Nomofobia loveşte crunt în utilizatorii de smartphone!

25.06.2012
Nomofobia loveşte crunt în utilizatorii de smartphone!

Nomofobia, teama de a nu avea acces la telefonul mobil sau reţeaua de telefonie mobilă, îi afectează cel mai puternic pe posesorii de smartphone, mulţi dintre ei fiind atât de dependenţi de rutina de zi cu zi şi folosirea aplicaţiilor instalate pe telefon, încât nici nu pot concepe viaţa fără gadgetul preferat.

Informaţiile furnizate de Mobile Mindset Study – studiu al companiei de securitate Lookout, realizat folosind date furnizate de Harris Interactive – arată că în Statele Unite, trei din cinci posesori de smartphone nu pot rezista mai mult de o oră fără a verifica noutăţile de pe telefonul mobil.

Care sunt principalele temeri resimţite de utilizatori la pierderea unui smartphone

Cât despre grijile utilizatorilor de smartphone, studiul arată că 94% dintre ei se tem că ar putea pierde telefonul mobil, iar dintre aceştia, 74% recunosc că s-au panicat atunci când au pierdut un telefon în trecut. Rugaţi să descrie starea de spirit resimţită, 14% dintre păgubiţi au descris o stare generală de disperare, iar 7% au resimţit chiar o stare de rău fizic, ca şi cum s-ar fi îmbolnăvit brusc.

În mod paradoxal, nu pierderea datelor personale stocate în memoria telefonului reprezintă grija cea mai mare pentru un posesor de smartpone. Neplăcerea de a rămâne fără telefon, combinată cu efortul depus şi costurile financiare legate de înlocuirea unui smartphone sunt griji mult mai mari pentru utilizatori. 38% dintre participanţii la studiu s-au plâns de costurile asociate înlocuirii unui smartphone pierdut şi 24% (pentru un total de 62%) s-au arătat preocupaţi de neplăcerile efortului în sine, legat de cumpărarea şi configurarea unui nou smarthone. Numai pentru 29% dintre utilizatori pierderea/compromiterea datelor personale reprezintă o cauză majoră de îngrijorare la pierderea unui smartphone.

Care sunt locaţiile preferate pentru un utilizator de smartphone

Rezultatele arată că fie utilizatorii sunt mai puţin preocupaţi de datele personale decât se credea până acum, sau pur şi simplu aceştia nu realizează cât de multe informaţii sensibile au stocate pe telefonul mobil.

O altă întrebare adresată utilizatorilor încearcă să stabilească locaţiile preferate unde butonăm telefonul mobil.

Astfel, rezultă că 54% din utilizatorii de smartphone preferă să-l folosească stând în pat, iar 39% pentru a umple timpul petrecut la WC. 30% dintre utilizatori consultă telefonul mobil în timp ce iau masa la restaurant sau în familie şi 24% în timp ce conduc autoturismul personal. 9% dintre utilizatori nu se pot despărţi de telefonul mobil nici măcar atunci când merg la biserică.

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult