Primele telefoane şi tablete Ubuntu Touch vor vedea lumina zilei abia în 2015, afirmă Canonical

Primele telefoane şi tablete Ubuntu Touch vor vedea lumina zilei abia în 2015, afirmă Canonical

Pentru utilizatorii care consideră că telefoanele mobile sau tabletele pot fi mai mult decât simple platforme pentru consumul de conţinut, adică instrumente serioase pentru lucru, Ubuntu Touch probabil că este una dintre cele mai frumoase promisiuni din acest moment. Aproape gata de lansare, noua versiune a acestei platforme va trebui să aştepte cel puţin un an hardware-ul pe care va rula.

Canonical a prezentat pentru prima oară Ubuntu Touch acum un an, de-a lungul acestui interval fiind oferite versiuni de test ale acestei platforme care au putut fi încercate pe Nexus 4 sau Nexus 7. Pentru cei care au uitat, Ubuntu Touch este o platformă bazată pe codul cunoscutei distribuţii Linux care va oferi însă un mediu grafic scalabil care se va putea adapta unui monitor şi unui sistem de periferice tradiţionale sau unui ecran tactil de dimensiuni mai mici. Un astfel de terminal va putea fi folosit astfel atât ca tabletă sau telefon dar şi ca sistem desktop, interfaţa sistemului de operare şi a aplicaţiilor urmând să se adapteze în funcţie  de modul de utilizare.

Pentru simpatizanţii Linux care doresc să se bucure cât mai repede posibil de un astfel de produs, veştile nu sunt însă tocmai bune. În timp ce platforma software va fi finalizată la timp şi va fi disponibilă din aprilie, atunci când va fi lansată versiunea 14.04 a sistemului de operare Ubuntu, hardware-ul pe care acesta ar trebui să ruleze va întârzia.

Conform declaraţiei făcută de Jono Bacon, responsabilul Canonical pentru interacţiunea cu comunitatea Ubuntu, primele telefoane mobile sau tablete fabricate de producătorii importanţi vor fi disponibile cel mai devreme în 2015. Oficialul Canonical a afirmat că, pe termen scurt, compania va colabora pe scară mică cu o serie de producători locali de mică anvergură pentru a testat viabiltiatea platformei. Pentru adopţia acestei platforme de către un producător suficient de puternic pentru a oferi un volum şi o acoperire regională mai mare va trebui să mai aşteptăm cel puţin douăsprezece luni.

Această veste este neplăcută deoarece, după ce a eşuat să strângă fondurile necesare pentru demararea producţiei propriului terminal mobil, Canonical a micşorat şi lista terminalelor compatibile deja lansate. Acum două zile, producătorul software a anunţat că Nexus 5 nu va fi compatibil şi că Galaxy Nexus, Nexus 7 2012 şi Nexus 10 vor pierde şi ele această calitate, ceea ce reduce lista produselor care vor putea rula Ubuntu Touch din aprilie doar la Nexus 7 2013 şi Nexus 4.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News