OnePlus va limita performanța aplicațiilor și pe telefoanele Nord 2, dar confirmă o nouă setare ‘optimized mode’

23.07.2021
OnePlus va limita performanța aplicațiilor și pe telefoanele Nord 2, dar confirmă o nouă setare ‘optimized mode’

OnePlus confirmă „optimizarea” performanțelor pentru nu mai puțin de 300 aplicații de Android, însemnând că măsurătorile în benchmark-uri nu se vor potrivi de fel cu performanțele reale ale telefoanelor, inclusiv noul flagship OnePlus Nord 2.

Constrâns de circumstanțe, producătorul chinez a recunoscut că limitează artificial performanța aplicațiilor de mobil, precizând că măsura are menirea de a conserva autonomia bateriei, cu minime consecințe asupra experienței în utilizare. Altfel spus, aplicațiile încetinite pentru economisirea bateriei pot accesa în continuare suficiente resurse de procesor, pentru a nu degrada simțitor performanțele resimțite.

În mod predictibil, veste inițială și nici clarificările ulterioare nu au fost bine primite de entuziaști și utilizatorii de rând, brandul smartphone fiind criticat pentru lipsa de transparență și modul în care aplicațiile de tip benchmark au primit în mod selectiv acces nerestricționat la întreaga putere de procesare a dispozitivelor.

Având în vedere natura „optimizărilor” aduse, simpla retragere a limitărilor de performanță nu este o opțiune viabilă, asta însemnând că dispozitivele actuale și viitoare devin dintr-o dată mai fierbinți și cu autonomie inferioară competiției. Astfel, singura variantă plauzibilă este adăugarea unei setări care să permită ocolirea acestor optimizări, desigur, pe „cheltuiala” utilizatorilor.

Astfel, începând cu versiunea Oxygen OS 12 și pentru toate dispozitivele OnePlus viitoare va exista o setare numită ‘optimized mode’, a cărei debifare permite restabilirea performanțelor la un nivel comparabil măsurătorilor obținute folosind aplicațiile de tip benchmark.

La începutul acestei luni, OnePlus a fost delistat din catalogul Geekbench, urmând suspiciunilor privind manipularea indicatorilor de performanță. Deși aplicațiile de benchmarking au funcționat în conformitate cu ceea ce se aștepta de la chipset-ul Snapdragon 888, telefoanele au împiedicat numeroase aplicații din a accesa potențialul maxim al chipsetului folosit. În mod perfect rezonabil, Geekbench a considerat asta o păcăleală îndreptată împotriva consumatorilor, delistând toate dispozitivele suspectate.

Cât despre modelul OnePlus Nord 2, acesta este supus acelorași algoritmi de limitare a performanțelor, atât timp cât setarea relevantă nu este bifată de utilizator.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult