Performanţele lui Galaxy S3, invers proporţionale cu temperatura

17.07.2012
Performanţele lui Galaxy S3, invers proporţionale cu temperatura

Cel mai “hot” smartphone Samsung al momentului nu se împacă prea bine cu temperaturile înalte, pierzând vizibil din performanţă odată ce temperatura atinge 40° C. Aparent, de vină nu este neapărat temperatura ambiantă, cât inabilitatea sistemului de răcire de a îndepărta suficient de repede căldura generată de chipsetul Samsung Exynos 4.

Samsung Galaxy S3

Încă de la lansare, Samsung Galaxy S3 a fost apreciat pentru performanţele deosebite atinse cu procesorul quad-core la 1.4 GHz, produs folosind litografie pe 32 nm şi nuclee ARM Cortex A9 recunoscute pentru eficienţa foarte bună. Totuşi, inginerii Samsung par să fi supraestimat abilităţile lui Galaxy S3 de a disipa căldura generată de chispet, concentrându-şi eforturile pentru obţinerea unui design cât mai suplu şi reducerea la minimum a greutăţii finale.

Problemele apar după câteva minute de utilizare intensă, de exemplu la rularea unor aplicaţii foarte solicitante, cum este jocul Shadowgun şi unelebenchmark-uri. Creşterea temperaturi interne pare să ducă la activarea unui mecanism intern de protecţie, ce limitează performanţele cu scopul de a preveni supraîncălzirea excesivă a telefonului.

Jocul Shaddowgun, rulat pe Samsung Galaxy S3

Astfel, la 40+ °C sunt obţinute 9650 puncte în testele AndEBench şi un scor Java Test de 185 puncte. După ce telefonul este lăsat să se răcească până la temperatura de 25 °C, scorurile urcă la 9960 în AndEBench, respectiv 280 puncte în testul care măsoară performanţele Java.

Cu aplicaţia CF-Bench v1.2, Galaxy S3 obţine scorul 23966 în modul native test, 5266 puncte în testul Java şi un scor general de 11724 puncte. După ce telefonul este lăsat să se răcească până la o temperatură de 25 °C, rezultatele cresc la 23473, 6776, respectiv 13454 puncte.

Înainte de a critica prea aspru neglijenţa inginerilor Samsung, trebuie spus că Samsung Galaxy S3 nu este singurul smartphone de top care are probleme cu scăderea performanţelor după depăşirea unui anumit prag de temperatură. Un comportament similar a mai fost observat la exemplare smartphone din seria HTC One X şi One S, precum şi LG Optimus 4X.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult