Oppo Find X2 review: un nou concurent pe segmentul premium din Europa

15.05.2020
Oppo Find X2 review: un nou concurent pe segmentul premium din Europa

Am scris în trecut despre dispozitivele Oppo, mai mult din perspectiva unui observator al industriei, întrucât produsele companiei chineze nu erau disponibile oficial la noi în țară. La începutul acestui an însă, Oppo a anunțat că intră oficial pe piața din România, iar primul dispozitiv pe care am ocazia să îl testez este chiar flagship-ul brandului, Find X2, telefonul care vine să se lupte și pe piața din Europa cu brandurile mari deja stabilite.

Oppo Find X2: design premium, dar nu foarte original

De-a lungul timpului, Oppo s-a remarcat prin telefoane bine dotate la prețuri accesibile, însă modele precum originalul Find X și acum seria Find X2 demonstrează că ambițiile companiei sunt mult mai mari pe termen lung. Poți compara din punct de vedere al construcției Find X2 cu orice alt dispozitiv de top disponibil și sunt șanse ca acest model să iasă chiar în fața concurenței.

Design-ul în sine nu este extrem de „original”. Asemeni Huawei, Samsung și mulți alții, și Oppo folosește o construcție din paneluri de sticlă curbate pe ambele părți, cu o ramă de metal de jur-împrejur și cu un ecran OLED curbat la margini. Ba chiar ecranul este și perforat în colțul din stânga-sus. Este extrem de greu să diferențiezi Oppo Find X2 de alte telefoane lansate în ultimele câteva luni, dacă toate sunt puse pe o masă cu ecranul stins.

Oppo Find X2

Singurele elemente care ar putea da de gol că avem de a face cu acest model ar putea fi butoanele de volum de pe partea stângă, poziționate cam la jumătatea dispozitivului, o poziție puțin ciudată. Acestea au și o formă foarte rotunjită, care le diferențiază de alte modele. Butonul Power, de asemenea poziționat spre centru, are o mică indentație și are desenată acolo o dungă verde. De fapt, întregul telefon pe care l-am testat era verde, cu nuanțe de mov în reflexie pe capacul de pe spate. Oppo încearcă lucruri diferite atunci când vine vorba despre decorarea capacului de sticlă de pe spate, incluzând un model care se vede doar în reflexii, în locul unui panou de sticlă mată sau a unei culori uniforme.

Pe spate, Oppo, asemeni Huawei, încearcă să poziționeze textul în mod landscape, sugerând astfel că acesta este un „camera phone”, iar utilizatorul va ține acest model orizontal pe perioade mai lungi de timp. Design-ul camerei este de asemenea destul de obișnuit pentru vremurile noastre, fiind încadrată într-un dreptunghi rotunjit, cu trei senzori vizibili. Nu avem de a face cu camere de adâncime, camere 3D TOF sau alte astfel de elemente complicate.

Oppo Find X2 back

Accesorii de top

Câteva lucruri interesante găsim însă în cutia lui Find X2. Pe lângă o pereche de căști USB Type-C, ceva obișnuit pentru dispozitive high-end cu Android, avem de a face cu o husă de silicon, ceva care apare din ce în ce mai rar în cutia telefoanelor, cât și un încărcător rapid… impresionant. Nu că ar avea un design prea interesant, ci pentru că este de departe cel mai mare adaptor de priză pentru un telefon pe care l-am văzut până acum.

Comparat cu cel de 18W de la Apple, acesta este cel puțin de două ori mai mare în oricare direcție. Încărcătorul are o putere de 65W, deci în teorie ar putea alimenta și un laptop de birou fără mari eforturi, însă fiind bazat pe tehnologia proprietară Super VOOC, acesta folosește un port USB Type-A, deci nu este compatibil cu standardul USB Power Delivery, care merge doar pe mufe USB Type-C. Dacă vreți încărcare rapidă la 65W pe Oppo Find X2 va trebui neapărat să folosiți acest adaptor, iar alte dispozitive nu se vor încărca rapid de la el, ci doar la putere „normală” (5V și 1 sau 2A). Telefonul este însă compatibil cu Power Delivery, deci va putea fi încărcat la o viteză mai mică, dar totuși „rapidă” cu un adaptor de 18W de iPhone, de exemplu.

Oppo Find X2 charger

Pentru a putea transporta energia cu la o putere atât de mare, chiar și cablul inclus în pachet pare să fie mai gros decât unul normal. Asta sugerează că încărcarea rapidă nu va putea fi realizată nici fără acesta, sau cel puțin nu în siguranță. Încercați să nu îl deteriorați sau să îl pierdeți pe cel original dacă vreți să beneficiați de acea încărcare rapidă.

Oppo Find X2 este unul dintre cele mai performante telefoane de pe piață

Chiar dacă nu este primul telefon echipat cu Snapdragon 865 de pe piață, acesta este primul model echipat cu acest chipset pe care am pus mâna. Nu pot spune că eram dezamăgit de modelele echipate cu Snapdragon 855 sau 855+, ba chiar și cele cu 845 încă sunt dispozitive foarte puternice. Totuși, Oppo Find X2 reușește să le întreacă pe toate. Telefonul a atins scoruri extrem de bune în testele sintetice, iar pe tot parcursul utilizării, acesta s-a comportat exemplar. Fără încetiniri, fără timpi de așteptare. Totul este aproape instant. Desigur, aici ajută și ecranul foarte rapid.

În timp ce performanța lui Oppo Find X2 nu va oferi avantaje pe termen scurt, întrucât probabil că nu va face nimic cu mult mai repede decât un model cu procesorul de anul trecut, acesta ar putea fi „valabil” pe o perioadă mai lungă. Vor trece mulți ani până când aplicațiile de Android vor da bătăi de cap acestui telefon, iar asta pare să fie acum motivul principal pentru care să îți iei un telefon de top. Da, este mai scump, dar nu necesită să fie înlocuit la fel de des. Update-uri de software să fie și poate o schimbare de baterie după 2 sau 3 ani, că telefonul sigur poate să „ducă” mult în timp.

Benchmarks

  • AnTuTu – 579.238
  • GeekBench 5 – Single-Core: 910 / Multi-Core: 3.229
  • 3DMark Sling Shot Vulkan – 6.487
  • PCMark – 11.576

Oppo Find X2 front center

Cel mai performant ecran pe care l-am întâlnit

Samsung a dat startul telefoanelor flagship cu ecrane de 120 Hz, după ce mulți producători deja ofereau 90 Hz pe modelele lor încă de anul trecut. Ba chiar câțiva producători precum ASUS și Razer veneau deja cu ecrane la 120 Hz pe dispozitivele lor de gaming. Dar acelea erau produse de nișă, iar Oppo dorește să facă din Find X2 un flagship „mainstream”, pe același nivel cu Samsung, Huawei, Apple și mai nou Xiaomi și OnePlus. Iar adevărul este că nu doar că se apropie foarte mult de ele, dar le și întrece.

Încă nu am testat OnePlus 8 Pro, cu ecranul QHD la 120 Hz, însă Oppo Find X2 vine cu un ecran de-a dreptul impresionant, cu aceleași specificații. Spre diferență de Samsung, care te pune să alegi între rezoluție QHD la 60 Hz sau Full HD la 120 Hz, Oppo permite configurarea telefonului în rezoluție maximă și refresh rate de top. Astfel, ecranul de pe Find X2 reușește să fie cel mai fluid și cel mai arătos pe care l-am folosit până acum.

Oppo Find X2 screen top

Da, este configurat cu un profil de culori stridente din fabrică, dar poate fi setat și pe un mod mai neutru, care arată foarte bine. Fiecare animație, fiecare atingere, scroll sau meniu se mișcă cu o viteză incredibilă pe ecran. Poate chiar prea rapidă, uneori. Vei simți imediat diferența atunci când te întorci la un ecran cu frecvență mai mică. Poate că nu va fi diferență foarte mare pe unul de 90 Hz, însă întoarcerea la iPhone 11 Pro Max-ul personal de 60 Hz a fost destul de ciudată.

Oppo se mândrește atât de mult cu ecranul la 120 Hz, încât a inclus și o funcție de interpolare a conținutului de pe ecran, similară cu cea de pe televizoare, care să accelereze conținutul de la 24, 30 sau 60 de cadre pe secundă la 120. Sugerez să nu folosiți această funcție și să vă uitați la conținut video așa cum a fost creat. Mișcarea este mai fluidă, dar în același timp pare mult mai „falsă” și se pot vedea artefacte de interpolare în mișcări rapide.

Oppo Find X2 screen bottom

Autonomie foarte bună și încărcare rapidă

În ciuda faptului că folosește un ecran QHD la 120 Hz, autonomia lui Oppo Find X2 este decentă, cu cel puțin o zi de utilizare normală, dacă nu chiar două pentru cei care nu depind atât de mult de telefon pe parcursul zilei. Telefonul se încarcă însă foarte repede, deci în doar câteva minute poți recupera jumătate de zi de utilizare. O încărcare completă durează aproximativ 45 de minute cu adaptorul din cutie. Din păcate, nu există încărcare wireless pe acest model.

Oppo Find X2 bottom

Software: „călcâiul lui ahile” pentru Oppo Find X2

Dacă până acum totul despre Oppo Find X2 a fost „de top”, la capitolul software, compania chineză mai are câteva lucruri de îmbunătățit. Co oricare producător de telefoane care „se respectă”, Oppo vine cu un skin personalizat de Android 10: Color OS 7.1. Nu este nimic fundamental greșit cu această interfață,  ba chiar este mai „curată” și mai ușor de folosit decât altele de la concurență, însă se simte o lipsă de finisare pe alocuri.

De exemplu, la prima configurare, telefonul îți cere să setezi opțiunile de autentificare. Dacă înregistrarea unei amprente este simplă și merge fără probleme, înregistrarea feței este foarte slab implementată. Încearcă să se inspire de la iOS, cu rotirea feței pentru a prinde trăsăturile feței din toate unghiurile, însă chiar și cu lumină naturală destulă, procesul a s-a blocat de vreo trei ori până când am reușit să înregistrez fața complet.

Apoi, în aplicația de cameră, există anumite moduri care folosite împreună pot opri aplicația de fiecare dată. De exemplu, dacă ai modul AI selectat în timp ce faci poze și se întâmplă să fie noapte, iar telefonul activează automat un mod nocturn, de fiecare dată când apeși pe declanșator, aplicația se închide, fotografia nu este salvată și ești întors în meniul principal. N-am mai întâlnit astfel de bug-uri în aplicații de cameră pe telefoane premium de mult timp.

oppo software

Am apreciat faptul că software-ul nu are mult bloatware. În afară de aplicațiile standard și cele de la Google, Oppo nu a inclus decât câteva aplicații proprii mai… ciudate. Unul este Oppo Relax, o aplicație care redă sunete liniștitoare din diverse categorii. Este binevenită pentru cei care caută așa ceva, dar nu mi se pare genul de aplicație absolut necesară pe care să o preinstalezi pe un smartphone. Există o bancă de sunete cu diverse tematici: malul mării, camping noaptea, pădure, zgomot de oraș, etc. Problema este că există și alte sunete pe care le-ai putea descărca, doar că download-ul nu pornește niciodată.

O altă aplicație „în plus” este Soloop, un editor video simplu, care poate crea mici videoclipuri din fotografiile și filmările din telefon. Aceasta este ușor de utilizat și are câteva teme prestabilite, unele care au însă muzică în limba chineză. Pare genul de aplicație care a făcut tranziția din China în Europa fără a adapta obligatoriu conținutul la regiune.

oppo apps

În cele din urmă, există o aplicație dedicată jocurilor video. Aici vei găsi listate toate jocurile instalate, alături de o estimare a consumului de baterie în ore rămase de gaming și puterea semnalului conexiunii la internet. Avantajul este că dacă pornești un joc din această aplicație, poți opri notificările și respinge automat apeluri pentru o experiență de gameplay neîntreruptă. De asemenea, există posibilitatea de a folosi un „mod concurs”, care accelerează telefonul, dar consumă mai multă baterie și crește semnificativ temperatura în utilizare.

Asemeni Samsung, și Oppo are un meniu lateral care oferă acces rapid la anumite funcții și scurtături către contacte sau aplicații preferate.

Câteva update-uri ar putea rezolva micile inconsistențe ale software-ului de pe Oppo Find X2, însă momentan alte companii au un software mai bine pus la punct în aceeași categorie de preț.

O camera sub așteptări

Și camera foto se află cam în aceeași situație cu sistemul de operare, iar motivele din spatele problemelor par a fi aceleași: software-ul nu este finisat. În timp ce aplicația de cameră este ușor de folosit, iar funcțiile sunt la un nivel similar cu cel al concurenței, fotografiile rezultate sunt foarte inconsistente.

Modul AI pare să realizeze fotografii care afișează culori mult prea saturate, însă plăcute. Cu siguranță, cei care fac fotografii multe pentru rețele de socializare nu vor fi probabil deranjați de asta, dar cei care vor culori mai naturale vor trebui să oprească această capabilitate. Totuși, de multe ori timpul de expunere este exagerat, iar unele situații fotografiile sunt pur și simplu procesate greșit.

De exemplu, în modul nocturn, uneori balansul de alb poate fi complet eronat, iar unele fotografii ies albastre sau roz, fără un motiv anume. De altfel, modul nocturn este probabil cea mai mare problemă a acestui telefon, oferind rezultate sub concurență chiar și în cele mai bune condiții.

Foto zi

Camera de 48 megapixeli principală destul de performantă, fiind ajutată și de procesoru de imagine de pe Snapdragon 865, iar zoom-ul 2X extins la 5X prin zoom hibrid pare să se comporte ok în majoritatea situațiilor. În cele din urmă, camera ultra-wide este semnificativ mai slabă, captând foarte puține detalii. Asta pe timp de zi.

Foto noapte

Pe timp de noapte, fotografiile sunt în principal „zgomotoase” și lipsite de multe detalii pe toate camerele cu modul nocturn. Fără acesta, imaginile ies mai detaliate, dar întunecate și zgomotoase. Sper ca aceste probleme să poată fi „reparate” prin software, întrucât am văzut telefoane care scoteau rezultate mult mai slabe pe timp de zi și totuși aveau un night mode „utilizabil”.

În stadiul actual, Oppo Find X2 are o cameră bună, dar sub ceea ce oferă producătorii precum Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi sau OnePlus în această categorie de preț. Cel mai mare „păcat” al acestei camere este faptul că nu te poți baza pe ea să ofere rezultate consistente în toate situațiile și uneori nici în scenarii similare.

Concluzii

Oppo a reușit să creeze un dispozitiv premium din punct de vedere hardware cu Find X2, iar cei care sunt măcar intrigați de acest model vor putea opta chiar și pentru Find X2 Pro, cu o cameră și mai performantă decât acesta, și, sper eu, fără problemele pe care le-am întâlnit la acest model.

Cu un software mai bine pus la punct, Oppo Find X2 ar putea fi un model pe care cu adevărat să îl pot recomanda peste alte modele de top. Momentan însă, este un efort foarte bun, cu câteva mici probleme. Performanța lui Find X2 este impresionantă, ecranul este unul dintre cele mai bune de până acum, iar construcția este la un nivel înalt. Oppo are doar de lucrat la componenta software pentru a deveni o adevărată amenințare pentru ceilalți jucători din segmentul de smartphone-uri premium.

Părţi pozitive

+ Design și construcție premium
+ Unul dintre cele mai performante smartphone-uri disponibile
+ Ecran la 120 Hz cu rezoluție QHD+
+ Încărcare foarte rapidă la 65W
+ Include husă în pachet

Părţi negative

- Software-ul are încă probleme
- Camera foto nu se ridică la nivelul așteptărilor
- Butoanele fizice pentru volum sunt poziționate prea jos

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult