Nokia va produce telefoane care nu vor trebui reîncărcate

10.06.2009
Nokia va produce telefoane care nu vor trebui reîncărcate

Exclamaţii aproape isterice precum "vai, mi s-a descărcat telefonul" sau "stai că trebuie să-l bag din nou la încărcat" ar putea deveni istorie în curând, graţie celor de la Nokia. Finlandezii lucrează în prezent la o tehnologie care va scuti utilizatorii de calvarul încărcării telefoanelor mobile.

Principiul tehnologiei

Nokia tehnology Oamenii de ştiinţă care lucrează pentru Nokia Research Centre din Cambridge, Marea Britanie, sunt ocupaţi cu dezvoltarea unei tehnologii care realizează conversia undelor electromagnetice în semnal electric. Practic, această tehnologie va capta radiaţiile electromagnetice emise de unele componente ale telefoanelor mobile, precum propria antenă sau receptorul Wi-Fi, şi le va transforma în curent electric, ce va fi folosit de telefon.

Din fericire, această tehnologie nu este doar în stadiu teoretic. Oamenii de ştiinţă au creat deja un prototip care poate capta până la 5 miliwaţi. Problema este că cei 5 miliwaţi nu sunt suficienţi pentru încărcarea unui telefon. De aceea, cercetătorii au început deja să lucreze la un alt prototip care poate produce 50 de miliwaţi. Aceştia ar fi suficienţi pentru încărcarea nu foarte rapidă a unui telefon închis.

Când va fi gata

Întrebarea care stă pe buzele tuturor – când vom putea beneficia de această tehnologie – a primit un răspuns de la Markku Rouvala, unul din oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect. Acesta a afirmat că un telefon care să se încarce singur de la propriile componente care emit radiaţii electromagnetice va putea fi produs peste 3 sau 4 ani.

Nokia Research Centre

Nokia are planuri mari legate de noua tehnologie. Este posibil ca finlandezii să producă telefoane care să se bazeze exclusiv pe aceasta, dar şi să o combine cu alte tipuri de încărcare ecologică, precum captarea energiei solare.

Când această tehnologie va deveni realitate, va fi una dintre cele mai importante invenţii din istoria telefoniei mobile şi numai. Funcţionând permanent, aceasta ar putea profita de timpul în care telefonul stă în standby pentru a-l încărca. Dacă va fi şi suficient de eficientă, această tehnologie ar putea ţine mereu telefonul la un nivel înalt de încărcare.

Nokia Morph

În plus, tehnologia aceasta ar putea fi implementată şi altor dispozitive mobile care au în preajmă unde electromagnetice. De exemplu, un laptop ar putea profita de ea pentru a se încărca atunci când este conectat la o reţea wireless.

Nu ne rămâne decât să sperăm că acestă tehnologie va deveni realitate cât mai curând. Pentru Nokia ar reprezenta o mare realizare şi probabil o mare lovitură dată concurenţilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News