Primul benchmark cu iPhone 12 Pro Max relevă performanțe dezamăgitoare

20.09.2020
Primul benchmark cu iPhone 12 Pro Max relevă performanțe dezamăgitoare

Așteptat în zadar de fanii Apple care au urmărit tradiționalul eveniment de lansare din luna septembrie, iPhone 12 Pro Max pare acum că va veni cu mai puține dotări și performanțe mai slabe decât indicau majoritatea zvonurilor.

Confirmând așteptările, Apple nu a dezvăluit seria iPhone 12 la evenimentul Time Flies de săptămâna aceasta, dar a anunțat totuși chipsetul pe care este bazată.

Având la bază procesul de fabricație pe 5nm dezvoltat de TSMC, noul SoC A14 Bionic promite eficiență și performanțe superioare, comparat predecesorului A13 regăsit la seria iPhone 11.

iPhone 12 Pro Max, cu performanțe inferioare unui flagship cu Android?

Potrivit informațiilor furnizate chiar de Apple, chip-ul A14 Bionic folosește un design cu 11.8 miliarde de tranzistori și este cu aproximativ 40% mai rapid decât chip-ul A12. Având în vedere faptul că tot Apple descria modelul A13 ca fiind cu 20% mai rapid decât chio-ul A12, rezultă că saltul de performanță față de seria iPhone 11 ar trebui să fie tot în plaja de +20%.

Fără a lua în considerare optimizările aduse de Apple la nivelul arhitecturii de procesor, TSMC preciza recent că tehnologia de fabricație pe 5nm permite cip-uri cu până la 15% mai rapide decât vechiul proces pe 7nm.

Din păcate, primul rezultat neoficial obținut cu benchmark-ul AnTuTu relevă un salt de performanță sub așteptări pentru iPhone 12 Pro Max, noul flagship fiind cu doar 9% mai rapid decât predecesorul 11 Pro Max. Lovind și mai tare în orgoliul fanilor iPhone, noul chipset A14 pare să aibă performanțe inferioare soluției Snapdragon 865+, disponibilă pe cele mai noi flagship-uri cu Android.

O posibilă explicație pentru aparentul deficit de performanță ar putea fi decizia Apple de a pune mai mult accent pe creșterea autonomiei și un design mai suplu, optimizând noul chipset pentru un consum de energie și aport de căldură cât mai redus.

Potrivit ultimelor zvonuri, iPhone 12 Pro Max se află deja în fabricație, Apple urmând să facă anunțul oficial în luna octombrie, cu o țintă de începere a vânzărilor fixată pentru luna noiembrie.

Tot din zvonuri aflăm și că Apple ar fi renunțat la varianta de echipare cu ecran la 120Hz, optând pentru o soluție de compromis în care iPhone 12 Pro Max se alege cu un ecran de 90Hz, posibil, pentru economisirea bateriei.

Alte leak-uri recente sugerează că ambele modele iPhone 12 Pro vor integra un senzor LiDAR, care va fi integrat sub camera ultra-wide. Modulul de cameră își păstrează forma de pe generația iPhone 11 Pro, cu trei camere principale, încadrate într-o formă triunghiulară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult