Nokia N78, excelent dacă n-ai nevoie de tastatură

08.07.2008
Nokia N78, excelent dacă n-ai nevoie de tastatură
Tastatura, controller, butoane

Controller cu Navi Wheel

La prima vedere N78 are un controller cu 5 direcţii obişnuit pentru un Nokia. Numai că beneficiază, dacă se poate spune aşa, de un sistem Navi Wheel. În teorie, acesta ar trebui să uşureze navigarea în cadrul meniurilor şi programelor. Tot ce ai avea de făcut (tot în teorie) ar fi să plimbi degetul pestecontroller, fără să apeşi, pentru a naviga stânga, dreapta, sus şi jos. În realitate, nu ştiam cum să dezactivez mai repede acest Navi Wheel.

Problema cu acest Navi Wheel e că mai mult te încurcă decât să te ajute în cazul lui N78. Te trezeşti că avansezi cu câteva pictograme în meniu, când de fapt nu vrei decât să treci o singură poziţie pe verticală sau orizontală. Este prea sensibil uneori, în timp ce alteori nu pare să te asculte.

O chestie în loc de tastatură

Călcâiul lui Ahile este tastatura. Îmi vine foarte greu să o numesc tastatură. De fapt, sunt 4 beţişoare orizontale. Fiecare beţişor are câte 3 poziţii. Şi aici nu mai este vorba doar de utilizatorii cu degete groase care ar putea avea dificultăţi în folosirea tastelor. Chiar şi doamnele sau domnişoarele cu degete subţiri vor da pe lângă taste.

N78

Din cauza designului tastaturii, scrierea mesajelor, mail-urilor şi chiar a adreselor Web în browser va fi un adevărat chin. Singurul sprijin vine din partea dicţionarului T9, valabil şi pentru limba română.

În jurul controller-ului şi a tastaturii sunt presărate alte câteva butoane. De fapt, singurul buton standard este cel metalic dedicat meniului multimedia. Restul sunt similare sistemului Clix al playerelor MP3 iRiver. Deasupra controller-ului sunt două butoane pentru comenzile de pe ecran. În dreapta şi stânga mai sunt câte două butoane pentru apelare şi închidere, meniu şi ştergere. Utilizarea acestora nu mi s-a părut să ridice probleme, deşi la început se pot dovedi puţin dificil de apelat.

N78

În afară de clasicele butoane laterale pentru cameră şi volum, N78 surprinde prin plasarea sus, lângă butonul de power, a intrării de 3.5 mm pentru căşti. De obicei, aceasta (dacă exista) era plasată jos.

Un alt minus la capitolul construcţie merită N78 pentru jocul de care suferă capacul bateriei. Acesta se mişcă suficient de tare (cel puţin la modelul primit de noi) încât să fie enervant. De vină pentru acest fapt este sistemul superficial deprindere a capacului.

Symbian, multimedia

S60 cu Feature Pack 2

Nokia N78 are la bază, ca orice smartphone finlandez, sistemul de operare Symbian S60. Ceea ce îl diferenţiază de celelalte telefoane inteligente Nokia este noul update: Feature Pack 2. Acesta aduce puţine noutăţi, unele dintre ele sunt chiar notabile.

Cea mai importantă îmbunătăţire pe care Feature Pack 2 o aduce este viteza superioară de navigare în meniuri şi de deschidere a programelor. Telefonul are 96 MB RAM, acest fapt contând şi el la capitolul viteză. Impresia de viteză este, din păcate, estompată de animaţiile din meniuri care după un timp devin agasante.

Feature Pack 2 aduce şi un Task Manager mai bun. Acesta poate fi apelat din orice aplicaţie prin intermediul meniului Options. Cu ajutorul acestuia se face foarte rapid trecere de la un program deschis la altul. Pentru cei care nu ştiu, Symbian nu păstrează programele în memorie dacă dai Exit ca la Windows Mobile. Dar dacă ieşi din program fără să dai Exit, pur şi simplu revenind la meniul principal, atunci acesta este păstrat deschis. Asta se traduce printr-o accesare viitoare mai rapidă a programului respectiv dar şi printr-o consumare mai rapidă a bateriei.

Personalizare

Sistemul de operare punctează şi la capitolul personalizare. Există mai multe tipuri de teme: teme generale (care modifică toate elementele ), teme doar pentru meniul principal, teme audio şi teme doar pentru ecranul de standby. Acesta din urmă poate fi personalizat cu ajutorul a 3 teme: cu bara de butoane sus (pe orizontală, în stilul clasic), cu bara de butoane pe verticală în partea stângă şi fără bară de butoane.

Meniul principal dispune la rândul său de 4 teme. În afară de modurile grid (cel normal, cu pictograme) şi list au fost adăugate alte două tipuri de vizualizări: Horseshoe şi V-shaped. Ambele presupun rotirea pe ecran a iconiţelor şi mai mult sporesc confuzia utilizatorului decât să uşureze accesul la aplicaţii.

Nokia N78

Meniul multimedia

Singurul buton metalic al lui N78 este cel dedicat funcţiei principale a telefonului: multimedia. Acesta deschide un meniu care include următoarele aplicaţii: muzică, imagini, filme, jocuri, hărţi, Internet şiagenda de contacte.

Nu pot să spun că sunt încântat în mod deosebit de aspectul acestui meniu, dar îi apreciez funcţionalitatea. Nu include doar shortcut-uri către programele respective ci şi funcţiile acestora. Direct din acest meniu poţi accesa site-urile de la bookmarks, poţi reda melodii în format MP3 şi vizualiza imaginile stocate, de exemplu.

Este de apreciat şi viteza cu care se face navigarea în cadrul acestui meniu. Asta mai ales cu cât îmi amintesc că la alte telefoane din seria N erau probleme din acest punct de vedere.

Player-ul audio

Aplicaţia dedicată redării audio din S60 este motivul pentru care cei care au un astfel de telefon nu mai au nevoie de un player MP3 dedicat. Poate reda foarte multe formate audio, iar calitatea sunetului o găsesc foarte bună.

Nu lipsesc funcţiile standard precum shuffle, repeat şi egalizator cu posibilitatea creării de preset-uri noi. Există mai multe moduri de vizualizare (dacă vrei să storci bateria), posibilitatea reglării balansului şi a efectului spaţial. Modul de gestionare a listelor de melodii este foarte bun şi nu trebuie uitată funcţia de transmiţător FM. Cu ajutorul acesteia, poţi să transferi sunetul de pe telefon pe diverse dispozitive audio, casetofonul de la maşină de exemplu.

Cel mai mare reproş pe care un utilizator de business îl poate face S60-ului care însoţeşte toate telefoanele Nokia este imposibilitatea editării documentelor. Utilitarul Quickoffice inclus permite doar vizualizarea acestora. Dacă vrei să le şi poţi edita, trebui să cumperi o licenţă nouă.

Camera foto

Chiar dacă are cameră foto de 3.2 MP cu autofocus şi lentile Carl Zeiss, calitatea pozelor nu este extraordinară. Am văzut şi fotografii mai bune făcute cu un telefon. Dar nici nu se poate spune că sunt foarte proaste. Probleme cele mai mari apar la pozele făcute în condiţii slabe de luminozitate.

N78 N78

În schimb, este de apreciat aplicaţia dedicată care pune la dispoziţia utilizatorului numeroase facilităţi. Printre acestea timer-ul, reglarea tonului, a balansului de alb şi compensarea expunerii. După realizarea unei fotografii, meniul afişat permite fie acesteia ca aplicarea cawallpaper , fie atribuirea unui contact. De asemenea, din acelaşi meniu, fotografiile pot fi trimise prin bluetooth sau postate direct pe Internet.

Baterie, concluzii

Baterie

Deşi are o baterie de 1200 mAh, autonomia nu este punctul foarte al lui Nokia N78. Depinde ce regim de utilizare abordezi. Dacă îl pui la treabă la modul serios, va trebui să-l încarci o dată pe zi. Dacă îl utilizezi într-un regim mediu şi ai noroc, îl vei încărca o dată la două zile. Iar dacă nu-l foloseşti decât ca telefon, bateria te va ţine 3-4 zile. Însă nu văd de ce ţi-ai lua Nokia N78 şi l-ai folosi doar ca telefon când dispozitivul are un potenţial mult mai mare.

Concluzie

Dacă ar fi să aleg două funcţii, una pentru care l-aş cumpăra şi alta pentru care l-aş trece cu vederea, aş nominaliza imediat sistemul de operare şi tastatura. Tastatura este motivul pentru care nu l-aş cumpăra, iar sistemul S60 cu FP2 ar fi cel mai important motiv pentru care l-aş lua în calcul ca o posibilă achiziţie. Însă tastatura mi-a lăsat o impresie atât de slabă, încât funcţionalitatea buna a sistemului de operare păleşte în faţa ei şi-şi pierde sensul.

Nokia N78

Dacă tastatura ar fi fost decentă aş fi putut trece cu vederea celelalte neajunsuri. Şi capacul bateriei care se mişcă şi autonomia redusă. Pe de altă parte, dacă reuşeşti să te împaci bine cu tastatura, situaţia se schimbă. Nokia N78 devine un dispozitiv foarte interesant care merită la capitolul multimedia nota 8 din 10. Camera foto este singurul punct slab pe partea de multimedia.

În concluzie, dacă poţi să faci abstracţie de tastatură, îţi recomand Nokia N78. Cu această excepţie, N78 este un telefon de top. Mă pot obişnui şi cu autonomia redusă când ştiu că am la dispoziţie Symbian S60 cuFeature Pack 2.

Plusuri:

[+] Symbian S60 cu Feature Pack 2
[+] rapid în meniuri şi la deschiderea aplicaţiilor
[+] meniu multimedia reuşit (mai puţin ca design)
[+] suport HSDPA, GPS şi Wi-Fi
[+] card microSD de 2 GB inclus
[+] jack de 3.5 mm
[+] transmiţător FM (pentru cei care nu au MP3 la maşină)

 

Minusuri:

[-] tastatura este execrabilă
[-] autonomia nu este extraordinară
[-] Navi Wheel prea sensibil
[-] capacul bateriei se mişcă (cel puţin la modelul primit de noi la test)

Design, ecran

Când ai de-a face cu un model high end al celui mai important producător de telefoane mobile la nivel mondial este normal să ai pretenţii şi să taxezi şi cele mai puţin importante scăpări. Nokia N78 este un smartphone care se doreşte reprezentativ pentru modelele pe care finlandezii le au în plan pentru acest an.

Ar fi putut fi un model pe care să-l iei în calcul în caz că vrei să-ţi schimbi telefonul actual. Cu o singură condiţie esenţială: să aibă o tastatură. Pentru că ceea ce are Nokia N78 nu prea se poate numi aşa.

Design

N78 are la bază acelaşi principiu de construcţie ca înaintaşii săi, Nokia N81 şi Nokia N82. De la N81 împrumută faţa neagră, de la N82 designul candybar, iar de la ambele marginile cu aspect metalic care îi conferă o alură de trapez.

Nokia N78

Impresia asupra designului este evident subiectivă. Unii nu gustă acest tip de design pe care Nokia l-a adoptat de la N81 încoace. Personal îl găsesc plăcut. Este o un compromis reuşit pentru un telefon care pune accentul în primul rând pe partea multimedia dar se poate dovedi util şi în alte domenii.

Ecran

Singurul cusur pe care i l-am putut găsi, din acest punct de vedere, este dimensiunea. Ecranul lui N78 are 2.4 inch, puţin sub pretenţiile mele dar obişnuit pentru un smartphone. Ca impresie, dimensiunea ecranului este potrivită raportat la lungimea terminalului. Ocupă puţin mai mult de jumătate din aceasta şi nu creează o impresie de disproporţie faţă de restul telefonului.

Despre calitatea ecranului nu am decât cuvinte de laudă. Se vede foarte. Culorile sunt plăcute şi naturale. De asemenea, unghiurile de vizibilitate sunt excelente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News