Telefoanele Nokia, retrase de la vânzare în Europa. HMD ar fi încălcat brevete de tehnologie

25.02.2022
Telefoanele Nokia, retrase de la vânzare în Europa. HMD ar fi încălcat brevete de tehnologie

După o revenire spectaculoasă pe piață a brandului Nokia, cu primele sale smartphone-uri cu Android, lansările ulterioare nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. În ultima perioadă, Nokia parcă nici nu mai există pe piață, iar cei care vor încerca să cumpere telefoanele companiei s-ar putea să nici nu le mai găsească, întrucât HMD Global a retras de la vânzare aproape totul. Compania finlandeză care produce aceste telefoane a fost chemată în instanță pentru utilizarea unor tehnologii nelicențiate, iar până când situația se va rezolva, compania nu va mai vinde modelele vizate de acest proces.

În câteva țări, telefoanele Nokia au dispărut de pe rafturile magazinelor

HMD Global a retras telefoanele Nokia din magazinele din Germania, Elveția, Spania, Italia, Franța și Finlanda și probabil că vor fi retrase și din alte țări din UE. Acest lucru s-a întâmplat în urma plângerilor din partea VoiceAgeEVS LLC, care deține brevete de tehnologie pentru funcții precum VoLTE și asupra standardului Enhanced Voice Service, care permite această capabilitate pe smartphone-uri. Compania VoiceAgeEVS a cerut instanțelor din Germania să ordoneze scoaterea telefoanelor de la vânzare, iar acum a fost luată o decizie favorabilă în acest sens.

Singurele telefoane care par să nu fie afectate de aceste restricții sunt Nokia G21 și G11, cele mai recente modele ale companiei, care fac parte din gama cea mai ieftină de dispozitive vândute sub acest brand.

„HMD este acuzatul în mai multe procese depuse de VoiceAgeEVS LLC în mai multe jurisdicții, inclusiv în Germania. Suntem dezamăgiți de rezultatul procesului VoiceAge în Germania început în decembrie și am depus o plângere. Între timp, ne-am asigurat că niciunul dintre dispozitivele oferite și distribuite în Germania nu suportă EVS.”, au fost declarațiile oficiale ale reprezentanților HDM Global.

Aceasta nu este prima dată când VoiceAge cheamă companii producătoare de smartphone-uri în instanță pentru aceste tehnologii. Apple, TCL și Lenovo au trecut prin procese similare în 2020, doar că în acele situații, conflictul s-a rezolvat în afara tribunalului. HMD va continua însă lupta în instanță.

sursa: Computerbild, via GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult