Nokia renunță la 10000 de angajați, în cea mai mare rundă de restructurări din istoria recentă a companiei

16.03.2021
Nokia renunță la 10000 de angajați, în cea mai mare rundă de restructurări din istoria recentă a companiei

Nokia resimte din plin efectele pandemiei COVID-19, nu mai puțin de 10000 angajați urmând să plece acasă după ultimele decizii de reducere a costurilor. Restructurarea companiei vine într-un moment în care Nokia încearcă să-și facă mai mult simțită prezența ca și furnizor de echipamente 5G.

Gigantul finlandez este în plină competiție cu alți furnizori de echipamente de rețea, cum ar fi Ericsson și Huawei. În primă fază, luat prin surprindere de tranziția la tehnologie 5G mai devreme decât era preconizat, Nokia a reușit cu greu să susțină costul ridicat al dezvoltării tehnologiilor 5G.

Pekka Lundmark a fost numit CEO Nokia în vara anului, rolul său fiind de a remedia situația precară a companiei. Parte din programul ales a presupus restructurarea internă a companiei, noua formulă având patru divizii principale de afaceri – rețele mobile, rețele IP și fixe, cloud și servicii de rețea și Nokia Technologies.

Concedieri masive la Nokia

Având drept țintă ”resetarea bazei de costuri”, etapa cea mai dureroasă a campaniei de restructurare ar urma să elibereze fonduri pentru activitatea de cercetare și dezvoltare, totodată deschizând opțiuni pentru noi capabilități viitoare și gestionarea mai eficientă costurilor legate de inflația salarială. Compania are în prezent 90.000 de angajați, dar se așteaptă să aibă între 80.000 și 85.000 până la sfârșitul anului 2023.

nokia

Nokia a declarat că intenționează să facă „orice ar fi nevoie” pentru a fi lider de piață în 5G, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea profitabilității pe termen scurt. În ciuda rezultatelor mai bune decât se aștepta în trimestrul IV, compania a avertizat că 2021 va fi un an de tranziție.

„Nokia are acum patru grupuri de afaceri pe deplin responsabile. Fiecare dintre acestea a identificat un parcurs pentru creștere durabilă și profitabilă, luând măsuri pentru reinițializarea bazelor de costuri și investiții pentru viitor”, a spus Lundmark.

„Deciziile care pot avea un impact potențial asupra angajaților noștri nu sunt niciodată luate cu ușurință. Asigurarea faptului că avem setările și capacitățile corecte este un pas necesar pentru a atinge performanțe durabile pe termen lung. Prioritatea mea este să mă asigur că toată lumea afectată este susținută prin acest proces.”

Numărul exact de pierderi de locuri de muncă va depinde de condițiile pieței din următorii doi ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult