Nokia pregăteşte telefoane cu design modular

16.12.2008
Nokia pregăteşte telefoane cu design modular

Gigantul finlandez Nokia consideră că actualul mod de proiectare şi dezvoltare al telefoanelor mobile este scump şi lent – într-un cuvânt ineficient. În parteneriat cu NXP (o companie producătoare de semiconductori fondată de către Philips), Nokia a iniţiat NoTA (Network on Terminal Architecture), un proiect prin care doreşte să mărească gradul de flexibilitate al telefoanelor. Nu mă refer la faptul că telefoanele vor deveni flexibile la propriu ci că vor avea implementat un design modular cu mai multe subsisteme – până acum totul se rotea în jurul unui singur motor de aplicaţii.

Fiecare subsistem va executa anumite sarcini, spre exemplu un modul va fi dedicat stocării, altul procesării informaţiilor, un al treilea se va ocupa de conectivitate şi tot aşa. Toate aceste module vor comunica între ele şi cu restul sistemului prin aşa numitele noduri de servicii, bazate pe standarde gen OpenMax (open standards).

Beneficiile unui design modular sunt uşor de intuit. În primul rând, dezvoltatorii hardware şi software vor putea face modificări asupra telefonului fără să fie nevoie de schimbarea designului. Apoi, subsistemele pot fi realizate de diferiţi producători. Nu în ultimul rând, întregul proces de fabricare va dura şi va costa mai puţin. Proiectul NoTA a fost prezentat încă din vara anului 2008, însă nu ştim încă data la care Nokia va lansa dispozitive modulare. O companie mai puţin notorie, Modu Mobile, are la activ o mulţime de telefoane modulare, doar că momentan sunt doar pe hârtie sau în cel mai bun caz prototipuri.

Arhitectura NoTA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News