Prestigio MultiPhone 5400 DUO – smartphone dual-SIM accesibil, cu ecran de 4 inch

Prestigio MultiPhone 5400 DUO - smartphone dual-SIM accesibil, cu ecran de 4 inch

Împărţită între modele cu ecran de 3.5 şi 5 inch, gama Prestigio MultiPhone adresează nevoile cumpărătorilor cu buget modest, aflaţi în căutarea unui smartphone cu preţ atractiv şi pachet cât mai cuprinzător de dotări. Dintre acestea, vă supunem atenţiei în cele ce urmează modelul 5400 DUO, un telefon destul de subţire şi aspectuos, cu suport dual-SIM.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO

Descriere şi accesorii incluse

Prestigio MultiPhone 5400 DUO se prezintă cu un ecran de 4 inch şi cameră foto de 8MP, cuplate unei platforme cu chipset quad-core la 1.2GHz, pe care rulează versiunea Android 4.1.2 Jelly Bean. Toate acestea sunt adăpostite într-o carcasă din plastic alb-lucios cu ornamente cromate, modelată pentru aşezare comodă în palmă şi destul de solid construită. Partea din faţă este protejată cu un scut de tip Corning Gorilla Glass, sub care sunt vizibile ecranul de 4 inch şi cele trei butoane capacitive, iluminate alb după activarea ecranului.

Spatele este acoperit de un capac detaşabil prins de şasiul carcasei cu ajutorul unui set de cleme. Din păcate fixarea nu chiar ideală este trădată de zgomotele ce se aud la o apăsare puternică. Tot aici poate fi observată şi camera foto de 8MP, încadrată de un ornament cromat ce se înalţă destul de mult peste profilul carcasei. Alături se află un blitz dual-LED  ce poate servi şi ca sursă de iluminare în timpul procesului de filmare, iar în partea de jos găsim difuzorul extern. Sub capac găsim cele două slot-uri pentru cartelă SIM de mărime normală, slot-ul pentru card microSD şi acumulatorul Li-Ion detaşabil, cu o capacitate de 1700 mAh.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO

Pe laturile încadrate de un ornament cromat găsim clapeta pentru volum şi butonul Power/Lock, respectiv ieşirea pentru căşti şi conectorul microUSB.

Designul carcasei nu prevede măsuri speciale împotriva pătrunderii de praf şi lichide, dar husa de protecţie inclusă în pachetul cu accesorii rezolvă aceste probleme, inclusiv pe cea a căzăturilor accidentale. Husa confecţionată dintr-un material cu aspect de piele sintetică este prevăzută cu talpă din plastic pentru fixarea telefonului şi capac cu sistem de prindere magnetică pentru protejarea ecranului. Alături de adaptorul AC şi cablul microUSB, pachetul cu accesorii mai include şi un set de căşti la care putem apela pentru audiţia de muzică.

Bine protejat sub scutul din sticlă rezistentă la zgârieturi, ecranul cu diagonală 4 inch redă imagini la rezoluţie 480×800 pixeli folosind un panou cu tehnologie TN. Cu paletă de culori plăcută privirii şi claritate rezonabilă, ecranul suferă totuşi de pe urma unghiurilor de vizibilitate restrictive pe verticală, ce duc la degradarea rapidă a imaginii dacă telefonul nu este orientat în poziţie ideală de vizionare. Iluminarea este însă decentă, astfel că nu vom avea probleme prea mari la folosirea telefonului în spaţii deschise. Acestea fiind spuse, tratamentul oleofobic şi anti-reflexie este realizat la un nivel minimal, aşa că ştergerea ecranului de amprente rămâne o activitate de rutină în folosirea de zi cu zi a telefonului.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO - capacul din plastic alb-lucios

Hardware

Prestigio MultiPhone 5400 DUO este propulsat de un chipset Qualcomm din seria Snapdragon 200, cu 4 nuclee Cortex-A5 la 1.2 GHz şi GPU Adreno 203. Telefonul rulează versiunea Android 4.1.2 Jelly Bean, cu ajutorul a 512 memorie RAM DDR2. Spaţiul de stocare totalizează 4GB şi poate fi extins prin ataşarea unui card de memorie.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO – specificaţii

  • Nume model: Prestigio PAP5400DUO
  • Ecran: 4”, 480 x 800 pixeli, TN, interfaţă touch capacitivă
  • Sistem de operare: Android 4.1.2 Jelly Bean
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 200
  • CPU: quad-core, 1.2 GHz
  • GPU: Power VR SGX Serie5
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 4 GB, din care 1.89 GB disponibili pentru stocare şi 503 MB ROM pentru aplicaţii
  • Card: MicroSD/SDHC/SDXC
  • 3G: HSDPA (numai SIM Slot 1)
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 3.0+HS
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 8 MP, autofocus, zoom digital, blitz LED
  • Filmare: 720p, autofocus
  • Cameră frontală: 0.3 MP
  • Baterie: 1700 mAh
  • Dimensiuni: 126 x 63.5 x 9.9 mm
  • Greutate: 132 grame
  • Accesorii: husă de protecţie pentru transport, set hands-free cu fir, adaptor AC + cablu microUSB
  • Altele: Wi-Fi Direct, receptor A-GPS/GPS, senzori proximitate/lumină ambientală/accelerometru, radio FM

Experienţa în utilizare

Având 12,6 cm lungime şi 132 grame, Prestigio MultiPhone 5400 DUO este mai mic şi mai uşor de transportat decât frăţiorul său MultiPhone 4500 DUO, cu ecran de 4.5 inch. Şi preţul de achiziţie este sensibil redus, iar drept bonus avem beneficiile unui chipset-ul quad-core şi designul exterior reuşit din punct de vedere estetic.

Din păcate pentru obţinerea unui preţ cât mai mic Prestigio a renunţat la câteva din atuurile cheie pentru modelul 4500 DUO, cum ar fi ecranul IPS înlocuit cu o soluţie puţin costisitoare bazată pe tehnologie TN şi memoria RAM înjumătăţită la 512MB. Astfel, ne alegem cu un smartphone ce ar putea pune probleme cu unele jocuri de Android mai pretenţioase, sau la folosirea aplicaţiilor mari consumatoare de memorie RAM. Ecranul cu rezoluţie redusă şi diagonală de afişare mărită este perfect utilizabil pentru navigare web şi vizionare de clipuri cu aplicaţia YouTube, dar claritatea oferită cu siguranţă lasă loc şi de mai bine.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO - husa pentru transport

Apelurile de voce se aud excelent prin casca telefonului chiar în medii ambiante zgomotoase, iar vocea utilizatorului este preluată de microfon cu suficientă claritate.

Stabilitatea semnalului GSM nu pune probleme, la fel şi conexiunile 3G de internet mobil. În ceea ce priveşte funcţionalitatea dual SIM rezultatele sunt împărţite. Mai exact, telefonul funcţionează în două reţele GSM simultan şi poţi iniţia apeluri către oricare dintre reţele, însă apelurile telefonice pot fi preluate numai atât timp cât nu eşti angajat deja într-o conversaţie. În schimb, pe durata convorbirii telefonul este temporar deconectat de la reţeaua asociată celeilalte cartele SIM, mesajul primit de eventualii apelanţii anunţând lipsa abonatului în reţea. Situaţia se remediază din păcate doar după încheierea apelului, când telefonul se reconectează la ambele reţele de telefonie.

Software şi performanţele oferite

Prestigio MultiPhone 5400 DUO este livrat cu sistemul Android 4.1.2 Jelly Bean, într-o formă fără mari modificări la nivelul interfeţei. Pe durata testelor telefonul nu a scos la iveală probleme de stabilitate şi doar mici bug-uri atribuite sistemului de operare. Unul dintre acestea face ca senzorul pentru lumină ambientală să nu funcţioneze corect uneori, lăsând luminozitatea ecranului la o valoare mai ridicată decât ar fi nevoie, fapt ce poate afecta negativ autonomia bateriei.

Pachetul software include suita McAfee Antivirus în versiune de încercare, eReader Prestigio pentru lectura cărţilor în format electronic, manager de fişiere şi pachetul OfficeSuite Pro în versiune gratuită.

Chipset-ul quad-core la 1.2 GHz face faţă cu brio activităţilor obişnuite. Listele de meniuri sunt redate cursiv, iar aplicaţiile se deschid suficient de rapid. Totuşi, unele întârzieri pot apărea la comutarea între aplicaţiile deschise şi rularea unor activităţi de fundal, cum ar fi aplicarea de actualizări pentru aplicaţiile instalate. Încărcarea şi derularea paginilor web în versiune desktop nu pune probleme la navigarea pe internet,  iar filmuleţele vizionate cu playerul YouTube sunt redate cursiv.

În teste sintetice, Prestigio MultiPhone 5400 DUO prezintă un nivel de performanţă comparabil telefonului HTC One X (benchmark-ul AnTuTU), respectiv Samsung Galaxy Nexus în testele de accelerare 3D (Vellamo) . În practică, rezultatul prezentat de benchmark-ul AnTuTu nu se reflectă în performanţele reale ale telefonului, Prestigio PAP5400DUO fiind limitat de cantitatea modestă de memorie RAM şi ecranul cu rezoluţie 480×800 pixeli, pe care jocurile nu pot fi redate la claritatea specifică telefoanelor high-end..

  • Quadrant – 4848 (CPU 13324, Mem 1580, I/O, 7009, 2D 490, 3D 1835)
  • GFXBench 2.7.2 (T-Rex HD) – 1.8 fps (offscreen), 4.5 FPS (onscreen)
  • 3DMark (Unlimited) – 2786
  • AnTuTu – 10523
  • Vellamo (HTML5) – 1254

Performanţe Foto/Video

Prestigio MultiPhone 5400 DUO pune la dispoziţie o cameră foto cu senzor de 8 MP şi autofocus, însoţită de blitz dual-LED.

Beneficiind de condiţii bune de iluminare, camera foto obţine poze bine expuse şi cu o paletă de culori fidelă cu originalul, în care nivelul detaliilor este de la un nivel suficient. Însă rezultatul este obţinut cu preţul unei procesări mai puţin agresive a zgomotului de fundal, ce face ca porţiunile umbrite să prezinte destul de multe imperfecţiuni. Pozele asistate de blitz-ul LED sunt de obicei bine iluminate şi au un nivel al detaliilor mulţumitor. Totuşi, timpul mare de expunere face dificilă stabilizarea imaginii, iar surprinderea obiectelor în mişcare este problematică.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO video sample download

Filmuleţele cu rezoluţie 720p sunt păstrate în fişier cu extensie .3GP folosind un algoritm de compresie mai degrabă zgârcit, cu rată de eşantionare limitată la 4.7 Mbps. Secvenţele rezultate au claritate destul de bună, însă compresia slabă introduce multe artefacte vizuale în scenele ce surprind obiecte în mişcare.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 1700 mAh, ecran de 4 inch şi un chipset cu procesor quad-core la 1.2GHz, Prestigio MultiPhone 5400 DUO obţine nu mai mult de două zile autonomie în condiţiile unui regim de utilizare conservator, cu mai puţin de o oră de convorbiri şi acces la internet prin conexiune WiFi.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO - ce se ascunde sub capac

Solicitat cu sesiuni de jocuri şi acces la internet prin conexiune 3G/WiFi, Prestigio 5400 DUO rezistă cu greu unei zi întregi de folosire, capacitatea acumulatorului părând uneori să scadă în ritm alarmant, punând la îndoială timpul de funcţionare rămas.

În ambele situaţii testarea s-a făcut cu ambele slot-uri pentru cartelă SIM populate şi luminozitatea ecranului ajustată automat folosind senzorul pentru lumină ambientală.

Concluzie

Oferit la preţul de 650 Lei, Prestigio MultiPhone 5400 DUO este o variantă demnă de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone dual-SIM ieftin, care să dispună de chipset quad-core şi un ecran măricel.

Camera foto cu rezoluţie 8 MP este suficientă pentru poze ocazionale, convorbirile se aud bine prin casca şi microfonul încorporat, iar difuzorul extern se face auzit cu uşurinţă prin buzunare groase. Husa pentru transport personalizată ne scapă de grija unei cheltuieli suplimentare, dar necesară. Amatorii de muzică la drum vor aprecia prezenţa unui set de căşti intra-auriculare, iar slot-ul pentru card microSDHC rezolvă într-un mod elegant problema depozitării colecţiei de fişiere media.

Ca şi dezavantaje, Prestigio MultiPhone 5400 DUO are un ecran de 4 inch cu unghiuri de vizibilitate modeste, puţină memorie RAM şi autonomie, la final ieşind destul de mult în urma frăţiorului MultiPhone 4500 DUO, cu preţ de 900 Lei. Acesta din urmă oferă în plus un ecran IPS de mai bună calitate şi de două ori mai multă memorie RAM.

Părţi pozitive

chipset quad-core
suport dual-sim
slot micro SDHC
cameră foto de 8MP cu performanţe rezonabile
preţ accesibil

Părţi negative

autonomie sub aşteptări
ecran cu unghiuri de vizibilitate modeste
cantitate modestă de memorie RAM
funcţia de filmare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult