Orange Nivo – surprinzător de bun pentru un terminal accesibil

Orange Nivo - surprinzător de bun pentru un terminal accesibil

Telefonul Orange Nivo este un smartphone accesibil prin definiţie. Operatorul de telefonie mobilă a apelat la o companie din China pentru a putea oferi clienţilor un smartphone la un preţ cât mai redus. În mod surprinzător, rezultatul a fost unul foarte atractiv. Am avut posibilitatea să petrecem puţin timp alături de Nivo şi mai jos puteţi citi impresiile pe care ni le-a lăsat.

Construcţie

Pentru un telefon ieftin, Orange Nivo arată mai mult decât decent. Nu trebuie să cauţi materiale speciale sau detalii fine. Acesta este un smartphone cu o carcasă de plastic solidă şi cu îmbinări aproape perfecte. Capacul de pe spate are o textură foarte fină la atingere şi ne-a dus imediat cu gândul la smartphone-urile entry level de la Sony. Două ornamente, pe latura superioară şi în jurul camerei foto, par să fie metalice. Butoanele sunt în număr de trei, pentru pornire şi volum, iar cei doi conectori, pentru căşti şi cablu de date/încărcare, se află pe latura superioară. Telefonul are forme rotunjite şi stă foarte bine în mână.

Orange Nivo - smartphone accesibil cu diagonala de 4”

Capacul lui Orange Nivo ascunde bateria şi slot-urile pentru mini SIM şi microSD. Mi s-a părut puţin ciudat faptul că acestea din urmă au fost amplasate pe dos, relativ la baterie. SIM-ul poate fi accesat oricând, însă accesul la cardul microSD este blocat de acumulatorul Li-polimer. Difuzorul a fost poziţionat în jumătatea inferioară a spatelui carcasei. În partea din faţă găsim o grilă metalică pentru cască, senzorul de proximitate şi camera frontală. Sub ecran se află trei butoane tactile. Vi se pare că lipseşte ceva? LED-ul de stare nu este prezent. Mă aşteptam să văd o lumină aprinsă sub grila căştii sau în jurul ei atunci când am conectat smartphone-ul la încărcător.

Dotări

Orange Nivo este livrat cu cablu microUSB şi manual. 

Orange Nivo - capacul de pe spate are o textură fină

Specificaţii

  • Ecran: 4”, 480×800, TFT
  • Sistem de operare: Android 4.1.2
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Play MSM8225
  • Procesor: 1 GHz, dual core
  • GPU: Adrono 203
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 4 GB, 0,9 GB pentru aplicaţii, 1,6 GB disponibili
  • Card: microSD
  • 3G: 7,2 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Cameră foto: 5 MP, autofocus
  • Filmare video: 720×480, 30 fps, 3GP
  • Cameră video secundară: 0,3 MP
  • Baterie: 1.430 mAh
  • Dimensiuni: 124 x 65 x 10,4 mm
  • Greutate: 120 g

Ecranul

Nici aici nu trebuie să avem pretenţii de la Orange Nivo, cunoscut în alte cercuri sub numele de Coolpad 7650U. Ţinând cont de preţul său la liber, oferta este surprinzător de bună. Ne aşteptam la o rezoluţie redusă, de 320×480 pixeli, însă primim 480×800 pixeli, pe un ecran TFT obişnuit. Unghiurile de vizibilitate sunt bune şi aproape că am fost tentat să cred că Nivo are un ecran IPS. Luminozitatea maximă este bună chiar şi pentru exterior, iar ecranul este destul de vizibil în lumină puternică. Telefonul permite ajustarea automată a luminozităţii, însă profilul este destul de agresiv şi o reduce destul de mult în interior. Per ansamblu, smartphone-ul primeşte o mare bilă albă la capitolul ecran.

Orange Nivo ne-a surprins plăcut cu ecranul său

Sistemul de operare

Orange Nivo rulează Android 4.1.2 şi nu cred că utilizatorii au nevoie de mai mult. Interfaţa este foarte apropiată de cea standard. Ecranul pentru deblocare permite realizarea unor gesturi pentru a porni aplicaţiile dorite sau pentru a debloca telefonul. Aceleaşi gesturi pot fi stabilite şi pentru ecranul principal. Acesta este flancat de încă două pe fiecare latură. Zona de notificări nu are niciun buton preinstalat şi oferă doar acces direct la meniuri de Setări. Utilizatorul poate alege patru aplicaţii pentru bara de la baza ecranului, iar sertarul cu aplicaţii este standard. Tastatură default este destul de complexă şi permite gesturi de tip swipe.

Performanţe

Dacă sunteţi familiari cu chipset-ul lui Orange Nivo, aţi înţeles deja că acesta nu este un smartphone performant. În ciuda faptului că dispune de un procesor dual core tactat la 1 GHz, acest chipset a fost lansat cu mai bine de un an în urmă şi este construit cu procesul de fabricaţie pe 45 nm. Atunci când procesorul este în sarcină pentru o perioadă mai lungă, telefonul începe să se încălzească în partea din spate. Din fericire, nucleul grafic nu este unul din cele mai lente de pe piaţă şi veţi putea rula fără probleme jocuri precum Temple Run 2. Nu vă faceţi însă speranţe pentru jocuri mai sofisticate, precum cele din seria Need for Speed. Memoria RAM limitată nu vă ajută deloc.

Orange Nivo - slot-urile nu sunt bine amplasate

AnTuTu – 6213
Quadrant – 2230

Multimedia

Ieşirea audio a telefonului nu excelează. Atunci când sunetul începe să fie redat se poate observa un mic fâşâit de fundal cu anumite căşti. Cei care nu sunt pretenţioşi nu vor avea probleme cu ieşirea audio a lui Orange Nivo. Playerul video preinstalat va rula clipuri HD, dar ele sunt puţin cam mult pentru rezoluţia redusă a ecranului. Difuzorul are un volum maxim peste medie şi suficient de puternic pentru unele medii zgomotoase. Calitatea sunteului este decentă, iar apelurile se aud bine prin speaker. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre cască. Vocea nu se aude atât de clar. Orange susţine că Nivo suportă HD voice, dar noi nu am avut un terminal compatibil la dispoziţie pentru a testa această facilitate.

Orange Nivo - cei doi conectori de pe latura superioară

Camera foto

În condiţii de lumină bună, camera foto de 5 MP a lui Orange Nivo surprinde în mod plăcut. Culorile poate că nu sunt excelent capturate, însă detaliile sunt bine reproduse. Zgomotul de imagine este vizibil chiar şi în condiţii optime, însă nu afectează foarte mult imaginea, mai ales dacă utilizatorul o va redimensiona ulterior. În interior, imaginile devin mai zgomotoase, însă detaliile sunt păstrate, camera aplicând un profil de sharpness agresiv. Lipsa unui LED reduce utilitatea camerei foto în condiţii de lumină foarte slabă. Camera frontală are o calitate mai redusă a imaginii, cu zone foarte soft pe de-a lungul marginilor cadrului. Ea va fi acceptabilă pentru Skype.

Poză test - 5 MP Poză interior 5 MP
Poză interior 5 MP Cameră frontală

Filmarea video cu Orange Nivo ar fi avut mult potenţial dacă erau oferite mai multe opţiuni. Ea este limitată la rezoluţia de 720×480 pixeli, cu 30 fps şi o rată de compresie de 2 Mbps. Formatul în care sunt înregistrate clipurile este 3GP, iar sunetul este înregistrat doar cu microfonul de lângă camera foto. Imaginea arată destul de bine, cu detalii bine reproduse, însă suferă la capitolul compresie. De asemenea, focalizarea automată, posibilă în modul foto, nu este disponibilă în modul video. Dacă producătorul ar fi implementat o filmare la rezoluţie HD, posibilă de altfel cu hardware-ul telefonului, Nivo ar fi avut încă un atu.

Clip de test – 7 MB

Autonomia

Telefonul fiind blocat în reţeaua Orange şi fiind oferit pentru teste fără o cartelă cu date, nu am reuşit să facem un test de autonomie în condiţii de utilizare zilnică intensă. Am avut la dispoziţie o cartelă doar pentru apeluri şi am estimat o autonomie de două zile cu mai puţin de 60 minute de convorbiri pe zi. Am mai rulat un test foarte dur de navigare pe Internet folosind conexiunea WiFi şi un test de redare video. În cazul primului test, cu luminozitatea ecranului redusă la 65%, am reîncărcat şase pagini web la un interval de trei minute. Bateria a fost consumată în două ore şi 30 minute. Pentru testul de redare video am folosit un film la rezoluţie SD, pe care l-am rulat cu ajutorului playerului video integrat. Cu luminozitatea ecranului la 80%, autonomia fost de trei ore.

Orange Nivo - profilul

Alte aspecte

Orange livrează smartphone-ul Nivo cu o serie de aplicaţii preinstalate. Printre acestea se numără Orange film, Orange Asistant, Driver şi TV de la Orange. Lipseşte aplicaţia YouTube, dar în locul ei am găsit Dailymotion. Pentru cei ce doresc să asculte radio, aplicaţia Deezer este o soluţie interesantă. Nu mi-a plăcut faptul că unele jocuri preinstalate – The Sims 3, Uno şi Block Breaker 3 – nu porneau decât dacă utilizatorul era taxat cu 3 € pentru fiecare. Au fost câteva momente de-a lungul testului în care placa de reţea wireless s-a dezactivat singură. Ele nu a fost însă atât de dese încât să fie deranjante.

Preţ şi disponibilitate

Orange Nivo este disponibil doar în magazinele Orange. Preţul său este 1 € pentru diverse abonamente noi sau la prelungirea contractului. Preţul la liber este de 99 €, iar terminalul poate fi deblocat în magazinele operatorului de telefonie mobilă.

Orange Nivo - sertarul cu aplicaţii

Concluzie

Dacă sunteţi client Orange şi sunteţi în căutarea unui smartphone accesibil, Nivo este o recomandare foarte uşoară. Chiar şi preţul la liber este extrem de atractiv. Nu ştim cum se va comporta în timp, însă reportul preţ/facilităţi este foarte bun. Ecranul se numără printre punctele sale forte, însă terminalul nu stă atât de bine la capitolul autonomie. Camera foto ne-a lăsat o impresie bună, însă memoria RAM limitează numărul de aplicaţii ce pot fi rulate de telefon.

Părţi pozitive

construcţie mai mult decât decentă
ecran bun, cu rezoluţie mare pentru segmentul său
cameră foto peste medie
preţ foarte atractiv

Părţi negative

puţină memorie RAM
se încălzeşte când procesorul este în sarcină
autonomie scăzută

Urmărește Go4IT.ro pe Google News