Nokia E61i, un Blackberry subţire şi superdotat

27.07.2007
Nokia E61i, un Blackberry subţire şi superdotat
Comunicaţii, multimedia, plusuri şi minusuri

Comunicaţii

Orice Communicator trebuie să exceleze aici. Nokia E61i nu face excepţie: avem Bluetooth 1.2, Wi-Fi 802.11b/g, HSCSD, EDGE, 3G şi IrDA. Toate funcţionează cum te aştepţi, adică fără probleme.

Un mare plus la wizard-ul de conectare wireless: scanezi reţelele disponibile, selectezi reţeaua dorită, introduci parola dacă este cazul şi gata, eşti online.

Pe partea de convorbiri am experimentat unele probleme, pierderi de semnal şi zgomot de fond. Nimic deranjant, poate a fost de vină şi reţeaua supusă torturilor caniculei.

Nokia E61i

Multimedia

Deşi este un smartphone de business, E61i este dotat cu un player multimedia decent, dar fără funcţii prea avansate. Camera foto face poze ok, dar nu vă aşteptaţi la instantanee à la Nokia N95. Per total la capitolul multimedia E61i primeşte notă de trecere.

Setul de căşti livrat este mono şi nu oferă o audiţie prea bună, comparat cu telefoanele din seria N sau Walkman de la Sony Ericsson.

Nokia E61i, poze realizate cu telefonul Nokia E61i, poze realizate cu telefonul

Verdict

Dacă aveţi nevoie să fiţi în contact cu lumea şi în concediu atunci Nokia E61i este ideal pentru a vă enerva familia şi prietenii. Autonomia bateriei şi tastatura QWERTY reprezintă punctele forte ale telefonului.

Plusuri
[+] Ecran mare
[+] Tastatură QWERTY
[+] Autonomia bateriei
[+] Posibilităţile de conectare
[+] Construcţie solidă
[+] Foarte subţire

Minusuri
[-] Lăţime prea mare comparat cu un telefon tipic
[-] Greutate
[-] Procesor lent uneori
[-] Set de căşti mono

Tastatura şi autonomia

Tastatura

Un adevărat Communicator nu se poate lipsi de tastatură, E61i nefăcând excepţie de la regulă. Prima impresie despre tastatură este de soliditate excesivă, tastele superioare stânga şi dreapta având un feedback tactil foarte slab şi o cursă mică, încât cu greu îţi dai seama dacă ai reuşit să apeşi butonul.

Rigiditatea tastelor însă se dovedeşte de bun augur la scrisul email-urilor şi SMS-urilor, unde E61i excelează. Foarte rar s-a întâmplat să tastez greşit prin apăsarea tastelor adiacente celei vizate. O ciudăţenie a layout-ului tastaturii este plasarea Backspace sub litera P, care ocupă extremitatea dreapta sus.

Tastatura se iluminează automat, când senzorul înregistrează o scădere a luminii ambientale. Iluminarea se face foarte uniform, fiind printre cele mai bune la telefoanele care mi-au trecut prin mână.

Nokia E61i comparat cu E50

Autonomia

Bateria, cu o capacitate impresionantă de 1500 mAh, este unul din punctele forte ale telefonului. Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă 1500 mAh, vă pot spune că nu am încărcat telefonul deloc în săptămâna cât l-am testat. În tot acest timp am vorbit cel puţin o oră la telefon, am navigat prin Wi-Fi, am transferat prin Bluetooth pozele realizate cu telefonul, am tastat o parte din testul pe care îl citeşti şi am realizat mai multe sincronizări cu serverul de email intern.

Mă bucur să văd că Nokia nu a făcut rabat la autonomie în cazul lui E61i, orice Communicator fiind inutil în clipa în care te lasă bateria la nevoie.

Telefonul

Nokia E61i este motorizat de sistemul de operare Symbian 9.1 Series 60 UI, deci avem parte de un browser web derivat din Mozilla, suita QuickOffice, player Flash, audio, video şi vizualizator de fişiere PDF. O absenţă notabilă este programul Mail For Exchange, ce poate fi însă descărcat de aici gratuit.

Procesorul lui E61i, un Texas Instruments OMAP, se comportă decent în marea majoritate a timpului, dar nu suficient de bine pentru cei ce s-au obişnuit cu PDA-urile motorizate de procesoare Intel PXA270, ce permit vizualizarea filmuleţelor DivX necomprimate.

Sincronizarea cu PC-ul se face prin Nokia PCSuite, un program foarte uşor de utilizat şi îmbunătăţit cu fiecare nouă versiune. Pentru operaţia în sine se poate apela la cablul de conectare USB sau conexiunea Bluetooth.

Iniţierea convorbirilor, trimiterea de SMS-uri, registrul de apel, toate funcţiile de telefonie sunt identice cu cele ale modelelor Nokia motorizate de Symbian 9.1 S60. Ca observaţie personală, un smartphone Symbian se apropie mai mult de un telefon mobil, pe când un PDA phone motorizat de Windows Mobile se apropie mai mult de un PC, decât de un telefon.

Prima impresie şi construcţie

Imaginea unui telefon de business a fost asociată la început cu seria Communicator a Nokia, nişte mini laptop-uri dacă vreţi. Modelele seriei au avut un succes imens în rândurile celor care au nevoie de acces la email, internet şi funcţii de bază office pe durata călătoriilor.

Cu mai mulţi ani în urmă însă telefonul de business preferat a devenit RIM Blackberry, datorită dimensiunilor scăzute, tastaturii QWERTY şi funcţiei push-email, ce permitea livrarea email-urilor către telefon în doar câteva secunde după recepţionarea mesajelor de către serverul de email.

De la apariţia primului Blackberry au apărut multe telefoane care încearcă să imite succesul RIM, dar puţine reuşesc să câştige cotă de piaţă semnificativă. Acum o să aruncăm o privire asupra concurentului Nokia, dornic să recâştige coroana pierdută. Modelul se numeşte Nokia E61i, şi este succesorul modelului E61, faţă de care aduce câteva îmbunătăţiri, unele minore, altele mai importante, ce justifică lansarea unui nou model.

Diferenţele faţă de Nokia E61

Comparaţia între cele două modele, accesibilă aici, scoate în evidenţă un profil mai îngust al lui E61i, comparabil cu un portofel fără bani. E61i păleşte puţin la cantitatea de memorie internă faţă de E61: 60 MB faţă de 75 MB. Lipsa radio-ului FM este compensată de camera foto de 2 megapixeli fără autofocus si blitz.

Construcţie

La prima privire nu poţi să nu fii impresionat de grosimea lui E61i, care la 11,5 mm intră pe teritoriul Samsung. Odată luat în mână însă lucrurile se schimbă, cele 150 de grame încadrându-l pe Nokia E61i în categoria PDA Phone-urilor.

La greutatea crescută contribuie în principal platoşele metalice care acoperă spatele şi faţa telefonului. Acestea dau o senzaţie de soliditate şi rezistenţă crescută la utilizarea îndelungată.

 

Nokia E61i Nokia E61i

 

Camera foto este plasată pe spatele telefonului şi este încadrată de un inel metalic. Lentila nu este protejată, deci atenţie la cum ţineţi telefonul în buzunar. Pe lateralul telefonului, în stânga, avem butoanele de control al volumului şi de iniţializare a unei înregistrări audio.

Plasarea orizontală a ecranului telefonului permite vizualizarea cu uşurinţă a informaţiei, în special a paginilor web. Din păcate dimensiunea mare a ecranului ar fi justificat o rezoluţie crescută, măcar un 416 x 351 pixeli, ca la modelele Nokia E60 şi E70. Ecranul se comportă decent în lumină directă, dar este loc de îmbunătăţiri.