Pregătit pentru telefoane mid-range, chipsetul Dimensity 8100 pare să egaleze Snapdragon 8 Gen 1 în unele benchmark-uri

07.03.2022
Pregătit pentru telefoane mid-range, chipsetul Dimensity 8100 pare să egaleze Snapdragon 8 Gen 1 în unele benchmark-uri

Apărut ca un brand de chipseturi pentru telefoane de buget, MediaTek și-a clădit între timp o reputație credibilă de alternativă la brandurile de top, precum Snapdragon și Exynos.

Continuând ofensiva, MediaTek a anunțat Dimensity 9000, al doilea cel mai rapid chipset din lume pentru mobil, după A15 Bionic, potrivit benchmark-urilor preliminare. Însă nu acesta este „arma” principală a companiei, ci seria Dimensity 8000 pentru telefoane din gama accesibilă. În special de interes este modelul 8100, un chipset cu performanțe comparabile cel puțin rivalului Snapdragon 888.

Potrivit ultimelor zvonuri, Dimensity 8100 este mai degrabă un rival pentru Snapdragon 8 Gen 1 sau Exynos 2200, dar cu preț mult mai bun.

Fără a nominaliza un dispozitiv anume, noul chipset apare în catalogul Geekbench 5 cu scoruri de 3801 puncte în testul multi-core și 924 puncte în cel single-core. Spre comparație, chipsetul Snapdragon 8 Gen 1 obține 3810 puncte în același test mult-core. Totuși, folosirea nucleului de înaltă performanță ARM Cortex X1 duce mult mai sus performanțele soluției Qualcomm, până la un scor single-core de 1200 puncte.

În termeni statistici, MediaTek a depășit deja rivalul Qualcomm, soluțiile companiei fiind prezente pe 48% dintre telefoanele cu Android vândute pe teritoriul SUA în ultimele trei luni din 2021, lăsând 44% contă de piață pentru furnizorul britanic. În timp ce Google a obținut ceva notorietate prin dezvoltarea propriului Tensor chip, integrat cu un chipset regăsit doar pe telefoanele din seria Pixel, efortul nu a dus prea departe, produsul rezultat nereușind să exceleze nici prin performanțele afișate și nici prin eficiența consumului bateriei.

Interesant este că apar și alte înregistrări Geekbench în care Dimensity 8100 depășește alternativa Snapdragon 8 Gen 1, consolidând avantajul în testul multi-core. Totuși, de apreciat este și rezultatul single-core, care deși nu depășește pragul de 1000 puncte in Geekbench 5 este suficient de mare pentru a garanta un nivel confortabil de performanță în majoritatea situațiilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult