Oppo ar putea renunța la cipurile Qualcomm. Pregăteșete un procesor proprietar pentru 2023

07.04.2022
Oppo ar putea renunța la cipurile Qualcomm. Pregăteșete un procesor proprietar pentru 2023

Oppo a făcut deja un pas în direcția procesoarelor proprietare odată cu lansarea modelului Find X5 Pro, care integrează un cip pentru procesare AI numit MariSilicon X. Acesta nu îmbunătățește performanța re procesare în aplicații obișnuite, însă este folosit în timpul filmărilor pentru o procesare îmbunătățită a cadrelor în timpul filmărilor, în special. Se pare însă că Oppo lucrează în paralel și la un chipset proprietar, care ar putea fi lansat în următorul an.

Chipset-ul Oppo ar putea fi mai puțin performant decât soluțiile concurente

Conform IT Home, Oppo se pregătește de dezvoltarea noului său „Application Processor” (AP) în cadrul fabricilor TSMC, aceleași care produc și majoritatea procesoarelor concurente din piață, precum cele de la Apple și (în curând) Qualcomm. Se pare însă că soluția Oppo nu va fi la fel de avansată, cel puțin nu de la prima generație. La fel ca în cazul procesorului MariSilicon X, AP-ul Oppo ar putea fi dezvoltat folosind o arhitectură pe 6nm (în prezent Samsung, MediaTek și Qualcomm folosesc 4nm, în timp ce Apple este pe a doua generație de 5nm). Acesta ar putea fi lansat alături de un nou smartphone, probabil modelul flagship Find X6 Pro, în 2023.

Nu este însă clar cum va putea fi comparat în materie de performanță noul AP de la Oppo față de soluțiile Apple, Samsung, MediaTek sau Qualcomm. Anterior, Huawei își făcea propriile procesoare high-end, însă acestea erau întotdeauna mai puțin performante în teste decât concurența. Totuși, în utilizare normală și în special cu software-ul optimizat de Huawei special pentru procesoarele Kirin, acestea erau foarte performante și foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Astfel, Oppo ar putea renunța la o parte din performanța pe care o primește din partea soluțiilor Qualcomm, însă ar putea dezvolta software specializat pentru Application Processor, care ar putea să asigure o experiență de utilizare mai bună și mai eficientă.

Se pare că există deja planuri și pentru o a doua generație AP de la Oppo, care ar putea debuta în 2024 pe arhitectură de 4nm. Acel model ar putea folosi și un modem 5G proprietar.

sursa: IT Home

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult