Nokia G21 este un telefon de buget cu dotări interesante și până la 3 zile de autonomie

14.02.2022
Nokia G21 este un telefon de buget cu dotări interesante și până la 3 zile de autonomie

Succesor pentru modelul G20 lansat anul trecut, Nokia G21 vine cu îmbunătățiri pe partea de autonomie a bateriei, calitatea ecranului și a camerei foto.

Orientat către consumatorii cu buget redus, telefonul anunțat pentru piața europeană cu prețul de 170 euro (cu 10 euro mai mult decât modelul de anul trecut) are ca principal element distinctiv hardware-ul optimizat pentru folosirea eficientă a bateriei, care în condițiile unei capacități nominale de 5050 mAh ar trebui să ofere acum până la trei zile de autonomie. Producătorul HMD Global dă asigurări că progresele enunțate nu sunt obținute prin implementarea unui mod power saving și mai agresiv. Din contră, experiența cu Nokia G21 ar trebui să fie mai puțin respectivă, în ce privește restricțiile pentru conservarea bateriei. Potrivit HMD, optimizările aduse pentru un mod power saving mai puțin intrusiv permit activarea acestuia la 20% nivel de încărcare a bateriei (față de 10% pe modelul anterior), fără funcționalitatea dispozitivului să fie prea sever limitată. În schimb, utilizatorii Nokia G21 rămân să descopere un al doilea nivel de power saving, care se activează după ce încărcarea bateriei scade sub pragul de 10%.

Strecurat într-o carcasă de 8.5 mm grosime (față de 9.22 mm grosime la  modelul anterior) acumulatorul de 5050mAh suportă încărcare rapidă până la viteza te 18W, deși, pachetul cu accesorii include doar un adaptor AC cu putere de 10W. Deși selectat ca o soluție low-cost, adaptorul AC este măcar prezent, ceea ce nu putem spune despre pachetul anumitor telefoane flagship recent lansate și de câteva ori mai scumpe.

Punând tot eficiența consumului de baterie, înaintea clarității imaginii, ecranul LCD de 6.5 inch vine doar cu rezoluție HD+. Totuși, este de apreciat suportul pentru rata de refresh la 90Hz, cu o contribuție sesizabilă în ce privește îmbunătățirea experienței de utilizare. Folosită în mod adaptiv, rata de refresh scade automat la 60Hz pentru conservarea bateriei, atunci când imaginea afișată devine statică sau vizionăm clipuri video.

nokia g21

De apreciat pentru un telefon de buget, configurația foto are la bază un senzor principal de 50MP, cu 2MP mai mult decât la modelul anterior și, probabil, calitate îmbunătățită a imaginii. Deși nu precizează tipul și dimensiunea senzorului foto, HMD Global confirmă totuși prezența unui mod de noapte pentru poze, dotare în mod normal rezervată telefoanelor mai scumpe. Rețeta este completată cu o cameră ultrawide de 5MP și cameră macro de 2MP, probabil, ambele de evitat.

Puterea de procesare este dată de chipsetul chinezesc Unisoc T606, o soluție cu performanțe considerabil mai mari decât Helio G35, întâlnită pe telefoane low-cost de anul trecut. Realizat folosind procesul de fabricație pe 12nm, acesta vine cu două nuclee Cortex-A75 și șase nuclee A55, respectiv un GPU din seria Mali G57 MP1. Conexiunea la internet este dată de un modem 4G.

Lista dotărilor este completată cu ieșire audio de tip jack 3.5mm,  suport dual-SIM + microSD, disponibil inclusiv în mod simultan.

În echiparea de bază, Nokia G21 vine cu 4GB memorie RAM și 64GB stocare internă, existând și o versiune cu 128GB. Sistemul de operare preinstalat este Android 11, însă HMD Global promite upgrade garantat atât la Android 12, cât și la versiunea următoare Android 13.

Alături de adaptor AC, pachetul cu accesorii mai include și o husă de protecție din silicon transparent, respectiv folie pentru ecran pre-aplicată. Telefonul va fi disponibil în versiunile de culoare Nordic Blue și Dusk, ambele cu finisaje din plastic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult