite de aceste brevete, precum căști. Utilizatorii de dispozitive Oppo din Germania nu vor fi însă afectați.

Motivul pentru care Oppo refuză să plătească pentru brevetele respective este faptul că Nokia cere pentru reînnoirea contractului prea mulți bani. Conform WinFuture, Nokia ar fi cerut 2,5 euro pentru fiecare smartphone vândut, iar acest contract ar trebui să fie unul internațional, care să acopere întregul portofoliu de smartphone-uri al companiei.

Nokia nu se oprește însă doar la Oppo și OnePlus. Celelalte procese din alte țări cheamă în instanță și alte companii din portofoliul BBK Electronics, precum Realme și Vivo. În cazul în care tribunalul din Franța va ajunge la o concluzie similară cu cea a tribunalului din Germania, Nokia ar putea bloca toate vânzările de smartphone-uri BBK din toate țările din UE până când acestea vor accepta să plătească licențele pentru utilizarea brevetelor.

Recent, și telefoanele Nokia s-au confruntat cu o situație similară, acestea fiind scoase de la vânzare în Germania, unde o companie numită VoiceAgeEVS LLC a acuzat HMD Global, compania care licențiază brandul pentru utilizarea în dezvoltarea de smartphone-uri, că încalcă brevete referitoare la tehnologia VoLTE.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult