NVIDIA ar putea avea un răspuns la parteneriatul Samsung vs AMD: MediaTek GeForce

16.05.2023
NVIDIA ar putea avea un răspuns la parteneriatul Samsung vs AMD: MediaTek GeForce

În lipsă de alte opțiuni, NVIDIA pare că-și va face intrarea în piața de unități GPU pentru mobil cu ajutorul MediaTek, noul parteneriat promițând roade încă de anul viitor.

Urmând exit-ului mai degrabă rușinos din piața de chipseturi pentru mobil, avut după ce propria soluție NVIDIA Tegra a eșuat în anul 2008, compania acum aflată în avangarda soluțiilor de accelerare AI caută să-și reafirme influența în sfera dispozitivelor mobile. Iar MediaTek ar putea fi candidatul perfect pentru un „cal troian” care să strice actuala ierarhie a producătorilor de chipseturi, livrând o soluție grafică neașteptat de competitivă, chiar pe segmentul telefoanelor de buteg.

Între timp Qualcomm, actualul lider de piață, rămâne într-o poziție mai degrabă precară, dezvoltând propria gamă Snapdragon fără ajutor extern din surse cu „pedigri”.

Printre posibilele atuuri în fața AMD, avem chiar tehnologia DLSS și Ray Tracing, pe care NVIDIA le adaptează deja pentru dispozitive precum Shield TV și servicii bazate pe streaming de jocuri.

Confruntat pentru prima dată cu competiție reală pe segmentul mobile gaming, AMD ar putea depune ceva mai mult efort în parteneriatul cu Samsung, viitorul chipset Exynos 2300 urmând să confirme (sau infirme) supremația AMD pe segmentul mobile gaming.

Merită amintit că Exynos 2200, deși a reușit să devanseze chiar și SD8 Gen 2 pe segmentul ray-tracing, a rămas în urma predecesorului Snapdragon 8 Gen 1 în benchmark-uri convenționale pentru gaming pe mobil. În plus, chipsetul a demonstrat performanțe sub așteptări în testele de eficiență, indicând tendință de supraîncălzire comparat rivalului Qualcomm.

În timp ce NVIDIA ar părea într-o poziție favorabilă, merită amintit că dezvoltatorul GeForce nu a mai avut de mult timp contact cu segmentul mobile, iar actuala ofertă de unități GPU are un istoric mai degrabă controversat, presărat cu intrigi pe tema defectelor manifestate prin topirea conectorilor de alimentare, inadecvați unităților GPU cu consum mult prea mare de energie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult