Philips Xenium I908 review

Philips Xenium I908 review
Design şi Specificaţii

Telefon dual SIM cu Android 4.4.2, ecran Full HD de 5˝ şi baterie generoasă de 3000mAh, Philips Xenium I908 pare o alegere interesată pentru un smartphone de folosit în activităţile de zi cu zi.

Philips Xenium I908

Design

Parte din gama Xenium a producătorului Philips, I908 se face remarcat prin pachetul echilibrat de dotări oferite la un preţ accesibil, atuul său principal fiind autonomia peste media telefoanelor obişnuite cu Android.

Discret şi elegant, Xenium I908 vine într-o carcasă bine închegată, cu partea din faţă acoperită integral de scutul din sticlă minerală, protejând ecranul LCD cu tehnologie IPS. Acoperind practic tot corpul telefonului, mai puţin ecranul, capacul de protecţie a primit un finisaj cauciucat cu textură ce imită pielea naturală. Plăcut la atingere, uşor de curăţat şi cu aderenţă excelentă, capacul detaşabil poate fi înlocuit la nevoie, remediind astfel eventuale urme de deteriorare. Pachetul cu accesorii include însă doar o folie opţională pentru protecţia ecranului, de aplicat peste scutul din sticlă.

Sub capac găsim două slot-uri pentru cartelă SIM de mărime normală, respectiv slot pentru card micro SD. Deşi a fost lăsat la vedere, acumulatorul este fixat de corpul telefonului şi nu poate fi înlocuit de utilizator.

Uşor de diferenţiat la palpare, dar suficient de rigid încât să nu fie apăsat accidental în timp ce strecurăm telefonul în buzunar, butonul Power este plasat în dreapta ecranului, la nivelul degetului opozant. Conectorul USB este plasat deasupra ecranului, alături de cel pentru căşti, iar clapeta pentru volum a rămas în partea stângă. Chiar dacă nu mai sunt la modă printre modelele de top, cele trei butoane capacitive pentru interfaţa Android au fost păstrate, eliberând spaţiu preţios pe ecran.

Philips Xenium I908 - capacul detaşabil

Cu dimensiuni 143x70x8.8 mm şi puţin îngreunat de acumulator (155.8 grame), Philips Xenium I908 nu este genul de smartphone pe care să uiţi că îl ai în buzunar, însă mulţumită formelor rotunjite şi spatele aderent manevrarea telefonului cu o singură mână este surprinzător de comodă şi fără emoţii. Totuşi, navigarea suprafeţei touch pe ecranul cu diagonală 5˝ ar putea pune probleme celor cu degete scurte.

Pachetul cu accesorii include un adaptor AC de 1A şi cablul USB eferent, set hands-free cu fir şi folia de protecţie pentru ecran


Philips Xenium I908 – specificaţii:

 • Ecran: 5.0″, 1080 x 1920 pixeli (441 ppi), LCD IPS
 • Sistem de operare:  Android 4.4.2
 • Chipset:  MediaTek 6592
 • Procesor:  Cortex-A7, octa-core, 1.7 GHz
 • GPU:  Mali-450 MP4
 • RAM:  2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSD (max. 32GB)
 • Conectivitate: 3G, WiFI N, Bluetooth
 • Cameră foto: 13 MP cu autofocus şi blitz LED, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 5 MP, cu înregistrare 1080p
 • USB: microUSB 2.0
 • Acumulator: 3000 mAh
 • Dimensiuni: 143x70x8.8 mm
 • Greutate: 155.8 grame
 • Alte dotări: dual-SIM, receptor A-GPS, modul radio FM, funcţie Wi-Fi Hotspot

Telefonul este livrat cu o versiune nemodificată de Android 4.4.2, având doar un set de icon-uri personalizat şi câteva funcţii în plus pentru gestionarea consumului de energie

Teste de performanţă şi experienţa în utilizare

Hardware

Philips Xenium I908  este motorizat de un chipset MediaTek MT6592, cu 8 nuclee de procesare la 1.7GHz şi GPU din seria Mali-450MP. Configuraţia este completată cu 2GB memorie RAM şi 16GB memorie internă, extensibilă cu până la 32GB prin ataşarea unui card microSD. Ajutată cu un bliz LED destul de puternic, camera foto poate filma la rezoluţie 1080p şi obţine poze la rezoluţie 13MP. Similar, camera frontală poate oferi poze selfie la rezoluţie 5MP şi filma la rezoluţie 1080p.

Philips Xenium I908

Teste sintetice şi experienţa în utilizare

Motorizat de un chipset cu procesor octa-core, Xenium I908 o obţinut rezultate onorabile în testele de performanţă, însă fără a ajunge din urmă top-uri de gamă ca Samsung Galaxy S5 sau HTC One M8, echipate cu chipseturi quad-core produse de Qualcomm. Nici performanţele demonstrate în testele de accelerare 3D nu sunt tocmai stelare, nucleul Mali-450 MP4 oferit de chipsetul MediaTek obţinând în testul 3DMark Ice Storm Unlimited doar jumătate din punctajul unui terminal cu chipset Snapdragon 800 (GPU Adreno 330). Judecând după diferenţa de preţ foarte mare existentă între telefoanele mai sus amintite şi exemplarul testat în acest material, nu prea avem de ce să ne plângem, performanţa resimţită la utilizare normală fiind oricum mulţumitoare.

Ecranul

Bine iluminat şi prevăzut cu o matrice de tip IPS, ecranul de 5˝ cu rezoluţie 1080×1920 pixeli oferă o densitate de afişare mai mult decât rezonabilă, de 441ppi, suficient cât să nu fim incomodaţi câtuşi de puţin de claritatea textului sau a elementelor grafice afişate. Unghiurile de vizibilitate nu pun probleme, iar contrastul şi paleta de culori sunt la un nivel satisfăcător. Din păcate scutul din sticlă a primit un tratament oleofobic nu tocmai eficient, urmele de amprente greu de îndepărtat fiind o prezenţă cu care va trebui să ne obişnuim. Luminozitatea controlată de senzorul ambiental este reglată la un nivel confortabil în majoritatea situaţiilor şi poate urca suficient cât să nu fim incomodaţi la folosirea în spaţii deschise, sau de urmele rămase pe ecran.

Foarte precisă şi rapidă, interfaţa touch suportă inclusiv interacţiune prin mănuşi (opţiune activată din meniuri), uşurând folosirea telefonului în zilele reci de iarnă. Din păcate sensibilitatea crescută poate pune probleme în anumite situaţii, rama laterală foarte îngustă favorizând preluarea de comenzi false dacă ţinem telefonul mai strâns în palme. Compunerea mesajelor nu pune probleme, tastatura răspunzând bine la comenzi şi fără prea multe erori de interpretare.

Sunet

Ajutat cu un difuzor puternic şi microfon cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal şi a ecoului, Xenium I908 funcţionează bine în modul speaker, iar tonurile de apel răzbat fără probleme prin buzunare groase. Casca audio atinge şi ea un volum sonor considerabil, preluarea apelurilor în mijloacele de transport în comun nepunând probleme.

Un alt aspect demn de menţionat, funcţia de vibraţii depăşeşte cu mult nivelul competiţiei, riscul de a rata un apel important prin folosirea modului vibraţii fiind redus. Totuşi, alte persoane din încăpere ar putea să nu aprecieze vibraţiile amplificate la contactul cu masa de birou.

Philips Xenium I908 - ce găsim sub capac

Apeluri telefonice

Echipat cu două slot-uri pentru cartelă SIM, Philips Xenium I908 poate fi conectat simultan la două reţele de telefonie (una 2G/3G şi alta exclusiv 2G). Telefon din categoria dual-SIM dual stand-by, Xenium I908 poate primi apeluri din oricare reţea, însă odată ce un apel a fost preluat cartela rămasă nefolosită este deconectată, utilizatorul neputând fi contactat din cealaltă reţea decât după încheierea convorbirii aflată în desfăşurare.

 

Camera foto, Autonomie, Concluzie

Camera foto

Prevăzută blitz LED, autofocus şi grup de lentile cu deschidere F/2.2, camera foto cu rezoluţie 13MP demonstrează performanţe rezonabile sub cer înnorat sau la asfinţit. Din păcate, funcţia de filtrare a zgomotului digital este cam agresivă, detaliile fine din imagini având de suferit.

Folosită pentru a fotografia în interiorul încăperilor, cu sau fără ajutorul blitz-ului LED, camera foto obţine instantanee mai întunecoase decât ar trebui, impunând mici corecţii în aplicaţia de editare imagine.

Folosită cu profilul de calitate Fine, funcţia de filmare dă rezultate foarte bune sub lumină solară directă, clipurile obţinute având un nivel de calitate apropriat unei camere video pentru amatori. Schimbările rapide de cadru trădează însă ajustarea întârziată a parametrilor pentru expunere şi focalizare, problema fiind des întâlnită la camere foto pentru telefon.

Video Test (click pentru download)

Din păcate claritatea crescută a imaginii vine cu un cost pe măsură, fiecare minut înregistrat ocupând aproximativ 100MB.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator generos de 3000mAh, Xenium I908 a obţinut rezultate bune în testele de autonomie, însă fără a-şi adjudeca un avantaj categoric în faţa telefoanelor obişnuite cu Android. Tras în jos de ecranul Ful HD cu diagonală 5˝ şi chipsetul octa-core care nu pune eficienţa energetică pe primul plan, noul reprezentant al seriei de telefoane Philips Xenium se poate lăuda cu numai două zile şi jumătate de utilizare.

Power Save activat Utilizare normală

Cu o penalizare a performanţelor practic insesizabilă, modul Power Save duce autonomia la peste 3 zile şi jumătate. În ambele situaţii, conexiunea la internet a fost asigurată folosind reţeaua WiFi N, sau 3G pe timpul deplasărilor. Regimul de utilizare a implicat utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype). Luminozitatea ecranului a fost controlată în modul Auto.

Preţ şi disponibilitate

Philips Xenium I908 este diponibil în România exclusiv prin oferta operatorului RCS&RDS, la preţul de 1199Lei.

Concluzie

Venit cu un pachet de dotări poate prea ambiţios pentru un smartphone care ar trebui să fie eficient în folosirea bateriei – procesor octa-core, ecran Full HD de 5˝ cu iluminare puternică şi o cameră foto de 13MP – Xenium I908 a ieşit totuşi cu fruntea sus din testele de autonomie, egalând sau chiar depăşind rivalul mult mai costisitor Galaxy Note 4. Chiar dacă performanţele nu pot fi comparate unui smartphone de top ca Note 4, experienţa avută cu Xenium I908  în folosirea de zi cu zi este mulţumitoare, ţinând cont de preţul cerut. Telefonul a demonstrat performanţe consistente în aproape orice situaţie şi nu a scos la iveală probleme majore.

Trecând la aspecte mai puţin pozitive, carcasa cu spate cauciucat rezistă foarte bine la uzură şi murdărire, dar scutul din sticlă aplicat peste ecran trebuie curăţat cu meticulozitate dacă dorim să păstrăm aspectul îngrijit cu care am fost întămpinaţi la prima pornire a telefonului.

Părţi pozitive

Performanţe bune
Ecran IPS cu rezoluţie Full HD
Autonomie bună
Dual-SIM
Finisaje rezistente la uzură şi murdărire

Părţi negative

Tratament oleofobic insuficient

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult