Primele teste de performanță Apple A15 vs. Exynos 2200. Apple ar putea oferi un procesor mai puternic

08.09.2021
Primele teste de performanță Apple A15 vs. Exynos 2200. Apple ar putea oferi un procesor mai puternic

În ultimii câțiva ani, Apple a fost constant cu un pas înaintea concurenței din piață la capitolul procesoare pentru mobil, în special în departamentul GPU. Se pare că acest avans va fi păstrat și pentru următoarele generații de chipset-uri, primele teste cu Apple A15 și Exynos 2200 sugerând că procesorul Apple va oferi în continuare performanță mai bună în jocuri video 3D decât cel Samsung, chiar și echipat cu GPU produs de AMD.

Rezultatele neoficiale susțin că procesorul Apple A15 ar fi mai performant în jocuri 3D

Sursa acestor informații nu este tocmai una de încredere, fiind bazată pe declarațiile unor surse neverificate de pe un forumul sud coreean Clien. Mai mulți utilizatori susțin că au văzut teste cu Apple A15, o revizie din luna iulie, cât și primele teste de performanță cu Exynos 2200 în testele GFX Bench. Rezultatele nu sunt foarte diferite, însă Apple menține un avantaj, chiar și după limitarea performanței din cauza temperaturii ridicate.

În testul Manhattan 3.1, GFX Bench, Apple A15 a obținut un framerate mediu de 198 de cadre pe secundă, o performanță impresionantă. Al doilea test consecutiv a scăzut însă performanța la 140-150 de cadre pe secundă, conform informațiilor disponibile în acest moment.

În comparație, Exynos 2200 cu GPU AMD obținea „doar” 180 de cadre pe secundă în Manhattan 3.1, cu limitare la 127,5 cadre pe secundă după al treilea test consecutiv. Totuși, chiar și așa, rezultatele sunt mai bune și decât Exynos 2100 la primul test, fără limitare a performanței din cauza temperaturii ridicate.

Dacă aceste rezultate în teste se vor dovedi a fi adevărate, Apple ar putea oferi performanță mai bună folosind un proces de fabricație mai vechi. Se zvonește că Apple va folosi din nou litografie pe 5nm pentru Apple A15, cu procesul îmbunătățit de fabricație cu ultraviolete de la TSMC, „5nm+”. Zvonurile spun însă că Samsung ar putea trece însă pe 4nm pentru Exynos 2200 și că tot Samsung va produce pe acest proces și soluția Snapdragon 898 de la Qualcomm.

surse: Clien (Apple A15), Clien (Exynos 2200)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult