Prețul iPhone 13 ar putea crește cu până la 20%, sub efectele crizei de semiconductoare

26.08.2021
Prețul iPhone 13 ar putea crește cu până la 20%, sub efectele crizei de semiconductoare

Lansată în urma blocajului economic indus de restricțiile pentru gestionarea pandemiei COVID-16, seria iPhone 12 nu avenit cu prețuri mărite, chiar dacă aprovizionarea cu componente și asigurarea prezenței angajaților în condiții de pandemie nu au fost tocmai ușoare. Din păcate, prețul ar putea crește considerabil pentru generația iPhone 13, cu până la 20% față de gama iPhone 2020.

Deocamdată nu este clar exact cât anume din creșterea costurilor va fi suportată de Apple, prin reducerea marjelor de profit. Însă dacă gigantul american decide să transfere efortul financiar mărit în totalitate consumatorilor finali, prețul ar putea crește cu până la 20% pentru generația iPhone 13, comparat modelelor echivalente din generația actuală.

De vină pare să fie TSMC, principalul furnizor de semiconductoare pentru Apple. Profitând de cererea foarte mare și ocuparea cu mult timp în avans a capacității de producție, gigantul sud-coreean ar fi mărit cu până la 20% tarifele solicitate clienților, în funcție de cât de avansat este nodul de fabricație solicitat. Deși noile tarife vor intra în aplicare abia din luna ianuarie, Apple are de onorat promisiuni făcute investitorilor, care nu lasă prea multă loc de generozitate prin tăierea marjelor de profit.

În timp ce unii specialiști vorbesc deja despre supraproducție, care va duce în scurt timp la inundarea pieței cu un aflux prea mare de semiconductoare, antrenând prăbușirea prețurilor, situația nu este chiar atât de optimistă pe segmentul microprocesoarelor high-end, monopolul deținut de TSMC asupra tehnologiilor de fabricație de ultimă generație având puține șanse de a fi spart în următorii ani.

În prezent, prețurile iPhone 12 pornesc de la 699 dolari pentru modelul Mini, atingând 1399 dolari pentru versiunea de top, iPhone 12 Pro Max.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult