Nokia N78, excelent dacă n-ai nevoie de tastatură

08.07.2008
Nokia N78, excelent dacă n-ai nevoie de tastatură
Tastatura, controller, butoane

Controller cu Navi Wheel

La prima vedere N78 are un controller cu 5 direcţii obişnuit pentru un Nokia. Numai că beneficiază, dacă se poate spune aşa, de un sistem Navi Wheel. În teorie, acesta ar trebui să uşureze navigarea în cadrul meniurilor şi programelor. Tot ce ai avea de făcut (tot în teorie) ar fi să plimbi degetul pestecontroller, fără să apeşi, pentru a naviga stânga, dreapta, sus şi jos. În realitate, nu ştiam cum să dezactivez mai repede acest Navi Wheel.

Problema cu acest Navi Wheel e că mai mult te încurcă decât să te ajute în cazul lui N78. Te trezeşti că avansezi cu câteva pictograme în meniu, când de fapt nu vrei decât să treci o singură poziţie pe verticală sau orizontală. Este prea sensibil uneori, în timp ce alteori nu pare să te asculte.

O chestie în loc de tastatură

Călcâiul lui Ahile este tastatura. Îmi vine foarte greu să o numesc tastatură. De fapt, sunt 4 beţişoare orizontale. Fiecare beţişor are câte 3 poziţii. Şi aici nu mai este vorba doar de utilizatorii cu degete groase care ar putea avea dificultăţi în folosirea tastelor. Chiar şi doamnele sau domnişoarele cu degete subţiri vor da pe lângă taste.

N78

Din cauza designului tastaturii, scrierea mesajelor, mail-urilor şi chiar a adreselor Web în browser va fi un adevărat chin. Singurul sprijin vine din partea dicţionarului T9, valabil şi pentru limba română.

În jurul controller-ului şi a tastaturii sunt presărate alte câteva butoane. De fapt, singurul buton standard este cel metalic dedicat meniului multimedia. Restul sunt similare sistemului Clix al playerelor MP3 iRiver. Deasupra controller-ului sunt două butoane pentru comenzile de pe ecran. În dreapta şi stânga mai sunt câte două butoane pentru apelare şi închidere, meniu şi ştergere. Utilizarea acestora nu mi s-a părut să ridice probleme, deşi la început se pot dovedi puţin dificil de apelat.

N78

În afară de clasicele butoane laterale pentru cameră şi volum, N78 surprinde prin plasarea sus, lângă butonul de power, a intrării de 3.5 mm pentru căşti. De obicei, aceasta (dacă exista) era plasată jos.

Un alt minus la capitolul construcţie merită N78 pentru jocul de care suferă capacul bateriei. Acesta se mişcă suficient de tare (cel puţin la modelul primit de noi) încât să fie enervant. De vină pentru acest fapt este sistemul superficial deprindere a capacului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News