Poţi face jailbreak unui iPhone sau iPad direct de pe un telefon cu Android. Care sunt dispozitivele compatibile

05.03.2020
Poţi face jailbreak unui iPhone sau iPad direct de pe un telefon cu Android. Care sunt dispozitivele compatibile

Relaţia dintre dispozitivele cu iOS şi cele cu Android este una foarte „ciudată”. În timp ce ambele sisteme de operare rulează în mare parte aceleaşi aplicaţii, produse de aceiaşi dezvoltatori, comunicarea între aceste două tipuri de dispozitive este aproape imposibilă. Nu există o metodă simplă pentru a transfera fişiere între ele în mod wireless, prin Bluetooth sau WiFi, de exemplu. Ei bine, faptul că sistemul de operare Android este mult mai deschis, îi permite însă să facă lucruri noi, care pot chiar să modifice sistemul de operare iOS, asemeni unui sistem de operare desktop. A fost recent lansată o nouă metodă de jailbreak pentru iOS care nu neceistă decât un dispozitiv cu Android şi un adaptor de la USB Type-C la USB Type-A.

Noul jailbreak pentru dispozitivele cu iOS, care permite apoi instalarea şi rularea de aplicaţii „neoficiale”, din alte surse decât App Store-ul celor de la Apple, se numeşte Checkra1n şi poate fi instalat pe un telefon Apple printr-un cablu USB legat la un telefon care rulează Android. Aplicaţia este încă în stadiu beta, deci este posibil să nu funcţioneze perfect pe toate telefoanele cu Android şi să nu deblocheze toate dispozitivele cu iOS, însă faptul că poţi acum debloca sau „jailbreak-ui” un iPhone de oriunde, fără a avea nevoie de un laptop sau computer desktop, este impresionant.

Checkra1n este un update pentru metoda jailbreak Checkm8 şi poate debloca versiuni de iOS de la 12.3 în sus, inclusiv noul iOS 13 în toate versiunile sale. Acesta este şi primul jailbreak care rulează direct de pe un dispozitiv cu sistem de operare cu Android. Din păcate însă, acest jailbreak este de tipul „tethered”, nu unul permanent. Poţi debloca telefonul şi rula software pe care Apple îl blochează în mod normal, dar la primul restart, procesul trebuie repetat.

Din fericire, faptul că rulează pe Android poate să fie un avantaj major, putând debloca telefonul oricând atât timp cât ai un telefon secundar la îndemână.

Procesul de instalare este simplu. Odată instalat Checkra1n pe telefonul secundar (un proces relativ complicat, întrucât aplicaţia originală rulează pe macOS şi Linux şi sunt necesari câţiva paşi în plus pentru rularea pe Android), este de ajuns să conectezi un adaptor USB (sau un cablu USB-C to Lightning) între cele două telefoane. iPhone-ul sau iPad-ul trebuie să fie în DFU mode, un mod de service, pe care îl poţi folosi în momentele în care ai nevoie să reinstalezi sistemul de operare.

Aplicaţia Checkra1n poate fi descărcată de pe site-ul oficial şi poate rula pe macOS, Linux şi Android. Suport pentru Windows va veni foarte curând.

Ce nu poate face Checkra1n este să deblocheze cele mai recente iPhone-uri. Iată lista completă de telefoane compatibile:

  • iPhone 5S
  • iPhone SE
  • iPhone 6S
  • iPhone 6S Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone X

La capitolul tablete, Checkra1n nu menţionează modele compatibile, însă putem presupune că este vorba despre o limitare de procesor, deci orice iPad care integrează procesoare de la Apple A6 la Apple A11 vor putea fi deblocate cu această aplicaţie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult