Primele informații despre Tensor G3, procesorul Google care va sta la baza Pixel 8

05.06.2023
Primele informații despre Tensor G3, procesorul Google care va sta la baza Pixel 8

Google abia a lansat două noi telefoane și o tabletă, toate echipate cu procesorul Tensor G2 din 2022, care a debutat alături de seria Pixel 7, dar în doar câteva luni, compania va lansa o nouă generație de dispozitive, alături de un chipset nou-nouț. Acesta se va numi cel mai probabil Tensor G3 și avem pentru prima dată informații despre configurația sa și modul în care va încerca să depășească performanța predecesorilor săi.

Pixel 8 ar putea primi un aport semnificativ de performanță datorită noului Tensor G3

Modelul de anul trecut, Tensor G2 venea cu o arhitectură neobișnuită, cu două nuclee de înaltă performanță Cortex-X1, alături de două nuclee medii și alte patru eficiente, de performanță scăzută. Noul model va adopta însă o arhitectură neobișnuită, care va avea un număr impar de nuclee.

Informațiile publicate de site-ul Android Authority sugerează că Tensor G3, cu numele de cod zuma, va beneficia de nuclee mai moderne. În „vârf” va sta un Cortex-X3, nucleul de top de la ARM din 2022, tactat la 3 GHz, iar sub acesta vor sta câte patru Cortex-A715 la 2,45 GHz și patru Cortex-A510 la 2.15 GHz. Astfel, configurația finală a lui G3 va fi 1+4+4. Trecerea la ARMv9 înseamnă că cipul va rula exclusiv cod pe 64 de biți complet.

La capitolul GPU Google a ales un Mali-G715 Immortalis cu 10 nuclee și frecvență la 890 MHz. Se pare că acesta va fi și unul dintre primele procesoare care va oferi nativ decodare și encodare AV1, ceea ce va permite atât redarea, cât și înregistrarea de material video în acest format. Din păcate, înregistrarea va fi limitată la 4K la 30 FPS sau 720p la 240 FPS.

Capabilitățile AI ale cipurilor Tensor sunt cele care îi dau și numele, iar modelul Tensor G3 va integra un nou TPU care va rula la 1,1 GHz, cu 10% mai rapid decât modelele anterioare, dar aportul de performanță va fi asigurat de arhitectura sa nouă. Nu sunt multe detalii disponibile despre acesta momentan.

Vom afla cu siguranță mai multe despre Tensor G3 în următoarele câteva luni, întrucât Google nu prea reușește să țină produsele sale secrete pentru prea mult timp. Ne așteptăm ca leak-uri cu teste de performanță și fotografii neoficiale cu modelele Pixel 8 să înceapă să apară în viitorul apropiat.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult